Főoldal > PSZICHÉ > Így legyél profi kapcsolatteremtő!

Így legyél profi kapcsolatteremtő!

0

Írta: and

Networking – építsd ki saját hálódat! A kommunikáció a társadalom legfejlettebb közlésfolyamata, ezért rendkívül fontos, hogyan tálalod, amit mondanál, és mikor, milyen formában teszed. Sikeres kommunikációról akkor beszélünk, ha a feladó szándékának megfelelően a közlésfolyamat betölti funkcióját. A networking személyes kapcsolatépítést, ápolást jelent, ami mindannyiunk számára hatékony és célravezető eszköz. Ha új állásra vadászol, a […]

Networking – építsd ki saját hálódat!

A kommunikáció a társadalom legfejlettebb közlésfolyamata, ezért rendkívül fontos, hogyan tálalod, amit mondanál, és mikor, milyen formában teszed. Sikeres kommunikációról akkor beszélünk, ha a feladó szándékának megfelelően a közlésfolyamat betölti funkcióját. A networking személyes kapcsolatépítést, ápolást jelent, ami mindannyiunk számára hatékony és célravezető eszköz.

Ha új állásra vadászol, a barátok, ismerősök és meglévő kapcsolatrendszerük jó kiindulópont lehet. Manapság a meghirdetett pozíciók nagy része nem kerül nyilvánosságra, és sok esetben belülről kerülnek ki a lehetséges jelöltek. Ne gondold, hogy bűn, ha ismerősöktől kérsz információt, vagy segítséget, ám ne feledd: a személyes ajánlólevél az első lépcsőfok, a kívánt állás elnyeréséhez képességeid, szaktudásod, és végzettséged a mérvadó, ám jól működő kapcsolati hálód segítség lehet!

WellnessCafe tipp: Álláskeresés előtt készíts listát az ismerősökről, ehhez használhatod a közösségi oldalakat, ahogy a munkaadók is előszeretettel pásztázzák ezeken a potenciális jelölteket. Közöld a barátokkal, volt osztálytársakkal, hogy állást keresel, és milyen típusú munkák érdekelnek.

Árulkodó mozdulatok

A kapcsolatteremtésben kiemelt szerepe van a verbális  és a nem verbális kommunikációnak, melyek hatással vannak környezetünkre, és olykor többet mondanak el rólunk, mint a szavak. Egy negatív gesztus fokozhatja a negatív viselkedést, ezért gyakorold a pozitív és nyílt testbeszédet önbizalmad növelésére, és a másokkal való jobb kapcsolat építésére.

A mosoly semmibe sem kerül, mégis sokat ad, ezért ha új terepre tévedsz, igyekezz megőrizni barátságos arckifejezésedet, és akkor is cselekedj így, ha konfliktusba kerülsz valakivel, hisz egy mosoly nyugtató hatással bír. A fejtartás lényeges nonverbális jel, ha megszólít valaki, hajtsd félre a fejed, és bólogass közben, ezzel szimpátiát keltesz. Mutass érdeklődést a kezeiddel, ujjaidat – a hüvelyk és mutatóujj kivételével – behajlítva tedd arcodhoz. Ha oldódik a kezdeti feszültség, a testhelyzet nyitottabbá válik, a kar- és lábkeresztezés megszűnik, az egyik láb előrelép, a kéz gesztikulál, vagy csípőre kerül.

kapcsolat2.jpg ()WellnessCafe tipp: Paul Ekman: Beszédes hazugságok (3383 Ft), alexandra.hu, Pease, Allan – Pease, Barbara: A testbeszéd enciklopédiája (3315 Ft), bookline.hu, Vera F. Birkenbihl: Testbeszéd, (2841 Ft), libri.hu.

Szem, a lélek tükre

A metakommunikáció többet jelent minden szónál, a testbeszéd ismerete segít abban, hogy könnyebben felismerd a hazug és az őszinte jellemet. Az emberi kommunikációs jelzések közül a szem adja a legpontosabb jeladásokat, mert központi helyet foglal el a testen, és a pupillák önállóan működnek. Aki beszélgetés alatt nem néz a másik szemébe, blokkolja saját pozitív kisugárzását. Negatív gondolatokat is ki lehet olvasni a tekintetből, ezért fordul elő sokszor, hogy bizonyos szituációban valaki lesüti a szemét. Köss békét önmagaddal, fogadd el erényeidet, hibáidat, így bátran és őszintén nézhetsz majd a világ szemébe.

WellnessCafe tipp: Csukd be, takard le a szemed. Lélegezz lassan, nyugodtan és képzeld azt, hogy a két szemed egy ecset! Próbálj festeni velük és igyekezz minél kontúrosabban látni, amit elképzeltél belül.

Erősítsd önbizalmadat!

Ha szeretnél magabiztosabb fellépést, kiváltanád mások elismerését, és változtatnál gátlásos jellemeden, fogadd el önmagad, hogy mások is így tegyenek. Társas helyzetekben a félénkség sok esetben kudarctól, kritikától való félelemre utal. Az önbizalom hiányának egyértelmű jele, ha sűrűn fordul elő gondolataidban a „nekem úgysem sikerül, nem vagyok rá képes…” mondat.

Ahhoz, hogy növelhesd önbizalmadat, kapcsolatépítésre kell törekedned, és nem annak elkerülésére. Nyiss mások felé, kezdeményezz, és lásd meg a pillanatot, amikor legalkalmasabb a helyzet. Ismerd meg a nonverbális kommunikáció rejtett üzeneteit, melyet közvetítened kell beszélgetőpartnered felé, hogy ura legyél a helyzetnek. Az önbizalmat a pozitív visszajelzés növeli, ami lehet egy elismerő pillantás, egy kedves gesztus, vagy dicsérő szó.

Iratkozz be önismereti tréningre!

Személyiségfejlesztő egyéni vagy csoportos tréningeken önmagad reális megismerésével pontosabb képet kaphatsz rejtett tartalékaidról. A tréning tudatosítja érzés- és gondolatvilágodat, megerősíti identitásodat, és fejleszti társas készségeidet. Válassz szimpatikus oktatókat, akik védett környezetben, gyakorlatok, játékok segítségével tanítják az új technikákat, és fejlesztik kommunikációd hatékonyságát, hogy tudásod a személyes felismerésen át rögzülhessen. Az elsajátított konfliktuskezelési, stresszoldó, kapcsolatépítő technikákat hatékonyan és tudatosan alkalmazhatod a mindennapi életben.

WellnessCafe tipp: Személyiségfejlesztő tanfolyamok: manhertz.com, mercureconsulting.hu, gordoniskola.hu.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X