Főoldal > PSZICHÉ > Késni tudni kell

Késni tudni kell

0

Írta: and

Szinte keresve sem találni olyan munkavállalót, aki legalább egyszer ne késett volna el munkahelyéről. Mi, nők ebben különösen jók vagyunk, de ez valahol érthető is. Sminkelni muszáj, és a szénaboglya hajat is elfogadhatóvá kell varázsolni, az ágy viszont sokszor csak nagy harcok árán hajlandó kiengedni magából. „Csak még öt perc” – könyörgünk reggel, majd átállítjuk […]

Szinte keresve sem találni olyan munkavállalót, aki legalább egyszer ne késett volna el munkahelyéről. Mi, nők ebben különösen jók vagyunk, de ez valahol érthető is. Sminkelni muszáj, és a szénaboglya hajat is elfogadhatóvá kell varázsolni, az ágy viszont sokszor csak nagy harcok árán hajlandó kiengedni magából. „Csak még öt perc” – könyörgünk reggel, majd átállítjuk az ébresztőóránkat, hogy aztán különböző kifogások kíséretében elnézést kérjünk felettesünktől a fél órás-órás csúszásért. Valamilyen megmagyarázhatatlan okból a dolgozók nagy része ilyenkor még véletlenül sem a teljes igazsággal áll elő, hanem egy kitalált történettel próbálja menteni a menthetőt.

shutterstock_61279369.jpg ()Best of kifogások

„Dugóba kerültem!” – nem reprezentatív felmérések szerint ez a mondat hangzik el legtöbbször a késők szájából, de hasonlóan népszerű az „iskolába kellett vinnem a gyermekemet”, az „otthon felejtettem a mobilomat” és a „meg kellett várnom a gázóraleolvasót” kezdetű magyarázat is. Ezek még az elfogadhatóbb verziók, ám vannak, akik nem elégszenek meg ennyivel, és elkezdik cifrázni a történetüket – a dugót feldobják például egy kis extra tömegbalesettel –, vagy éppen olyat mondanak, amit még maguk sem hisznek el, nemhogy a felettesük. Talán nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt években egyetlen témában sem készült annyi toplista, amennyi a késésekről, pontosabban az azokra adott magyarázatokról. Külföldön a legbénább kifogások közül a prímet az „átmeneti amnéziám volt, és nem emlékeztem, hol dolgozom” viszi, versenyben van emellett a „volt férjem ellopta az autómat, ezért nem tudtam időben bejönni” felütéssel felvezetett történet is. Valakinek pedig azzal sikerült bekerülnie a top 10-be, hogy azzal állt elő: az American Idol – a kinti Megasztár – forgatására ment, ezért nem érkezett pontosan a munkába.

Hihetetlen, de igaz

Néha egyébként hazudni sem kell ahhoz, hogy olyan magyarázattal szembesüljön a főnök, amelyről leginkább egy nagyon rossz filmvígjáték-jelenet jut eszünkbe. Enikő például azt mesélte, hogy egyik reggel már eleve ötperces csúszással indult el a munkahelyére biciklivel, amikor útközben befészkelte magát a fejébe a gondolat, miszerint elfelejtette elzárni a villanytűzhelyet. A dolog nem hagyta nyugodni, és mivel még nem járt messze otthonától, visszatekert. A tűzhely szerencsére rendben volt, így újra útnak indult, viszont pár perc múlva egy váratlan problémával kellett szembenéznie: leesett a bringa lánca, úgyhogy azt is meg kellett szerelnie. A megbocsátható ötperces késésből így több mint fél óra lett, ám ami még rosszabb, hogy a felettese először egyáltalán nem is akarta elhinni a történteket. A bizalmatlanság csak akkor szűnt meg, mikor a kollégák megerősítették, hogy Enikő bizony ilyen. Ő az, akinek nem kell kitalálnia ezeket a sztorikat, hiszen vele tényleg megtörténnek.

A cikk folytatását elolvashatod a Maxima magazin legfrissebb számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X