Főoldal > PSZICHÉ > Segítség, már megint késésben vagyok!

Segítség, már megint késésben vagyok!

0

Írta: and

A késők Vannak kultúrák, ahol akár fél, vagy egy óra késés is teljesen megszokottnak számít. Magyarországon általában azt tartják, hogy illik időben érkezni, főleg ha hivatalos ügyről van szó, de barátokat sem illik megváratni. Márai Sándor azt írja a Füveskönyvben a várakozásról, hogy „ha nem érkezik valaki a megbeszélt időben a találkozóra – legyen az […]

A késők

Vannak kultúrák, ahol akár fél, vagy egy óra késés is teljesen megszokottnak számít. Magyarországon általában azt tartják, hogy illik időben érkezni, főleg ha hivatalos ügyről van szó, de barátokat sem illik megváratni. Márai Sándor azt írja a Füveskönyvben a várakozásról, hogy „ha nem érkezik valaki a megbeszélt időben a találkozóra – legyen az nő vagy férfi, barát vagy idegen –, tizenöt percet várhatsz. Aztán menj el. S ha nem tudja magát jogos ürüggyel menteni, ne keresd többé az ilyen ember társaságát”. Te vajon hány percig vagy hajlandó várni valakire? Hány perc múlva hívod a másikat türelmetlenül a mobilján, hogy merre van? Hogyan reagálsz a magyarázkodásra és az ürügyekre, amelyeket a késő megérkezése után kell végighallgatnod? Ha nem is vagyunk Máraihoz hasonlóan szigorúak a későkkel szemben, az emberek többsége nem szeret várakozni, mégis sokszor késik.

keses2.jpg ()Te is mindig elkésel?

Próbáld meg végiggondolni, hogy az elmúlt hónapban hányszor késtél el a munkahelyedről, baráti találkozóról, vagy más megbeszélt időpontról. Hányszor késted le a moziban nem csak a reklámokat és az előzeteseket, de a film elejét is? Hányszor küldted el a mobilodról a benne elmentett sablon sms-t, hogy „10 percet kések, sietek, bocs”? Hányszor rohantál a pályaudvaron, vagy a repülőtéren attól félve, hogy lekésed a járatot? Ha gyakran előfordul ilyesmi, gondolkozz el azon, vajon mi lehet ennek az oka. Váratlanul nagy forgalmi dugó volt? Közbejött egy halaszthatatlan elintéznivaló? Beragadtál a liftbe? Lássuk be, senkivel nem történnek hasonló estek hetente többször. Ha sokszor elkésel, és úgy érzed, hogy ez zavarja a környezetedet és téged is, vagy akár veszélyezteti az állásodat, próbálj meg változtatni a szokásaidon!

A pontosság titka

A klasszikus trükk, hogy 10 perccel előre állítod az órádat, általában nem használ, hiszen mindig számolni fogsz azzal a plusz idővel, és a végén ugyanúgy elkésel. Ahhoz, hogy pontosan érkezz, a legelső dolog, hogy ne akarj elkésni. A késések oka sokszor az, hogy a késő nem tartja fontosnak, hogy időben érkezzen. Amikor már öt perces késésben vagy, és az jut eszedbe, hogy mégis inkább átöltözöl mielőtt elindulsz, vagy gyorsan elolvasod az e-mailedet, mert azon a pár percen nem múlik semmi, jusson eszedbe a legutóbbi alkalom, amikor negyed órát vártál valakire. Mérlegeld, hogy mi a fontosabb, és mondj le azokról a tevékenységekről, amelyek csak az idődet rabolják, vagy amelyek nem halaszthatatlanok.

Használj rendszeresen határidőnaplót, és jegyezd fel, hogy mikor, hova kell menned. Nézd végig előző nap, hogy tényleg minden feljegyzett teendő belefér-e az idődbe. Ha úgy érzed, hogy nem, szervezd át a dolgaidat, és tegyél át valamit egy másik napra. Ha fontos találkozóra mész, mindig állíts be emlékeztetőt a telefonodon úgy, hogy bőven legyen időd elkészülni indulás előtt. Számolj mindig azokkal a lehetőségekkel, amelyek közbejöhetnek, így a váratlan balesetekkel az úton, vagy a késő busszal. Ha reggel mindig elkésel a munkából, kelj fel 10 perccel korábban, s máris enyhíted a reggeli rohanás okozta stresszt. És jusson eszedbe mindig a közmondás: A pontosság a királyok udvariassága.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X