Főoldal > PSZICHÉ > Szerető, vagy szerető társ? Válassz!

Szerető, vagy szerető társ? Válassz!

0

Írta: and

Mindenki volt már “szeretői”  kapcsolatban A szeretői kapcsolat a párkapcsolatok fejlődésének egyik fázisa, ám meg is marad ezen a szinten. A Vonzalom – Építkezés – Kibontakozás – Hanyatlás – Befejezés az intim kapcsolatok jellegzetes forgatókönyve. A “legalizált szeretői kapcsolat” rendszerességét tekintve az Építkezés fázisához hasonló, lazább – szorosabb együttjárással állítható párhuzamba. Az ilyen kapcsolatokban a […]

Mindenki volt már “szeretői”  kapcsolatban

A szeretői kapcsolat a párkapcsolatok fejlődésének egyik fázisa, ám meg is marad ezen a szinten. A Vonzalom – Építkezés – Kibontakozás – Hanyatlás – Befejezés az intim kapcsolatok jellegzetes forgatókönyve.

A “legalizált szeretői kapcsolat” rendszerességét tekintve az Építkezés fázisához hasonló, lazább – szorosabb együttjárással állítható párhuzamba. Az ilyen kapcsolatokban a felek viszonylagos rendszerességgel, legtöbbször heti, kétheti gyakorisággal találkoznak szabadidő-eltöltés, illetve szexuális együttlét okán. A szenvedély és az újdonság varázsa is a kezdeti együttjáráshoz, „Építkezéshez” teszi hasonlatossá ezeket a kapcsolatokat. Ilyenkor a két fél kölcsönösen megegyezik abban, hogy nem akarják a kapcsolatot szorosabbra fűzni, nem akarnak elköteleződni, így a kapcsolat nyitott.

A szeretői kapcsolatok másik fajtája az a háromszög helyzet, mely talán soha nem legalizálható, hisz a két fél közül legalább az egyik stabil kapcsolatán kívül folytatja ezt a titkos viszonyt.

Érdemes-e belemenned egy szeretői viszonyba?

Nem árt tudnod, hogy a szeretői kapcsolatok által kínált lehetőségek inkább a férfiak szexuális beállítottságának kedveznek. A férfiak szexualitása az érzelmektől, meghittségtől függetlenebb, hisz az evolúció arra teremtette őket, hogy minél több nősténnyel párosodva minél több utódot nemzzenek. A nők ezzel szemben inkább biztonságra törekszenek, hogy utódaikat nyugalomban felnevelhessék . Szexuális vágyaik is inkább érzelmeik elmélyülésével, meghitt kapcsolatban bontakoznak ki.

Ám mégsem kell kétségbe esned, ha pillanatnyilag úgy érzed, életviteledhez közelebb állnak a szeretői kapcsolat által kínált lehetőségek. Csak légy tisztában önmagaddal és a lehetséges következményekkel.

szereto2.jpg ()Lehetséges, hogy élhető számodra a szeretői kapcsolat, ha:

– még a társkeresés fázisában vagy, tehát kb. húszas éveid első felében és minél több partnert meg akarsz ismerni.
– eldöntötted, hogy egyik napról a másikra élsz, élvezve a pillanatot.
– biztos vagy abban, hogy nem kompromisszumot kötsz a partnered által kimondott játékszabályokat követve, hanem valóban szeretői kapcsolatot akarsz.
– felelősséget vállalsz önmagadért (pl. fogamzásgátlás), és tisztában vagy döntésed következményeivel.
– nem „jobb híján” választasz ilyen kapcsolatot.
– titokban sem reménykedsz abban, hogy komolyabbra fordul.

Ne menj bele szeretői viszonyba, ha:

– tudod, hogy partnered nem akar többet, ám mégis elfogadod játékszabályait, holott Te másra vágynál.
– úgy érzed, kihasznál, de nem mersz lépni.
– egyedülléttől való aggódásodban mégis elfogadnád ezt a kompromisszumos lehetőséget.
– titokban reménykedsz, hogy komolyabbra fordul.
– Ő ígéri, hogy komolyabban vesz majd, ám mindig másfelé kacsingat.
– társat, gyermeket szeretnél, de úgy gondolod, addig is legyen „valakid”.

Miért vonzó a szeretői kapcsolat lehetősége? És miért nem?

A katolikus kultúrájú országokban a szeretői viszony, a titkos kapcsolat nem csupán a “bűnösség”, hanem egyfajta izgalom, másság fogalmával is asszociálódik. A “szerető” típusú férfi megtestesíti a potencia, férfiasság illúzióját is, hiszen sok partnerrel párosodva érvényesíti “domináns hím” mivoltát.

A nők pedig hormonjaik által vezérelve a jó genetikai állományú, domináns hímektől akarnak teherbe esni, hogy minél életrevalóbb utódot hozzanak világra. A szakértők szerint ennek bizonyítéka az is, hogy a ciklus termékeny napjain jobban vonzódunk az ilyen “szerető” típusú férfiakhoz. Később aztán az utódok felnevelésére a megbízható, biztonságot adó, “családapa” típust választjuk.

Gyakori érv a szeretői kapcsolat mellett az is, hogy az ilyen kapcsolat újdonságot, izgalmat hordozhat egy ellaposodott, ám stabil kapcsolathoz képest. Később azonban a kiszámíthatóság hiánya miatt válik fárasztóvá, idegtépővé.

Több szexuálisan gátolt nő a szeretői kapcsolattól várna egyfajta szexuális gátlástalanságot, felszabadulást. A valóságban inkább a partner igényeinek kiszolgálása zajlik, hiszen a nők többsége meghitt, biztonságos kapcsolatban képes csak szexuálisan felszabadulni.

Sok ambivalensen kötődő ember számára a szeretői kapcsolatok tűnnek élhetőbbnek. Aki azt hozza gyermekkori családjából, hogy a szeretet nem biztonságos, átmeneti állapot, hogy a kapcsolat érzelmi minősége nem garantált, hanem a partner kényének-kedvének kiszolgáltatott, gyakrabban megy bele szeretői kapcsolatba. Hiszen nem kell elköteleződni, felelősséget vállalni, a kiskapu mindig nyitva maradhat. Sajnos ez egy önmagát fenntartó ördögi kör, hisz egy szeretői kapcsolatban újra ugyanezeket tapasztalja.

Azok a nők, akik édesapjuknak sosem voltak fontosak, nem tudják milyen az első helyen lenni, nem tudnak önmaguk számára kérni, nagyobb eséllyel választanak szeretői kapcsolatot, amelyben újrajátszhatják, megélhetik az elkóborló szeretővel az apjukhoz fűződő viszonyukat.

Nárcisztikus személyiségzavar jellemzője is lehet, ha valaki tartósan, egymást követő szeretői viszonyokba sodródik. Az illető jóban van önmagával, imádja magát, miközben partnerei igényeivel mit sem törődve hódit. Az a lényeg számára, hogy csodálják, és csodálhassa partnerét. Ez az intenzív csodálat és hódítás pedig csak a szeretői kapcsolatokban van jelen.

Érett, felnőtt nő számára a szeretői kapcsolat öngól!

Ha szeretői viszonyban abban reménykedsz, hogy:

– partnered majd megváltozik és komolyan veszi a kapcsolatot,
– álmodozol a közös jövőről,
– nem érdekel rajta kívül más férfi,
– hiányzik ha nem vagytok együtt,
– életedet a találkozók köré szervezed,
– zaklatott vagy nélküle,

… akkor vedd tudomásul, hogy öngólt rúgtál, amikor kiegyeztél a szeretői viszony kereteivel, hiszen saját igényeidet szorítottad korlátok közé, vagy becsaptad önmagad.

Kapcsolatodban bekövetkezett az, ami a legtöbb hosszabb távú szeretői viszonyban megjelenik: kötődsz partneredhez. Ennek hormonális okai közismertek, hisz az intimitás és az örömteli szexuális aktus oxitocint termel, amit a kötődés hormonjaként azonosítottak. Az együttlétek során termelődő endorfin ezt az összetartozás érzést, és a távollét miatti hiányt csak felerősíti. Ha nincs jelen a partnered, azt megvonási tünetként éled át. Ha a szeretői kapcsolatban jelen van az intimitás, és a közösen átélt élmények, tudomásul kell venni, hogy kinőtte a viszony az általatok kijelölt kereteket.

A jól működő szeretői kapcsolat, előbb-utóbb érzelmi bevonódást, kötődést eredményez, tehát nem szeretői kapcsolat többé. Hogyne lenne így, hiszen pont azt adjátok egymásnak, amire szükségetek van. Nem rekedhet meg az Építkezés fázisában, hisz arra vágynál, hogy fejlődjön, kibontakozzon. Szerencsés esetben a partnered is így érez, és a kapcsolatotok elmélyülhet, akár meglévő egyéb kapcsolataitokat is felrúgva. Ha azonban csak a Te érzéseid feszítik túl szeretői viszonyotokban a kölcsönös megegyezéssel kijelölt kereteket, akkor vedd tudomásul, hogy öngólt rúgtál, lehetetlen helyzetbe hozva ezzel önmagad. Ha szeretőd nem képes viszonozni komolyra fordult érzéseidet, akkor legjobb, ha a viszonyt lezárva továbblépsz. Örülj a ténynek, hogy érett, felnőtt nő vagy, aki képes meghitten kötődni partneréhez és keress ilyen Társat!

Szeretőből szerető társ?

Ha komolyra fordult a kapcsolat, adjatok önmagatoknak  egy esélyt a viszony kibontakoztatására. Hamis illúziókba ne ringasd magad, ha partnerednek korábban csak szeretői voltak, akkor lehetséges, hogy többre nem is képes, s nem Te leszel, aki “megváltja” őt. Ha közös vágy a stabil kapcsolatra való igény, akkor vágjatok bele!

Mik a buktatók, mik az előnyök?

Kapcsolatotokat újra kell fogalmazni, az elköteleződés, kölcsönös felelősségvállalás, jövőkép szempontjából. Hátrány lehet, hogy a korábbi szeretői státusz kölcsönös bizalmatlanságot okoz: “Aki korábban szerető volt, újra belemehet egy ilyen helyzetbe, valaki mással” – gondolhatod. Ne sajnáljátok az időt a kölcsönös bizalmi garanciák kialakítására! A szeretői viszonyban megfogalmazott “ketten a világ ellen” érzés most kapcsolatotok összekovácsolója lehet.

Ne legyen bűntudatotok, ha vállaljátok a kapcsolatot, később a család, barátok támogatására is számíthattok. Ne feledjétek, a szeretői viszony egyfajta “demo” változat, amelyben mindenki a jobb arcát mutatja. Egymás megismerésével mélyül a kapcsolat, csalódhattok akár vagy jutalmatok a tartós kapcsolat boldogsága lehet.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X