Főoldal > PSZICHÉ > Szakításetikett – Szakítani tudni kell!

Szakításetikett – Szakítani tudni kell!

0

Írta: and

Szakítani tudni kell… legalábbis kellene. Ennek ellenére ilyenkor sokan annyira elképesztően viselkednek, hogy az egész kapcsolatot lealacsonyítják. Ilyen például az, amikor egy jól bevált szokást, például egy közös romantikus vacsorát használ fel az egyik fél a szakításra. Ez esetben egyértelmű: arra megy ki a játék, hogy a végső döntést meghozó fél a másikat sakkban tartva […]

Szakítani tudni kell… legalábbis kellene. Ennek ellenére ilyenkor sokan annyira elképesztően viselkednek, hogy az egész kapcsolatot lealacsonyítják. Ilyen például az, amikor egy jól bevált szokást, például egy közös romantikus vacsorát használ fel az egyik fél a szakításra. Ez esetben egyértelmű: arra megy ki a játék, hogy a végső döntést meghozó fél a másikat sakkban tartva megússza a botrányt. De vannak persze más, ugyancsak kevésbé elegáns megoldások: az alábbiakban néhány megtörtént esetet osztunk meg veled, majd levonjuk belőlük a tanulságot.

szakit2.jpg ()Megadni a módját

Az első kiakasztó történetet a mobiltelefon-értékesítéssel foglalkozó Békési Szandra osztotta meg velünk. Ő élete egyik legmegalázóbb helyzetének tartja, amikor volt pasija egy étteremben tette ki a szűrét. „Még csak öt hónapja voltunk együtt, és egy hangos szó sem volt köztünk, rendben volt minden. Rendszeresen eljártunk éttermekbe, kávézókba, így esett azon az ominózus napon is – ráadásul mivel épp akkoriban nyílt a környékünkön egy új hely, elhatároztuk, hogy azt keressük föl. A terep kívülről elegánsnak tűnt, ezért még meg is beszéltük, hogy kirittyentjük magunkat, és csapunk egy görbe estét. Foglaltunk tehát egy asztalt, és a párom értem jött vacsi előtt. A vendéglőbe érkezve leültünk, megrendeltük a fogásokat – ekkor már éreztem a páromon, hogy valami miatt feszeng.” Szandi ezt érzékelve többször is rákérdezett kedvesénél, mi a gondja, mire az egyszer csak belekezdett: „Közölte, hogy nem érzi azt a lángolást, amit ilyenkor kellene, és feleslegesnek tartja, hogy húzzuk egymás idejét. Megtudtam azt is, csak azért hozott el vacsorázni, hogy ez alkalommal vegyünk búcsút egymástól. Ekkor felment bennem a pumpa. Tudtam, hogy nem rendezhetek jelenetet, de azért szó nélkül sem akartam hagyni a dolgot… Felálltam, és egy pohár vizet az ölébe öntöttem, szépen, halkan. Ezután visszaültem a helyemre, mint aki jól végezte dolgát, és folytattam az evést.” Vacsora után Szandi és akkor már exe távoztak. A srác kint még felajánlotta azt is, hogy hazaviszi. „Ekkor azonban már tudtam, hogy taxizás lesz a vége, ugyanis direkt úgy helyezkedtem, hogy búcsúzóul le tudjak keverni neki egy hatalmas pofont. Így is lett. Persze fájt az is, hogy szakított velem, de ennél sokkal nagyobb volt a dühöm, amit amiatt éreztem, ahogyan az egészet intézte. Biztos vagyok benne, azért vitt nyilvános helyre, hogy ne rendezzek jelenetet. A vizes gatya és a tasli mellett elégtétel volt az is, hogy sikerült egy igazán drága éttermet kiválasztanunk, én pedig jó sokat tudtam enni.”

Mellette és ellene: Azért nem mindenkinek van olyan lélekjelenléte, mint Szandrának. Mert ugye az is elképzelhető, hogy valaki eszét vesztve az étteremben kezdene el veszekedni, és akkor a szakító fél a saját vermébe esne bele. És nyilván ez is inkább a kapcsolat megszégyenítése, semmint kulturált szakítás. De az is kérdés, hogy a szakításnak egyáltalán szépnek kell-e lennie. Mert nem feltétlenül, hiszen ha a búcsú nem szép, jóval könnyebb továbblépni, mint akkor, ha megmaradtok „barátnak”.

Egy srácot is érhet sokk

Azért azt ne képzeljük, hogy csak a lányokat tudják kellemetlen, fájdalmas helyzetekbe hozni a pasik. Merthogy a nőknek is valami elképesztően kifinomult érzékük van ahhoz, hogy a srácokat a legérzékenyebb pontjukon találják el szakítás esetében – Mészáros Balázzsal is  ilyesmi történt, bár ebben ő is ludas volt. „Huszonévesen még inkább azzal foglalkoztam, hogy minél több nőt meg tudjak hódítani, ám volt egy, aki igazán kedves lett a szívemnek. Úgy fél éve lehettünk együtt, amikor elmentünk bulizni, ám a szórakozóhelyen egyszer csak rám akaszkodott egy lány, aki tetszett, de visszautasítottam. Aztán addig nyomult, míg végül megadtam neki a számomat. Néhány nap múlva találkoztam vele, de meglepetésemre nem egyedül érkezett, hanem a barátnőmmel… aki közölte velem, mindig tudta, hogy hűtlen vagyok, és így akart próbára tenni… nem mentem át a vizsgán. Azt hittem, ilyesmit csak a filmekben találnak ki, de nem. Ági azonnal szakított velem, én meg csak néztem ki a fejemből, mert most az egyszer tényleg hűséges voltam.”

Mellette és ellene: Ehhez a történethez mindenképpen tegyük hozzá: a fenti trükköt maximum fiatalabb lányok vetik be, vagy ha nem, akkor ott már beteges féltékenységről van szó. Másrészt el kell gondolkodni azon is, ilyen esetben van-e valós ok a szakításra – hiszen ha úgy vesszük, Balázs a provokáció áldozata lett…

A teljes cikket keresd a Maxima Magazin 20. számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X