Főoldal > PSZICHÉ > Második esély a boldogságra

Második esély a boldogságra

0

Írta: and

Neked is jár!

Alig egy hónapja bombaként robbant a hír, hogy Ördög Nóra és Nánási Pál összeházasodtak. Ami önmagában nem lenne különös, csak ha az előtörténetet is hozzáteszük: két éve még Nóri előző esküvőjéről írtak a lapok (Rubin Kristóf tévés producerrel), majd négy hónapra rá jött a különélés, a csendes válás, ráadásul az egykori pár mindkét tagja hamar új társra lelt, és valaki mással kötötte össze az életét. A sorozatba is beillő, happy endet sem nélkülöző történet csak írásunk apropóját adta: utánajártunk, mi a boldog újrakezdés receptje, és milyen tipikus hibákat érdemes elkerülni a szakítás után, mielőtt fejest ugranánk az újba.

Képtelenek vagyunk egyedül maradni

ujrakezdes2.jpg ()Állítólag a legtöbben eleve abban hibáznak, hogy kapcsolatból kapcsolatba szaladnak, miközben nem töltenek elég időt egyedül – így vélekedik Molnár Ferenc Caramel is. „Meg kellene gyászolnunk minden szakítást, az már más kérdés, hogy ez kinél mennyi ideig tart. Van, akinél csak két hónap, de adott esetben akár egy év is lehet, amíg valaki lelkileg annyira helyrejön, hogy képes újrakezdeni” – mondja az énekes.

Caramel a nyugodt elválás híve, talán ennek is köszönhető, hogy egyetlen korábbi csalódása sem vette el a hitét. Szerinte minden probléma arra vezethető vissza, hogy két ember nem illik össze, ami nem feltétlenül baj, hiszen bárki megtalálhatja a következő kapcsolatában azt, ami az előzőekből hiányzott, vagyis mindenkinek jár egy újabb esély a boldogságra.

Persze könnyebb felejteni, ha megszakítunk minden kapcsolatot a volt kedvessel, viszont egy ismert ember nem tűnhet el nyomtalanul. Az exmegasztáros korábbi, Bartók Eszter előtti kedvesének valószínűleg nehezebb volt továbblépnie a szakításuk után, mivel naponta látta az énekest a tévében és az újságokban. Hasonlót élt át Caramel, miután különváltak útjaik Eszterrel, hiszen a médián keresztül akarva-akaratlanul is figyelemmel kísérhette életének alakulását, és a fellépéseken továbbra is összefutottak. De nem szabad feladni, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Caramel már jó ideje boldog párkapcsolatban él. Ezt egy ismert ember esetében bonyolultabb megvalósítani, mint gondolnánk, hiszen nem mindenki lát tovább annál, amit adott esetben egy Megasztár-győztes neve jelenthet.

Az ellentétek taszítják egymást

Kiss Edina párkapcsolatában egyáltalán nem játszott szerepet az, honnan jött, mégis a poklok poklát járta meg, miután szakított párjával. Átesett a szokásos állapotokon, előbb azon, hogy fogalma sem volt arról, hogyan tovább, aztán néhány hónap múlva eljutott oda, hogy most már mindegy, mi, csak történjen valami. „Rájöttem, mennyi mindent elveszítettem. Nem feltétlenül a volt páromra gondoltam, hanem arra a sok időre és energiára, amit beletettem a kapcsolatunkba. Nem is beszélve azokról a barátokról és ismerősökről, akiket emiatt elhanyagoltam, esetleg azokról, akiket ebből kifolyólag meg sem ismertem” – sorolja a fiatal lány. Edina elkövette azt a hibát, amibe nagyon sokan beleesnek szakítás után. Szinte teljesen megváltoztatta a külsejét, és összejött egy olyan sráccal, aki exének pontosan az ellentéte volt. Utólag már beismeri, hogy nem jó taktikát választott, ugyanis hamar bebizonyosodott, mégis csak az olyan fiúkra bukik, mint a régi barátja, így a mostani párja már nagyon hasonlít rá. „Talán ezért sem tud sok újat mutatni nekem. Mi a történetem tanulsága? Szerintem annyi, hogy nem szabad hagyni, hogy elfajuljanak a dolgok két ember között. Ha ez teljesül, jó kapcsolatban is élhetünk” – magyarázza Edina.

Fontos a gyászmunka

Dr. Almási Kitti pszichológus úgy gondolja, ha már régóta és minden erőfeszítés ellenére úgy érezzük, nem illik hozzánk, akiről korábban azt hittük, hogy az életünk része, akkor a fejlődésünket is szolgálhatja a szakítás, és így nyitottan fordulhatunk egy új kapcsolat felé. Persze ilyenkor rögtön felmerül a kérdés: mikor találhat ránk újra a boldogság? Alapvető igazság, hogy sokkal nehezebb továbblépnie annak, akit elhagytak, ideértve azokat is, akik megcsalás miatt dobták a párjukat, mivel nekik a magány mellett meg kell birkózniuk a csalódással is.

„Úgy vélem, hogy szakítás után csak akkor vagyunk képesek egy új párkapcsolatban tiszta lappal indulni, ha a gyászmunkának megéljük a fájdalmas részét, különben az új kapcsolatba változás nélkül, kapaszkodva megyünk tovább, és nagy eséllyel újraindul a „mókuskerék”. Ez a huszonkettes csapdája, ezért sokkal jobban tesszük, ha számot vetünk magunkkal, és megéljük a haragunkat, ahelyett hogy kizárólag a másikat vagy csak önmagunkat hibáztatnánk. Ez beletelhet néhány hónapba is, de ha már túl jutunk rajta, akkor alkalmasak vagyunk az újrakezdésre” – mondja dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus.

A cikk folytatását keresd a Maxima Magazin 21. számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X