Főoldal > PSZICHÉ > 4 tuti tipp a lelki harmóniáért!

4 tuti tipp a lelki harmóniáért!

0

Írta: and

Munkahelyi stressz, párkapcsolati gondok, anyagi nehézségek-mindannyiunk számára ismerős helyzetek. Ha azonban harmóniában vagyunk önmagunkkal és lelkileg is kiegyensúlyozottnak tudhatjuk magunkat, sokkal könnyedebben átvészeljük a nehezebb időszakokat! Néhány egyszerű változtatással te is sokat tehetsz a lelki egészségedért! 1. Segíts másokon! Ha úgy érzed, beszippantanak a problémáid és csak a saját gondjaid veszik el minden energiádat, érdemes […]

Munkahelyi stressz, párkapcsolati gondok, anyagi nehézségek-mindannyiunk számára ismerős helyzetek. Ha azonban harmóniában vagyunk önmagunkkal és lelkileg is kiegyensúlyozottnak tudhatjuk magunkat, sokkal könnyedebben átvészeljük a nehezebb időszakokat! Néhány egyszerű változtatással te is sokat tehetsz a lelki egészségedért!

1. Segíts másokon!

Ha úgy érzed, beszippantanak a problémáid és csak a saját gondjaid veszik el minden energiádat, érdemes perspektívát váltani. A pop nagyasszonya, Madonna saját bevallása szerint előszeretettel segít valakinek valami apróságban, ha kezd eluralkodni rajta az elkeseredettség. Kövesd a példáját és tegyél valami apró szívességet egy számodra kedves embernek! Nem kell rögtön nagyban gondolkoznod, elég, ha írsz egy kedves levelet valakinek, bevásárolsz a nagyidnak vagy elviszed moziba a rég nem látott unokahúgodat. Az önkéntes munka már hazánkban is kezd egyre elterjedtebb lenni, ha van egy szívedhez közel álló ügy, szakíts rá időt! Szaktudásoddal nemcsak cégedet, hanem a rászorultabbakat is támogathatod – hasznosnak fogod érezni magad tőle! Ha látod mások örömét, az téged is fel fog tölteni, valamint a mindennapi csetepatéidtól is eltávolodhatsz éppen annyira, hogy a megoldás is könnyebben jöjjön. 

2. Házi kedvencekkel a boldogságért!

Kutatások szerint az állattartók hamarabb lépnek túl egy traumán és ritkábban lesznek betegek. A házi kedvencek csökkentik a vérnyomást, mérséklik a stressz káros hatásait és képesek megfékezni a szapora pulzust. Az állatokat egyre többször vonják be terápiás foglalkozásokba is: a tőlük kapott szeretet segíti a gyógyulási folyamatokat és helyreállítja az önbecsülést.

Ha az életedbe jelenleg nem fér be egy kisállat gondozása, csatlakozz be az egyik barátnődhöz vagy családtagodhoz kutyasétáltatás idejére. Nemcsak a lelkednek teszel jót, de a friss levegőn végzett sétát a szervezeted is meg fogja hálálni!

3. Légy kreatív!

Ahhoz, hogy az olykor benned dúló viharokat ki tudd fejezni és ne fojtsd magadba a nehézségeket, a legjobb, ha valamilyen kreatív önkifejezési formát választasz. Itt nem az a lényeg, hogy Picasso módjára fess, vagy te legyél a legjobb táncos a salsa órán, hanem, hogy élvezettel töltsön el a tevékenység és felszabadultan távozhass egy-egy foglalkozás után. Ha még nincs hobbid, kísérletezz bátran, valaki a főzésben, festésben, zenélésben vagy táncban találja meg az ideális szabadidős elfoglaltságot, de akár az öltözködésben is kifejezésre juttathatod érzelmeidet.

4. Írd ki magadból a feszültséget!

A naplóírás évszázados hagyományokra tekint vissza, de csak az utóbbi években kezdték felfedezni a benne rejlő terápiás lehetőségeket. Az online blogoknak hála újra reneszánszát éli, tehát nemcsak hasznos, de egyre trendibb elfoglaltság is. Írásban sok olyan gondolatot fogalmazhatunk meg vagy rendezhetünk, melyekre szóban, a helyzetből adódóan, nem volt lehetőség vagy alkalom. Ha leírod a téged foglalkoztató érzéseket és eseményeket, elmúlik a kezdeti feldúltság és sokkal racionálisabban fogod tudni megközelíteni a problémát. Arról nem is beszélve, hogy egy-két év múlva milyen jót fogsz derülni a rég elfeledett emlékeken!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X