Főoldal > PSZICHÉ > Tudd meg, mit nem kérdezhetnek meg az állásinterjún!

Tudd meg, mit nem kérdezhetnek meg az állásinterjún!

0

Írta:

Hirdetésböngészések, önéletrajzküldés, motivációs levelek, próbafeladatok. Természetes, hogy akik mindezen nehézségek után eljutnak egy állásinterjúig, már nagyon szeretnék megkapni az áhított munkát. Ilyenkor igyekszünk a legjobb arcunkat mutatni, próbáljuk pozitív tulajdonságainkat és szakmai kompetenciáinkat hangsúlyozni. Felmérések szerint a legtöbb álláskereső akár apró csúsztatásokra, füllentésekre is képes, csak hogy jobb színben tűnjön fel az interjúztatók előtt. Persze […]

Hirdetésböngészések, önéletrajzküldés, motivációs levelek, próbafeladatok. Természetes, hogy akik mindezen nehézségek után eljutnak egy állásinterjúig, már nagyon szeretnék megkapni az áhított munkát. Ilyenkor igyekszünk a legjobb arcunkat mutatni, próbáljuk pozitív tulajdonságainkat és szakmai kompetenciáinkat hangsúlyozni. Felmérések szerint a legtöbb álláskereső akár apró csúsztatásokra, füllentésekre is képes, csak hogy jobb színben tűnjön fel az interjúztatók előtt. Persze ilyenkor fennáll a veszélye, hogy a csak önéletrajzunkban létező képesség hiánya gyorsan kitudódik, és ez nem csak az állásunkba, de a hitelességünkbe, jó hírnevünkbe és szakmai karrierünkbe is kerülhet, nem árt tehát mérlegelni. De mi van akkor, ha nem a korábbi tapasztalatainkról, hanem a magánéletünkről feltett kérdés ejt minket zavarba? Hiába szeretne jövőbeni munkaadód minél többet megtudni rólad, vannak kérdések, amelyeket nem áll jogában feltenni.

Mit nem kérdezhetnek meg?

A jelenlegi szabályozás szerint egy állásinterjún csak és kizárólag a munkaviszonyhoz szorosan kapcsolódó kérdéseket lehet feltenni az állásra jelentkezőnek.

interjutabu2.jpg ()Nem kérdezhetnek így a faji hovatartozásodról, a szexuális beállítottságodról vagy a vallásodról. Ez utóbbi kivételt képez egyes speciális esetekben. Egy keresztény iskola például nagy valószínűséggel csak egy keresztény szellemiségű tanítót fog alkalmazni, ekkor hivatkozhatnak arra, hogy egy nem keresztény pályázó nem lesz képes magáévá tenni a szervezet szellemiségét, illetve képtelen lesz ellátni bizonyos nevelési feladatokat, így a keresztény életvitelt a munkakör betöltésének feltételéül szabhatják meg, és rákérdezhetnek.

Hasonló a helyzet az egészségügyi állapottal: bizonyos munkakörök betöltéséhez elengedhetetlen az egészségügyi alkalmassági vizsgálat, azonban ha az állás jellege ezt nem követeli meg, akkor nem faggathatnak az állapotodról.

Tabu kérdésnek számít viszont a magánéleted, így nem kérdezhetnek arról, hogy férjezett vagy-e, vannak-e gyerekeid, vagy tervezed-e a gyermekvállalást a közeljövőben.

De mit feleljünk?

Bár a személyes jellegű kérdésekre jogunk van megtagadni a választ, a legtöbb munkakereső ilyenkor azt érzi, hogy ezzel tulajdonképpen búcsút is inthet a megpályázott munkakörnek. Nem árt tudni, hogy a tiltott kérdésekre adott válaszok nem kérhetőek számon a munkavállalón, hiszen elvileg maga a kérdés sem hangozhatott volna el az interjún.

Sok olyan fiatal nő van, aki ezt a lehetőséget használja ki, amikor azt állítja, nem tervezi, hogy babát vállal – ilyenkor abban reménykednek, megkapják az állást, dolgoznak néhány évet, majd gyesre mennek, hiszen senki nem tilthatja meg ezt nekik.

Ha úgy érzed, ez az állás minden vágyad, és akármit megtennél érte, bármilyen személyes jellegű kérdésre adhatod azt a választ, amit szerinted a munkáltató hallani akar. Nem árt azonban mérlegelned: biztos vagy benne, hogy egy hazugságra szeretnéd alapozni jövőbeni karriered, vagy hogy olyan helyen szeretnél dolgozni, ahol nem tisztelik a magánéletedet?


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X