Főoldal > PSZICHÉ > Szakítópróba: Te képes vagy a búcsúra?

Szakítópróba: Te képes vagy a búcsúra?

0

Írta: and

A kapcsolatok fejlődése és hanyatlása Fogadd el, hogy bár aktuálisan tragédiának érezheted, a szakítás természetes fejezete a párkapcsolatnak. Életünk egy része a párkeresésről szól, ebben pedig sajnos a szakítás is benne van. A megromlott párkapcsolat lezárása pozitív fordulatot hozhat életedben. Nyitánya lehet valami újnak, valami jobbnak. Megélt kapcsolataid tanulságainak eredményeként gazdagodik személyiséged, és megtanulsz élethelyzeteket […]

A kapcsolatok fejlődése és hanyatlása

Fogadd el, hogy bár aktuálisan tragédiának érezheted, a szakítás természetes fejezete a párkapcsolatnak. Életünk egy része a párkeresésről szól, ebben pedig sajnos a szakítás is benne van. A megromlott párkapcsolat lezárása pozitív fordulatot hozhat életedben. Nyitánya lehet valami újnak, valami jobbnak. Megélt kapcsolataid tanulságainak eredményeként gazdagodik személyiséged, és megtanulsz élethelyzeteket megoldani.

Ezért a szakítást, a kapcsolat lezárását megkönnyítheti mindkét fél számára, ha meg tudjátok fogalmazni, ki miért lép ki a kapcsolatból. Ez azonban nem egyenlő azzal, hogy szerinted „a másik miben hibázott”!

A szakítás feldolgozásának fázisai

A szakítást lassú alkalmazkodási folyamat során dolgozzuk fel. Ez az időszak szakításnál akár 1 év is lehet, míg válás esetén a teljes továbblépéshez közel 3 év szükséges.

1.A szakítást követő néhány napban szinte el sem tudod hinni, hogy ilyesmi veled megtörténhet. Erre az időszakra a tagadás és elhárítás jellemző.

2.Ezt később a kétségbeesés váltja fel, lehangoltság és reménytelenség érzés lesz úrrá rajtad.

3.A harag és düh a volt partner és a világ iránt szintén jellemző érzések a szakítást követő hetek, hónapok során.

4.Hosszabb időszak, akár fél év elteltével a lehangoltság, deprimáltság, önvád még mindig megnehezíthetik mindennapi közérzetedet. Sokat tanulhatsz a szakítást követő nehéz időszak alatt önmagadról és az emberi kapcsolatok értékéről.

5.Lassacskán azonban újra megtalálod önmagad, örülni tudsz, tervezel és nyitottá válsz egy új kapcsolatra.

Nem véletlen, hogy a szakítást, válást követő időszak érzelmi fázisai a gyászéhoz hasonlatosak. Igen, a partner elvesztését, a párkapcsolatot ugyanúgy meg kell siratni, el kell gyászolni…

Adj hát időt magadnak! Légy türelemmel és merülj el az érzésekben, hiszen ez a lelki gyógyulás, vigasztalódás útja. Ám bizonyos idő elteltével tovább kell lépned, hiszen nem törheted a fejed örökké a múlton, megakadályozva ezzel az újrakezdést. Exedtől akkor nem tudsz búcsút venni, ha ez a lezárási, elfogadási folyamat elakad valahol.

Miért olyan nehéz a végleges lezárás?

Bár kimondtátok a szakítást, mégis mindig ugyanazokat a „köröket” futod. Hívogatod őt, keresed a találkozás lehetőségét. Vagy partnered teszi ugyanezt. Netán néha még a szexeltek is. Ne ess kétségbe, hiszen a hosszabb kapcsolatok jellemzője, hogy bár megérett a szakítási döntés, nem működött a kapcsolat, mégis több szakaszban zajlik a lezárás.

shutterstock_62136334.jpg ()Ennek oka, hogy a két ember közti érzelmi kötődés, ez a különleges kapcsolati szál, nem szűnik meg automatikusan a kapcsolat lezártával. Tenni kell a változásért, és ez sokszor fájdalommal jár. Lehetséges, hogy mást mondasz, és másként viselkedsz, ettől nem megy a lezárás. Ha kimondtátok a szakítást, viselkedjetek is eszerint. Próbálj önmagadért és szakítási döntésedért vagy annak elfogadásáért felelősséget vállalni, változtass viselkedéseden. Ne a volt partnertől várd, hogy megoldja a helyzetet. Ezzel a továbblépésedet könnyíted meg.

Ha több időt töltünk valakivel, akkor a kapcsolatban való létünk és az, hogy ki a párunk, valamilyen szinten az önmagunkról kialakított kép részévé válik. Úgy érezheted, el sem tudod magadat képzelni párod és a kapcsolat nélkül. Meg kell próbálni erősíteni a saját életeddel kapcsolatos célokat, és újrafogalmazni az önmagadról kialakított elképzelést az exed nélkül.

Az idő sok mindent megszépít, így előfordulhat, hogy túlidealizálod az exeddel való kapcsolatod, ezért nem bírsz elszakadni. Ilyenkor célszerű emlékeztetni magad, a megalapozott szakítási döntésre és arra, hogy miért nem működött a kapcsolat.

Ha a korábbi években, akár gyermekkorban vagy ifjúkorban elveszítettél valakit, aki kedves számodra, az befolyásolhatja a mostani szakításhoz való hozzáállásodat. Ha a korábbi veszteség feldolgozatlan, akkor a jelen szakítási helyzet kapcsán extrém szorongást, reménytelenségérzést élhetsz át. Eluralkodik rajtad a”mindent vagy semmit” gondolkodás, amitől úgy érezheted, hogy már soha nem jön rendbe az életed. Ilyenkor pszichoterápiás segítségre lehet szükséged.

Jó hír viszont, ha korábban már szembe kellett nézned valamilyen kapcsolati veszteség feldolgozásával, és ezt sikeresen megoldottad. Akkor most bőséges erőforrásokkal rendelkezel.

Mit tehetsz azért, hogy valóban sikerüljön búcsút venned az extől?

Vedd komolyan a döntést! Ha kimondtátok a szakítást, de nem eszerint viselkedtek, azzal érvénytelenítitek a döntést egymás szemében. Sok felesleges kínlódástól óvjátok meg magatokat, ha komolyan veszitek az elhatározást.

Fogadd el, hogy nem lehet másként! Gondolkodj a jelenben, és nézz előre. Ha folyamatosan a szakításon elmélkedsz, újrajátszod, hogy mit hogyan kellett volna tenned, egy fantáziavilágba kerülsz, és képtelenné válsz életed alakítására. A változás mindig fájdalommal jár, ám lépésről lépésre könnyebb lesz az elfogadása, ha a jelenre fókuszálsz. Így a szomorú gondolataidtól is megszabadulhatsz.

Szakíts a rutinnal: ne fusd ugyanazokat a köröket! Pakold el a közös képeket, rakd össze maradék holmijait, hiszen nincs helye az életedben. Mindig megcsörgettétek egymást? Töröld ki a számát. Mindig ide jártatok? Fedezz fel egy újabb helyet! Egy új frizura, néhány új ruhadarab vagy a szoba átrendezése lehetővé teszi, hogy megéld és élvezd újdonsült szabadságodat.

Mondj nemet a találkozókra! Egyszer véglegesen nemet kell mondani, hisz egyiken sem tudtok továbblépni, ha egymás életének részei vagytok. Ha tényleg lezártátok a kapcsolatot, ne egymáshoz meneküljetek vigasztalásért, mert így csak meghosszabbítjátok a fájdalmas időszakot.

Építsd újjá önértékelésed! A szakításban nem kell tönkremenni! Sok ember kimondottan ambiciózussá válik a tény feldolgozása után. Gyűjtsd össze pozitív tulajdonságaidat! Emlékezz vissza, az exeddel való találkozás előtt hogyan éltél? Mit szerettél csinálni? Virágrendezés? Sziklamászás? Vagy egy új hobbi? Esetleg több energiát fektettél karriered építésébe? Ha mostanáig exed volt a mérce, dicsérd végre önmagad, esetleg kérd meg erre barátaidat is.

Légy jó önmagadhoz! A volt párod nem szerette, ha kifested a körmöd? Szaunázás helyett kocogtatok? Most élvezd végre a szabadságot! Engedj meg magadnak olyan örömteli dolgokat, amiket korábban „feláldoztál” a kapcsolatért. Hidd el, te is megérdemled a jót!

Ne uralja a gyász életed minden területét! Szerencsére a párkapcsolat csupán egy szelete – bár igen fontos szelete – életednek. Ne hagyd, hogy a szakítás ténye teljes mértékben rád telepedjen. A barátaiddal való viszonyban, a munkádban és a hobbidban próbálj továbbra is teljes életet élni.

Előre nézz! Ha képes vagy rövidebb- hosszabb távra tervezni, ez kiutat jelent a kilátástalanság érzéséből. Legyenek heti, havi vagy akár éves terveid. Egy mozi a hétvégén a barátokkal, nyelvvizsga jövő tavasszal, nyáron egy tengeri út. Mind-mind abban segít, hogy érezd, van életed a szakítás után!

Keress új közösségeket! Ha exeddel nagyon bezárkóztatok vagy közös a baráti körötök, akkor feltétlenül szükséged van arra, hogy új közösségekben, új emberekkel ismerkedj. Akár egy új kapcsolat is várhat rád. Sport, nyelvtanfolyam, kirándulókör vagy valamilyen művészeti tevékenység jó terep lehet az ismerkedésre.

Ne légy magányos! Attól még, hogy egyedül vagy a szakítást követő nehéz időszakban, nem kell, hogy otthon üldögélj. Barátaidra, családtagjaidra is számíthatsz ilyenkor.

Írj emlékeztető listákat! Az idő sok mindent megszépít, így előfordulhat, hogy túlidealizálod exeddel való kapcsolatod, ezért nem bírsz elszakadni. Célszerű összeírni, miért nem működött a kapcsolat, miért szakítottatok. Érdemes arról is listát készítened, hogy mik a szakítás előnyei számodra – új életed mivel ajándékoz meg. Tartsd készenlétben ezeket a listákat arra az esetre, ha elkap a nosztalgia és a túlidealizáló gondolatok.

A lezárás, az új kapcsolat feltétele

Csak az extől való végleges búcsú lehet egy új kapcsolati lehetőség nyitánya. Ez semmiképpen sem azt jelenti, hogy a „kutyaharapást szőrével”- elv nevében megalapozatlan kalandokba keveredj. Csak akkor tegyél ilyet, ha valódi vágy vezérel és nem csupán törleszteni akarsz. Ha exednek új partnere van, inkább örülj a helyzetnek, hisz ez számodra is megkönnyíti a lezárás elfogadását. Kár összehasonlítgatni magadat az új partnerrel, hisz a volt pároddal a kapcsolatotok már nem működött.

Lehetséges, hogy exed azon nyomban kívánatossá válik számodra, amint mással szövődik kapcsolata-ez a „kertész kutyája” effektus. Tudatosan elkerülheted ezt a gondolatkört, ha emlékezteted magad, miért nem működött a kapcsolatotok. Exed nem a tulajdonod, ahogy te sem az övé. Jogotok van új kapcsolatot kezdeni és a saját életeteket élni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X