Főoldal > PSZICHÉ > 6 tipp a lelki egészségért

6 tipp a lelki egészségért

0

Írta: and

1. Eddz rendszeresen! Már bizonyára rengeteg hallottál arról, hogy a rendszeres testmozgás páratlan kedélyjavító hatással bír, ugyanis egy kiadós edzés nagy mennyiségű boldogsághormont szabadít fel a szervezetedben. Napi fél óra intenzív mozgással – legyen az aerobik vagy erősítő  gyakorlat – elejét veheted a depressziónak, és csökkentheted a PMS (premenstruációs- szindróma) kellemetlen tüneteit is. 2. Egyél […]

1. Eddz rendszeresen!

Már bizonyára rengeteg hallottál arról, hogy a rendszeres testmozgás páratlan kedélyjavító hatással bír, ugyanis egy kiadós edzés nagy mennyiségű boldogsághormont szabadít fel a szervezetedben. Napi fél óra intenzív mozgással – legyen az aerobik vagy erősítő  gyakorlat – elejét veheted a depressziónak, és csökkentheted a PMS (premenstruációs- szindróma) kellemetlen tüneteit is.

2. Egyél rendszeresen!

Sok nő gondolja, hogy ha kevés kalóriát vesz magához, azzal jót tesz az alakjának, de nem számol azzal, hogy a szervezete a vitaminszegény életmódot előbb-utóbb megbosszulja, és kellemetlen hatásait a hétköznapokban is tapasztalni fogja: például leesik a vércukor-szint, melynek egyenes következménye a fáradékonyság és az ingerültség, sőt, akár az ájulás is. A legjobb, ha naponta ötször-hatszor eszel kisebb adagokat, így megelőzheted azt, hogy kimerítsd a szervezeted tartalékait, és a kedélyed is érezhetően jobb lesz.

lelek2.jpg ()3. Fogyassz elegendő kalciumot!

Napi 1200 milligramm kalcium elfogyasztásával 48 százalékkal csökkentheted a PMS tüneteit. 200-400 mg magnéziummal is hatásos tud lenni a kedélyjavító kúra, bár a legjobb, ha mindkét nélkülözhetetlen elemből magadhoz veszel. Kevésbé tudományos alapú az a megállapítás, hogy B6 és olyan gyógynövény kombinációja, mint a kankalinolaj is hangulatjavító-hatással bír – ám egy próbát mindenképp megér.

4. Alkalmazz írásterápiát!

Az írás az egyik leggyorsabb módja annak, hogy levezesd a feszültségedet. Mindig tarts a táskádban egy kis jegyzetfüzetet, és amikor érzed, hogy maga alá gyűrt a feszültség és az idegesség, ne habozz, írd le a gondolataidat, érzéseidet! Ezzel a módszerrel egyben elkerülöd azt is, hogy másokon vezesd le negatív energiáidat.

5. Lélegezz!

Űzd el a feszültséget a levegő erejével! Végy egy mély levegőt, és számolj közben négyig, majd szintén négyig számolva tartsd bent, és ugyanígy fújd is ki. Ismételd meg a gyakorlatot párszor, és a kilégzéssel garantáltan a rossz közérzet is távozni fog belőled.

6. Mantrázz!

Készítsd el saját kis pozitív mantrádat, amit aztán a rázós helyzetekben magadban el tudsz ismételni. Végy pár mély levegőt, és ismételj olyan mondatokat, hogy „ Minden rendben van!” vagy „Meg tudom oldani a feladatot!”


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X