Főoldal > PSZICHÉ > Veszekedj okosan!

Veszekedj okosan!

0

Írta: and

Ne személyeskedj! Egy jó kapcsolatban és helyesen alakított vitában a partnerek képesek kritikájukat úgy megfogalmazni, hogy az alapvetően a partner viselkedésére, kijelentéseire, tetteire vonatkozzon, és semmiképpen se a személyére. Ennek gyakorlati megvalósulásának sikertelenségéért sok esetben neveltetésünk a felelős. Sok szülő és tanár él ugyanis a negatív kritika gyakorlatával. Ilyenkor nem csak általánosítják az egyszer előforduló […]

Ne személyeskedj!

Egy jó kapcsolatban és helyesen alakított vitában a partnerek képesek kritikájukat úgy megfogalmazni, hogy az alapvetően a partner viselkedésére, kijelentéseire, tetteire vonatkozzon, és semmiképpen se a személyére. Ennek gyakorlati megvalósulásának sikertelenségéért sok esetben neveltetésünk a felelős. Sok szülő és tanár él ugyanis a negatív kritika gyakorlatával. Ilyenkor nem csak általánosítják az egyszer előforduló mulasztást, de mindezt a gyerek személyiségének hibájaként róják fel. Azok a gyerekek pedig, akik ezt a konfliktuskezelési gyakorlatot sajátították el, hajlamosak lesznek későbbi párkapcsolataikban is e szerint érvelni.

WellnessCafe tipp: Ne használj olyan vádló kifejezéseket, mint hogy „olyan egoista vagy”, „ez annyira tipikus tőled”. Maradj inkább saját érzéseid kommunikálásánál és a konkrét szituációnál.

veszekedes2.jpg ()Koncentrálj a konkrét problémára!

A vita kezdetét sokszor valamilyen kis apróság szolgáltatja, például partnerünk állandó késése a megbeszélt időpontokról. Egy veszekedés hevében azonban hajlamosak vagyunk nem csak ezt, hanem egyéb zavaró tulajdonságait is párunk szemére hányni. Ennek a folyamatnak az eredményeképpen ezek a negatív gondolatok és észrevételek egymást erősítve hatnak ki partnerünk iránt érzett érzelmeinkre is. Az agyunk megtanulja, hogy párunk viselkedéséhez, kijelentéseihez negatívan viszonyuljon, melynek sok esetben szakítás a következménye. 

WellnessCafe tipp: Próbáld meg elfogadni párod apróbb kellemetlen szokásait. Már a kapcsolat legelején kérdezd meg magadtól, hogy például a pontosság mennyire fontos a számodra. Ha úgy érzed, ez nem lényeges dolog, akkor a jövőben légy toleráns, és viseld el a késést.

Legyél világos!

Szintén típushibának számít, hogy a vitázó felek félnek nyíltan és egyértelműen kimondani érzéseiket, véleményüket. Ehelyett enyhítő, homályos utalásokkal próbálják gyengíteni sérelmeik kimondásának súlyát. Ennek következménye azonban az lesz, hogy a valóban fontos problémák kimondatlanok maradnak.

WellnessCafe tipp: A „nagyon dühös vagyok, amiért nem takarítottad ki a kádat” mondat helyett beszélj nyíltan érzéseidről. „Elszomorító, hogy figyelmen kívül hagyod a kéréseimet.” Hiszen nyilvánvaló, hogy a kérdés lényegét nem a kád tisztaságának mértéke jelenti, hanem, hogy mennyire van még jelen a kapcsolatban a tisztelet, a figyelem és a szeretet.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X