Főoldal > PSZICHÉ > Brillírozz egy jó prezentációval!

Brillírozz egy jó prezentációval!

0

Írta:

Ráadásul egy előadás megtartásakor nem csak önmagadért vagy felelős, hiszen te képviselsz mindenkit, akivel az elmúlt időszakban együtt dolgoztál. Egy számítógépes prezentációt létrehozni ma már senkinek nem okoz problémát, de az ördög itt is a részletekben lakozik. Ha elkészültél a bemutatód anyagával, fusd végig még egyszer az alábbi szempontok szerint, így biztos lehetsz benne, hogy […]

Ráadásul egy előadás megtartásakor nem csak önmagadért vagy felelős, hiszen te képviselsz mindenkit, akivel az elmúlt időszakban együtt dolgoztál.

Egy számítógépes prezentációt létrehozni ma már senkinek nem okoz problémát, de az ördög itt is a részletekben lakozik. Ha elkészültél a bemutatód anyagával, fusd végig még egyszer az alábbi szempontok szerint, így biztos lehetsz benne, hogy a maximumot nyújtod.

1. Láthatóság

Senki nem szereti, ha nem hall, vagy nem lát rendesen egy prezentációt, és valljuk be őszintén, az emberek többsége nem is erőlteti meg magát az ilyen esetekben, egyszerűen csak nem figyel tovább. A megfelelő betűméretet nem könnyű eltalálni, de egy egyszerű trükk segíthet: állj három méter távolságra a monitorodtól, és ha így el tudod olvasni a szöveget, akkor az a kivetítőn megjelenítve is megfelelő lesz, és a hátsó sorban ülők is el tudják majd olvasni. Ha táblázatot vagy diagramot készítesz, használj vastag vonalakat és elütő színeket – a piros, a sárga és a kék például klasszikus felosztás. Törekedj arra, hogy egyszerre három adatnál többet ne jeleníts meg, ellenkező esetben a dia átláthatatlan lesz.

2. Egy dia, egy gondolat

prezi2.jpg ()Ne zsúfold tele a diákat információval, inkább ragadd meg a mondandód lényegét, és azt vesd papírra. Minden újabb gondolatot új diára írj, ezzel ugyanis nagyban megkönnyíted a megértést, és az előadás is követhetőbb lesz. Ne feledd, hogy az előadást te tartod, és ha minden mondandódat kivetíted a projektorra, nem marad feladatod. Ha fontosnak tartod, hogy a hallgatóságod jegyzeteljen, nyomtasd ki a diasort és oszd ki mindenkinek még az előadás kezdete előtt, így a vázlatodat mindenki kényelmesen kiegészítheti a maga jegyzeteivel.

3. A kevesebb több

Az újabb prezentációkészítő programoknak köszönhetően gyakorlatilag egyetlen kattintással a legkülönfélébb effektekkel vagy animációkkal tehetjük érdekesebbé az előadásunkat. Ez egyfelől hasznos, mert könnyebben fent tudjuk tartani a hallgatóság figyelmét, a túlzásba vitt látványelemek azonban komolytalanná tehetik az előadást, és elterelhetik a figyelmet magáról a prezentáció anyagáról. Hasonló a helyzet a betűtípusokkal is: a szépen görbülő, íves, vagy dőlt betűk csábítónak tűnhetnek, kivetítve azonban könnyen olvashatatlanná válnak. Válassz inkább egyszerű stílusokat, mint az Arial, vagy a Georgia.

4. Próbáld el!

Tartsd meg otthon az előadásodat! Egy főpróba során nem csak azt gyakorolhatod be, mikor kell pontosan a következő diára váltanod, de le is mérheted, hogy mennyi időt vesz igénybe az egész előadás. A rendelkezésedre álló időkeret természetesen függ a témától és az alkalomtól, de mindig tartsd szeme előtt, hogy az emberek egy témára 15, legfeljebb 30 percen keresztül képesek koncentrálni, ezután alább hagy a lelkesedésük. Soha ne fordíts hátat a közönségnek, hogy a kivetítőre pillants! Ha szükséges, nyomtasd ki a diasort magadnak is, de a legjobb, ha próbálod memorizálni a szöveget. Így kevesebbszer kell majd a papírjaidba nézned és könnyebben tartod a szemkontaktust a közönséggel.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X