Főoldal > PSZICHÉ > Megcsalt… megbocsássak?

Megcsalt… megbocsássak?

0

Írta: and

A legújabb partifotókon Victoria Beckham odaadóan simul férjéhez, pedig lehet, hogy az imádott pasi ismét olyasmit tett, amiért sok minden járna, csak simi nem… Ezúttal egy prosti állítja, hogy viszonya volt a sztárfocistával. David persze tagad és perel, a legtöbben mégis annak a nőnek a reakcióit figyelik, akit ismét megcsaltak: valóban meg tud bocsátani – […]

A legújabb partifotókon Victoria Beckham odaadóan simul férjéhez, pedig lehet, hogy az imádott pasi ismét olyasmit tett, amiért sok minden járna, csak simi nem… Ezúttal egy prosti állítja, hogy viszonya volt a sztárfocistával. David persze tagad és perel, a legtöbben mégis annak a nőnek a reakcióit figyelik, akit ismét megcsaltak: valóban meg tud bocsátani – megint?

Mondd el, mi bánt!

Már azt sem könnyű eldönteni, mi számít megcsalásnak. Mi, nők általában szigorúbbak vagyunk ezen a téren, többségünket már az is érzékenyen érinti, ha a pasink megnéz egy másik nőt az utcán, vagy túl sokat beszélget a kolléganőjével. De egyébként nincs szükség ebben a témakörben mértékegységekre, hiszen mindig két ember megállapodásán múlik, mit lehet és mit nem. Érdemes egyértelműen lefektetni a szabályokat. Ha téged zavar párod viselkedése, mondd el neki, ugyanakkor gondolkodj el azon is, miért érzel féltékenységet, és mi hiányozhat a párodnak, amit máshol keres.

Derítsd ki az okokat!

Már megtörtént a megcsalás, de állandóan azon jár az eszed, hogy kedvesed egy másik nőt becézett, ölelgetett? Ne kínozd magad, ne azon gondolkozz, mi történt, inkább azon, hogy miért történt.

„Magunknak is fel kell tennünk ilyenkor a kérdést, vajon mi vezetett oda, hogy a párunk kimozdult a kapcsolatból – tanácsolja dr. Belső Nóra pszichiáter. – Mi hiányozhatott, amit másnál talált meg? Fájdalmas beszélgetések sora várható, de ez elengedhetetlen ahhoz, hogy két ember változtatni tudjon. Egy jól működő kapcsolatban ugyanis a felek idejében jelzik egymásnak a hiányérzetet, a problémákat, és meg is beszélik azokat. Ha azonban nincs őszinteség két ember között, ha nem lehet megfogalmazni, kinek mire van szüksége érzelmileg és szexuálisan, akkor annak egyenes következménye lesz a harmadik megjelenése. Bármennyire is a becsapás miatti düh vezérli a megcsalt felet, nézzen szembe önmagával is. Azt szoktam javasolni a hozzám forduló pároknak, hogy várjanak egy darabig, ne hozzák azonnal szóba a témát. Amikor már lenyugodtak a kedélyek, higgadtan tudnak gondolkodni, akkor üljenek le, és beszéljék meg, hogyan jutottak idáig. Nem egymás hibáztatása ugyanis a cél. Vannak életszakaszok – például amikor mindketten dolgozni kezdenek, vagy kisbaba érkezik a családba –, amelyek próbára tesznek minden kapcsolatot. Ha a pár végiggondolja, ki hogyan élte meg a helyzetet, milyen sérelmek érhették, akkor könnyebb megérteni a történteket.“  

shutterstock_44482156.jpg ()Nem érdemes hazudozni

„A hűtlenkedők leggyakoribb mentsége, hogy a viszony csak futó kaland volt, érzelmileg nem jelentett semmit – mondja a pszichiáter. – Bár ez látszólag könnyű menekülőutat kínál, de ha valószínűsíthető, hogy nem ez az igazság, ne fogadjuk el. Ahhoz ugyanis, hogy megtaláljuk a megoldást, tudnunk kell, mi volt a hűtlenség oka. Az alkalmi kapcsolat szexuális problémákra utalhat, ha viszont valaki tartós viszonyt folytat a párkapcsolata mellett, azt jelzi, hogy érzelmi hiány áll a történtek hátterében. Ez tehát fontos információ arról, mi az, amin javítani kell a kapcsolatban. Hosszabb viszony esetén arról is érdemes beszélni, hogyan derült ki, hogy van egy harmadik. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a megcsalt fél sejti, hogy van valaki, csak szemet huny a hűtlenség felett. Érdemes kideríteni azt is, miért viselkedik így: a párjához, az érzelmi biztonságához, esetleg a közös javakhoz ragaszkodik-e, mert az okok az ő személyiségéről is fontos információt adhatnak.”

A bosszú nem mindig édes

A megcsalt fél gyakran érzi, hogy elégtételt kell vennie az őt ért sérelmekért. Haragodnak, csalódottságodnak persze hangot adhatsz, de ha te is viszonyba bonyolódsz csak azért, hogy megmutasd párodnak, te is kívánatos vagy, hibát követsz el. Ebből ugyanis mi jöhet ki? Te becsapsz egy pasit, hiszen csak eszköznek használod, és ezért utólag jobban fogod gyűlölni magad, mint ő téged. A pároddal pedig elindul az adok-kapok küzdelem, ami végül szétrobbantja a kapcsolatot.

Randizzatok újra!

Megint egymásra találhattok, ha felidézitek, miért szerettetek egymásba. Ezzel próbálkoznak Beckhamék is. „Emlékszem, autókáztunk, ücsörögtünk a parkolóban, és órák hosszat beszélgettünk – meséli Vic az első randikról. – Nem szándékoztunk beülni sehová, csak együtt akartunk lenni.” „Victoria mindig is az Egyetlen volt, attól a pillanattól, hogy megismertem – nyilatkozta a lapoknak David. – Emlékszem, odafordultam Gary Neville-hez, és azt mondtam, ez a lány lesz a feleségem. Ő a legvonzóbb ember az életemben, szeretem őt. Semmi sem tud közénk férkőzni.” A bókokat Victoria is viszonozta. „Ránézek, és arra gondolok, milyen jóképű, és boldog vagyok, hogy ő az enyém.”

Ez a módszer nálatok is működhet. Adjátok meg a módját újra a találkozásoknak, menjetek moziba, utazzatok el egy hosszú hétvégére. Ha megfogalmazzátok, mi hiányzott eddig a kapcsolatotokból, már csak egy lépés, hogy visszacsempésszétek bele a romantikát.

A cikk folytatását elolvashatod a Maxima magazin legfrissebb számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X