Főoldal > PSZICHÉ > A szív valóban összetörhet!

A szív valóban összetörhet!

0

Írta: and

A szívszakadás a mellkasodban sajnos nagyon is valódi, de ezt is – mint minden más fájdalmat – az agyad irányítja. Ahhoz, hogy jobban legyél, meg kell értened, mi megy végbe a szervezetedben ilyenkor! Először is, próbálj nem gondolni erre a pocsék érzésre, mert az agyad is erre fog koncentrálni, összezavarodik, és téves jeleket küld a […]

A szívszakadás a mellkasodban sajnos nagyon is valódi, de ezt is – mint minden más fájdalmat – az agyad irányítja. Ahhoz, hogy jobban legyél, meg kell értened, mi megy végbe a szervezetedben ilyenkor!

Először is, próbálj nem gondolni erre a pocsék érzésre, mert az agyad is erre fog koncentrálni, összezavarodik, és téves jeleket küld a testednek, melyek által valós fizikai fájdalmakat fogsz érezni. Sajnos az sem segít, ha próbálsz a szinglilét pozitívumaira koncentrálni, ugyanis amikor szerelmes vagy, a szürkeállományod bizonyos részei dopaminban és oxitocinban fürdenek, mely hormonok örömmel és elégedettséggel töltenek el. Mikor azonban elhagy a szeretett személy, az agyad is megzakkan, a pozitív kemikáliák utánpótlása akadozni kezd, és helyüket egy hatalmas adag stresszhormon veszi át.

osszetortsziv2.jpg ()Az ilyen tragikus élmények által az agyad útjára bocsátja a rosszfiúkat – kortizolt, epinefrint és hasonlókat. Ezek a hormonok akut stresszes helyzeteket – mint például ha leszorítanak az autópályán – segítenek jól kezelni, de hosszabb távú trauma során nagy mennyiségben károsak lehetnek.

A kortizol azt üzeni az agyadnak, hogy küldjön vért az izmaidba, mert sokkos helyzetben vagy, és védekezned kell, gyorsan kell reagálnod. De ha ezt hosszabb időn át teszi – nem csak egy adott helyzetben – akkor folyamatosan duzzadt izmoktól szenvedsz, amiből egyenesen következik a fejfájás, merev nyak, és az az átkozott szorító érzés a mellkasodban.

Ha hajlamos vagy függőségre – legyen az dohányzás, csoki, szerelem – valószínűleg téged jobban megvisel egy szakítás, mint társaidat, és előfordulhat bizony, hogy a tested úgy fog remegni, mint egy drogosnak a rehabon.

Elég rosszul hangozhat, amiket az előbb olvastál, de azért van jó hírünk is! Bár a lelkeden leginkább a jó barátok tudnak segíteni, testi fájdalmaidat te magad is enyhíteni tudod. Ez nem azt jelenti, hogy indul a habzsi-dőzsi és a végeláthatatlan partizás, mert ezek még inkább hozzájárulnak egy kimerültséghez. Tanulj meg inkább lazítani!

A természetes anyagokból készült pirulák enyhíthetik a gyomorgörcsöt, fejfájást, emellett hasznos, ha elsajátítasz például relaxációs technikákat, hogy megnyugtasd az idegeidet.

A stresszhormonok elleni harcban legerősebb fegyvered a mozgás, szóval kelj ki az ágyból, és rugózz egy kicsit a tévé előtt valamelyik edző gyakorlataira – így a jóakaró endorfinjaid gyorsan újratermelődnek. Ha nem akarsz egyedül edzeni, a legjobb, ha elhívod a legcsacsogósabb barátnődet, aki felvidít közben a szövegével, és előhívja az oxitocinjaidat.

Mégis az a legfontosabb, hogy ne zárkózz be a négy fal közé! Az önkéntes száműzetés csak ront a helyzeten, szóval inkább térj vissza valamelyik kedvelt hobbidhoz; ha jól érzed magad, az segíti az agyad, hogy beállítsa az optimális dopamin szintet. A lényeg: ha az elmédben rendet tudsz tenni, az jót tesz a testednek is – és ez fordítva is igaz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X