Főoldal > PSZICHÉ > 5 tipp, hogy remekelj az állásinterjún!

5 tipp, hogy remekelj az állásinterjún!

0

Írta: and

Egy-egy állásinterjú sokaknak okoz álmatlan éjszakákat. Gyakran pár perc áll csak rendelkezésedre, hogy vadidegeneket győzz meg arról, tökéletesen alkalmas vagy a pozícióra. Ha a felkészülés során néhány szempontot figyelembe veszel, biztosan sikeresen zárod a megmérettetést. Tájékozódj! Interjú előtt érdemes egy kis kutatást végezned. Nézd meg a cég honlapját, légy tisztában a tevékenységükkel, a szervezet felépítésével. […]

Egy-egy állásinterjú sokaknak okoz álmatlan éjszakákat. Gyakran pár perc áll csak rendelkezésedre, hogy vadidegeneket győzz meg arról, tökéletesen alkalmas vagy a pozícióra. Ha a felkészülés során néhány szempontot figyelembe veszel, biztosan sikeresen zárod a megmérettetést.

Tájékozódj!

Interjú előtt érdemes egy kis kutatást végezned. Nézd meg a cég honlapját, légy tisztában a tevékenységükkel, a szervezet felépítésével. Értékelni fogják, ha jártas vagy az aktualitásokban és ki tudsz emelni olyan projekteket, melyek különösen közel állnak hozzád. Mindig jegyezd föl, kihez mész interjúra és mi a pontos beosztása, így egy stresszesebb pillanatban sem hozod magad kellemetlen helyzetbe.

shutterstock_51240829.jpg ()Tervezz előre!

Lehet, hogy óvodás módszernek hangzik, de tanácsos térképen megnézni, hova kell menned, így a nagy napon elkerülheted a „valahol errefelé kellene lennie” helyzeteket. Ha van rá lehetőséged, látogass el a helyszínre pár nappal előbb, mérd le, mennyi idő alatt érsz oda. A pontosság nagyon fontos, ne indítsd rögtön késéssel és magyarázkodással a pályafutásod, megbízhatatlannak fogsz látszani!

A másnap viselendő ruhádat is érdemes összeállítanod előre, hogy ne tölts értékes perceket reggel a szekrény előtt vadul keresgélve. Válassz valami olyat, ami elegáns, de nem érzed feszélyezve magad benne. Légy inkább szolid – a túl erős parfüm és smink, lehet, hogy jót tesz az önbizalmadnak, a karrierednek azonban nem biztos.

Rendezd a gondolataidat!

Minden interjún vannak olyan kérdések, melyekre biztos számíthatsz. Lehet, hogy egy hétköznapi helyzetben gond nélkül képes vagy a hobbidról csevegni, de a stressz és a megfelelési vágy hatására már lehet, hogy hamar összezavarodsz. Ezt elkerülendő, szánj előtte néhány percet a mondandód megszerkesztésének. Gondold végig, mi felel meg érdeklődési körödnek, mik a céljaid és mit tartasz fontosnak egy munkahelyen. Ha bizonytalannak érzed magad, játszd el a helyzetet egy baráttal, amit akár videóra is vehettek. A felvételeket visszanézve, pontosabb képet kaphatsz róla, hogyan látnak mások.

Ügyelj a testbeszédre!

Akármennyire is izgulsz, próbálj meg tudatosan figyelni a gesztusaidra. Ha kihúzod magad, határozottan lépdelsz, nem keresztezed a lábaidat, és mindig tartod a szemkontaktust, már nyert ügyed van. Kerüld a végleteket! Sokan azon való igyekezetükben, hogy jó benyomást keltsenek, átesnek a ló túloldalára. A félénkség mellett az sem túl célravezető, ha túl magabiztosan vagy harciasan viselkedsz, esetleg flörtölni kezdesz az interjúztatóval. Gyakorolj egy kicsit a tükör előtt: figyeld meg mennyire tudod kihúzni magad, hogy az még természetesnek tűnjön. Add önmagad, és ne akarj görcsösen lazának látszani!

Lazíts!

Az állásinterjú előtti estére ugyanaz az aranyszabály érvényes, mint a vizsgák előtti utolsó percekre. Töltsd valami olyasmivel a lefekvés előtti időt, ami kikapcsol és eltereli a figyelmedet. Főzz egy finom vacsorát, vegyél egy illatos fürdőt, vagy nézz meg egy vicces filmet. A lényeg, hogy jó hangulatban térj nyugovóra. Elalvás előtt még bevethetsz egy trükköt: képzeld el, ahogy másnap minden jól sikerül. Minél jobban beleéled magad, az agyad annál inkább tényként fogja elkönyvelni a látottakat, így már semmi sem állhat a siker útjába! 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X