Főoldal > PSZICHÉ > Hogy vagy? De tényleg! – Őszi lelki tuning

Hogy vagy? De tényleg! – Őszi lelki tuning

0

Írta: and

A „megfeneklős”, „semmi sem sikerül” típusú időszakok nem arra valók, hogy kínkeservesen túléljük őket, tehetetlenül várva, hogy majd minden megoldódik magától. Persze akadnak, akik abba kapaszkodnak, hogy a nehézségek tanítanak nekünk valamit, és megadóan várják életük jobbra fordulását, mi azonban most arra biztatunk, hogy higgy önmagadban, hiszen a megoldás kulcsa a te kezedben van. „A […]

A „megfeneklős”, „semmi sem sikerül” típusú időszakok nem arra valók, hogy kínkeservesen túléljük őket, tehetetlenül várva, hogy majd minden megoldódik magától. Persze akadnak, akik abba kapaszkodnak, hogy a nehézségek tanítanak nekünk valamit, és megadóan várják életük jobbra fordulását, mi azonban most arra biztatunk, hogy higgy önmagadban, hiszen a megoldás kulcsa a te kezedben van.

„A tartósan rossz testi-lelki közérzet mindig mutatni akar nekünk valamit. Ezek a helyzetek türelemre intenek. A problémák azért gáncsolnak el ilyenkor, hogy ne rohanhass tovább, hanem az így nyert időt töltődésre és a lelked lomtalanítására használd. A számvetés segíthet azoknak a területeknek a megtalálásában, amelyeken éppen akad javítanivaló – mondja Bakos Zsuzsi életvezetési tanácsadó. – Lelked „átvilágítása” során rájöhetsz majd, hogy minden megvan benned ahhoz, hogy megvalósítsd az álmaidat, hiszen ahogy önismereted fejlődik, nemcsak az elégedettség gátját képező hiányosságokra, hanem a céljaidhoz repítő pozitív erőforrásaidra is fény derül. Ne feledd, ahhoz, hogy az élettől a legjobbat kapd vissza, neked is legjobb formádat kell hoznod!”

Hol a bökkenő?

Állj meg egy kicsit, és gondolkozz el azon, vajon miért érzed úgy, hogy minden összeesküdött ellened. Segítünk megtalálni azt a területet, ahol a leginkább szükséged van a váltásra, és otthon végezhető gyakorlatokat, lélekgyógyító módszereket, tréningeket, könyveket ajánlunk ahhoz, hogy az életedet újra kereknek érezd.

Elsőként nincs más dolgod, mint egytől tízig értékelni, mennyire igazak rád az alábbi állítások. 1 pontot adj, ha egyáltalán nem érzed magadénak, 10-et, ha maximálisan illik rád. Végül csoportonként számold össze a pontjaidat, és ahol a legkevesebb pontot érted el, azon a területen van leginkább szükséged egy kis lelki tréningre.

Hogy állsz az önbizalom terén?

1. Hiszek abban, hogy képes vagyok mindenre, amire mások.

2. Elismerem, ha hibázom.

3. Tudok a pillanatnak élni.

4. Általában nem a múlton búsongok, hanem a jövőbe nézek.

5. Nem aggódom azon, mit gondolnak rólam mások.

Mi a helyzet a szerelemmel?

1. A párom mellett önmagam lehetek.

2. Megérdemlem a szerelmet!

3. Közös jövőben gondolkodunk, vannak terveink.

4. Félszavakból is értjük egymást.

5. Boldog és kielégítő a szexuális életem.

Hol tartasz a karrieredben?

1. Azt csinálom, amit szeretek. 

2. Feletteseim és kollégáim elismerik a teljesítményemet.

3. A munkám biztos anyagi hátteret nyújt számomra.

4. Megbirkózom a stresszel.

5. A munkám mindig tartogat kihívásokat.

Mennyire szorosak a családi, baráti kapcsolataid?

1. A családomra mindig számíthatok.

2. A szüleim követendő példaként állnak előttem.

3. Vannak olyan barátaim, akiket akár az éjszaka közepén is felhívhatok.

4. A barátaimmal felváltva kezdeményezzük a kapcsolatfelvételt.

5. Sosem érzem magam magányosnak.

Mennyire egészséges az életmódod?

1. Tele vagyok energiával.

2. Sosem betegeskedem.

3. Tudatosan vásárolok, és figyelek arra, mi kerül a tányéromra.

4. Nincsenek súlyproblémáim vagy gyakori súlyingadozásaim.

5. Jól érzem magam a bőrömben.

1. Erősítsd az önbizalmad!

A nagy tettek véghezvitelének alapfeltétele az önbizalom! Bármin szeretnél is változtatni, először el kell hinned, hogy képes vagy rá!

shutterstock_63181864.jpg ()Önfejlesztő gyakorlatok:

– Írd le egy papírra, majd fejezd be az alábbi mondatot: „Jól érzem magam, amikor…” Annyi befejezést fogalmazhatsz meg, amennyi csak eszedbe jut.

A válaszaid segítenek felidézni olyan szituációkat, amikor nem voltál híján az önbizalomnak. Gondold át, hogyan tudod előhívni ezeket az élményeket, amikor szükséged lenne rájuk.

– Végy búcsút romboló hiedelmeidtől! Két-három napig figyeld meg a gondolkodási mintáidat. Mik azok a negatív berögződések, amelyek gyakorta átfutnak az agyadon, és nem kedveznek az önértékelésednek? Például: „Úgysem tudom megcsinálni”, „Annyira szerencsétlen vagyok”, „Nem érdemlem meg”. Tudatosítsd magadban, hogy a gondolkodásodon mindig változtathatsz! Az elménk kedveli a szertartásokat. Írd fel ezeket a hiedelmeket kis cetlikre, majd tépd szét vagy égesd el őket!

– Az önbizalomhiány legtöbbször kéz a kézben jár az energiahiánnyal. Gondold át, mi csapolhatja az energiádat, majd gondolkozz el azon, mi lehet az első lépés ahhoz, hogy ezeket az energiarablókat kiiktasd az életedből!

Íme a legjellemzőbbek: túlórák, kihasználatlan képességek, alulfizetettség, rossz munkakörülmények, túl sok házimunka, anyagi bizonytalanság, rendetlen otthon, túl kevés pihenés, rossz kapcsolatok, mozgásszegény életmód.

Segítő módszer: NLP (neurolingvisztikai programozás)

Az NLP gyakorlása közben megtanulhatod, hogyan rögzítsd magadban pozitív érzelmi állapotaidat, és hogyan hívd őket elő, ha éppen gyenge lábakon áll az önbizalmad. A módszer segít abban, hogy kezedbe vedd sorsod irányítását, elhárítsd az akadályokat, és ezáltal nagyobb magabiztosságra tehess szert.

Kurzustipp: Ha szeretnél javítani az énképeden, próbáld ki a Nő-erő építő tréninget. Az egynapos kurzus délutánján csatlakozik a csapathoz egy profi sminkes és fotós, hogy megmutassák azt a szépséget, ami benned is ott van.

Infó: www.venuszok.hu

Könyvajánlat: Bízz magadban most! (Varázsládika Kiadó)

A humorral átszőtt példák segítenek felismerni a lelkedben, elmédben rejlő csodálatos lehetőségeket.

Tanulj tőlük!

Az NLP-t számos színész és politikus alkalmazta már, hogy hatékonyabban érje el céljait vagy könnyebben megnyerje közönségét. Azt beszélik, J. F. Kennedy beszédeiben rendszeresen alkalmazott NLP-s technikákat, és Bill Clinton meggyőző kiállásához is hozzájárultak ezek. A rapper 50 Cent saját bevallása szerint ennek a módszernek köszönheti, hogy nem kallódott el, amikor hosszabb időt rács mögött töltött. Victoria Beckham is híres NLP-s, önbizalmát próbálja erősíteni ezzel a technikával.

2. Vonzd be a szerelmet!

A jól működő párkapcsolat kölcsönösségen alapul. Ha úgy érzed, a nehézségek nem erősítik, inkább rombolják a kapcsolatod, ideje mentőakcióba kezdeni – persze csak ha a szándék kölcsönös.

Önfejlesztő gyakorlatok:

– Ha nehezen tudnád megfogalmazni, mi az, ami nem stimmel köztetek, tedd fel az alábbi kérdéseket magadnak:

Milyen közös és milyen eltérő tulajdonságokkal rendelkezünk?

Milyen közös céljaink és értékeink vannak?

Melyek azok a körülmények, amelyeken lehet javítani, és melyek a rajtunk kívül álló, zavaró okok?

Mi lehet az első fontos lépcső ahhoz, hogy újra egymásra találjunk?

– Párteraputák szokták javasolni a pároknak, hogy menjenek el együtt egy olyan helyre, ahol nagy a látótávolság, például másszanak fel egy dombtetőre vagy keressenek egy nagy mezőt. Ezután nincs más dolguk, mint sétálni, nézelődni és megélni a csendet. Ez segít abban, hogy újra beinduljanak az érzékek, és jobban tudják érzékelni a másik jelenlétét is.

– Úgy érzed, az utóbbi időben szinte idegenek lettetek egymásnak? Rendezzetek egy kis házi vetélkedőt Ki mit tud a másikról? címmel! Írjatok fel tíz kérdést magatokkal kapcsolatban (Melyik filmen sírtam utoljára? Mi a kedvenc ételem?), majd adjátok át a másiknak kitöltésre. Ez visszakormányoz titeket egymáshoz, no és az is kiderül, mennyire figyeltek a másikra a hétköznapokban.

Segítő módszer: pszichodráma

Úgy érzed, még mindig hurcolod régi párkapcsolati sérelmeidet? Rossz emlékeidet felidézve újraírhatod, kedved szerint módosíthatod a történet végét, így a későbbiekben nem törnek elő a rossz beidegződések. A kellemetlen érzésekkel való szembenézés segít abban, hogy megküzdj velük, és megtaláld a problémád gyökerét.

Kurzustipp: Ha eltávolodtatok egymástól a pároddal, vidd el egy párkapcsolat-gazdagító programra a Balatonhoz! Itt olyan apróságokat tanulhattok, amelyek közelebb hoznak benneteket egymáshoz. Infó: www.hazastarsak.hu

Könyvajánlat: Mert megérdemellek! (Bioenergetic Kiadó)

Az író kíméletlenül, ám játékos formában tárja fel azokat a viselkedésbeli és gondolkodási hibáinkat, amelyek a párkapcsolati kudarcokhoz vezettek, és természetesen megoldást is kínál.

Tanulj tőlük!

A sztárok gyakran használják a nyaralást párterápiaként. Javier Bardem és Penélope Cruz románca csak lassan bontakozott ki, ezért úgy döntöttek, elmennek együtt egy egzotikus trópusi útra, hogy ott nyugalomban jobban megismerjék egymást. Az ötlet bevált, azóta sülve-főve együtt van a két sztár, és össze is házasodtak. De David és Victoria Beckham, Justin Timberlake és Jessica Biel is számos hullámvölgyet élt már túl azzal, hogy befizettek egy jó kis utazásra.

A cikk folytatását elolvashatod a Maxima magazin legfrissebb számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X