Főoldal > PSZICHÉ > Agytornázz a sikerért!

Agytornázz a sikerért!

0

Írta: and

Ha képesek vagyunk a gondolataink fölött uralkodni, és ezt kitartóan gyakoroljuk, akkor sikereket érhetünk el az élet minden területén – állítja Kurt Tepperwein közismert német terapeuta, természetgyógyász és életvezetés-oktató. Az általa kifejlesztett, Mentáltréningnek keresztelt technika egy a képzeletünkben zajló szellemi folyamat, amely segít pozitívvá változtatni az önképünket és a jövőről alkotott elképzeléseinket. A 6 lépéses […]

Ha képesek vagyunk a gondolataink fölött uralkodni, és ezt kitartóan gyakoroljuk, akkor sikereket érhetünk el az élet minden területén – állítja Kurt Tepperwein közismert német terapeuta, természetgyógyász és életvezetés-oktató. Az általa kifejlesztett, Mentáltréningnek keresztelt technika egy a képzeletünkben zajló szellemi folyamat, amely segít pozitívvá változtatni az önképünket és a jövőről alkotott elképzeléseinket. A 6 lépéses módszerrel összegyűjthetjük a fejünkben cikázó gondolatokat, majd ezt a hatalmas, koncentrált erőt egy pontra irányítjuk. Ezzel, mint egy gondolatlézerrel új, pozitív valóságot teremthetünk. A Mentáltréning alapja egy ősrégi, titkos módszer, amely a legmodernebb tudatosság-gyakorlatokkal kombinálva fejti ki hatását. Autogén tréning, önhipnózis, pszichokibernetika, meditáció, a buddhista tanok és a legmodernebb coaching-technikák szerepelnek benne.

Szellemi edzésterv: 6 lépés a siker!

1. Vállald a felelősséget!

Gondolatváltás: Azzal, hogy mások hibáztatása helyett magadat okolod a jelenlegi életedért és problémáidért, kezedbe veheted sorsod irányítását és szélnek eresztheted a múltról alkotott hibás nézeteidet.

mental2.jpg ()Agytorna: Értékeld újra a múltat!

Rajzolj egy öt oszlopból és sorból álló táblázatot, majd vizsgáld meg, hogy múltad mely szakaszában alkottál magadról olyan negatív önképet, amely a mai napig befolyásolja döntéseidet. Az első oszlopban sorolj fel öt ilyen nyomasztó élethelyzetet, például: „leblokkoltam egy előadáson”. A második oszlopba jegyezd fel azt a negatív ítéletet, amelyet a tapasztalatod alapján alkottál saját magadról: „kudarcot vallottam”. A harmadik oszlopba írd le a negatív önképet, amely ebből a tapasztalatból született: „csődtömeg vagyok”. A negyedik oszlopban álljon az a megfogalmazás, hogy miként lehetne pozitívként értelmezni ugyanezt a dolgot: „figyelmeztetést kaptam”. Végül az ötödik oszlopba írd le az ebből keletkező pozitív önképet: „megtanultam, hogy mindig felkészültnek kell lennem”.

2. Fogadd el a helyzeted!

Gondolatváltás: A saját elégedetlenségeinkből fakadó érzelmi ellenállásokkal magunkat akadályozzuk. Például nincs kedved levizsgázni, mert nem kedveled a vizsgáztató tanárt. Ettől azonban ideges leszel, és így a tanulás is nehezebben megy, sőt negatív érzelmeid miatt a vizsgán is rosszabbul teljesítesz. Ilyen helyzetekben próbáld meg magad kívülről szemlélni: valójában mi ellen tiltakozol? Ha elfogadod a szituációt, a krízis előrelépés is lehet számodra.

Agytorna: Azonosítsd a problémádat!

Sorold fel a téged leginkább foglalkoztató problémákat, majd őszintén tedd fel magadnak a kérdést, hogy tudsz-e változtatni a jelenlegi helyzeten. Ha nem tudsz, mert más problémája bosszant, vagy egy megváltoztathatatlan külső tényező áll a háttérben, akkor próbálj meg minél előbb megszabadulni a helyzethez kapcsolódó negatív érzelmeidtől. Próbálj azokra a jó dolgokra koncentrálni, amelyeket ez a szituáció hozott életedbe.

3. Irányítsd a figyelmedet!

Gondolatváltás: Egyáltalán nem mindegy, miként tekintesz embertársaidra, partneredre, barátaidra, vagy az életkörülményeidre. Mindenki maga teremti meg a saját valóságát, azzal, amire a figyelmét irányítja. Ha negatív dolgokra fókuszálsz, még többet vonzol be belőlük, míg ha egy nehéz helyzetben a pozitívumokra irányítod figyelmedet, új utakat, lehetőségeket teremtesz.

Agytorna: A bölcs tanácsa

Válassz ki egy élethelyzetet, amelyben bölcs tanácsra lenne szükséged. Képzelj el valakit, akit egy mindentudó bölcsként tudsz azonosítani. Lásd, hogy ez a személy ott ül veled szemben, légzésed szinte egybeforr az övével. Nézz mélyen a szemébe, majd tedd fel neki a téged foglalkoztató kérdést. Mit válaszol? Ha nem hallod a választ, kérdezd meg tőle azt, ő hogyan viselkedne az adott helyzetben. Válaszát jegyezd fel egy papírra, hogy tudatosítsd magadban.

A cikk folytatását keresd a Wellness Magazin október-novemberi lapszámában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X