Főoldal > PSZICHÉ > Ne hagyd, hogy legyőzzön a stressz!

Ne hagyd, hogy legyőzzön a stressz!

0

Írta: and

Alattomos betegség Amikor egyre több teher roskad rád, félsz a munkahely elvesztésétől, nyomasztanak a hitelek, párkapcsolatod problémás, állandó aggodalmaid előbb-utóbb gyomorfájáshoz, szapora szívveréshez, vagy fejgörcshöz vezetnek. A tünetek mögött a szorongás, hétköznapi nevén a stressz áll, és ha nem fordítasz kellő időt, energiát a kezelésére, komoly betegségeket eredményezhet a későbbiekben! A szorongás a tehetetlenség tudatával […]

Alattomos betegség

Amikor egyre több teher roskad rád, félsz a munkahely elvesztésétől, nyomasztanak a hitelek, párkapcsolatod problémás, állandó aggodalmaid előbb-utóbb gyomorfájáshoz, szapora szívveréshez, vagy fejgörcshöz vezetnek. A tünetek mögött a szorongás, hétköznapi nevén a stressz áll, és ha nem fordítasz kellő időt, energiát a kezelésére, komoly betegségeket eredményezhet a későbbiekben!

A szorongás a tehetetlenség tudatával összekötött félelem érzése, amely egészséges embernél is bekövetkezhet. A szorongás félelmet keltő, fenyegető helyzetre adott testi-lelki reakciók összessége, olyan élmény, melynek során felfokozott üzemmódba kapcsol a tested. Ez az állapot felgyorsítja a szervezet reakcióit, ám olyan áron, hogy érzékelésed, gondolkodásod felszínes, zavart és pontatlan lesz.

szorongas2.jpg ()Rengeteg embert érinthet

A szorongásos zavarok a társadalom leggyakoribb betegségei, és rohanó világunk miatt a népesség legalább 25 százaléka fog átélni valamilyen szorongásos betegséget. A statisztikák szerint világszerte a háziorvosnál jelentkezők 30-40 százaléka szenved szorongásos betegségben, és a kórkép nőknél 2-4-szer gyakoribbak.
Magyarországon a felnőtt lakosság kb. 20 százaléka, azaz majdnem minden 5. ember küzd a szorongás valamely fajtájával.

A tartós szorongásnál a lelki tényezők a nyugtalanság érzetétől kezdve a rettegésig terjedhetnek, melyekhez vegetatív testi tünetek – kézremegés, izzadás, levegőkapkodás, szédülés, fejfájás –, sok esetben hát- és izomfájdalmak, bélrendszeri, szív- és érrendszeri rendellenességek társulnak.

A szorongás bizonyos szintig mindennapi életünk része, és egészséges reakció az élet különböző eseményeire. Betegségről akkor beszélhetünk, ha a félelem meghatározóvá válik az egyén életvitelében, kialakulását és a betegség lefolyását nagymértékben befolyásolják az illető megoldási módszerei a felmerülő problémák esetén.

A szorongás különféle változatai

A szorongásos zavaroknak – eredetük szerint – két csoportját különböztethetjük meg.

Az elsődleges neurotikus fejlődés esetén a szorongásos zavar kezdetei a gyermekkorban gyökereznek. Ebben az esetben bizonyítani kell, hogy a gyermek szocializációja károsodott, illetve igazolni kell a gyermekkorra jellemző szorongásos tünetek meglétét: a magatartászavart, mely megnyilvánulhat teljesítmény-, fejlődés-, beilleszkedési zavarokban, illetve olyan kóros szokásokat, mint a körömrágás vagy a hajtépés.

A másodlagos neurotikus fejlődésnél az érintett harmonikus fejlődését egy trauma a betegség kialakulásának irányába fordítja.

A szorongás megjelenhet stresszes tünetként, betegségtünetként és önálló szorongásos zavarként. Kóros szorongás esetén a szorongás hosszú időn át, folyamatosan fennáll. Ha panaszaiddal minimum fél éve együtt élsz, és emiatt nehézségeid adódnak a munkában, vagy a családban, továbbá félelmeid nem arányosak a valós helyzettel, kerülöd a félelmet keltő szituációkat, esetleg rossz hangulatodon élvezeti szerekkel (drog, alkohol) próbálsz enyhíteni, azonnal keress fel egy szakembert!

Hosszú út vezet a gyógyuláshoz

Feszültség, stressz nélkül nincs élet, ám a tartós szorongás mindent tönkretesz! Döntsd el, hogy kezedbe veszed-e saját sorsodat, vagy tovább zuhansz a gödör mélyére!

A szorongás kezelése – a legtöbb pszichiátriai betegséghez hasonlóan – összetett: gyógyszeres és pszichoterápiás kezelést jelent, így az esetek 70-80 százalékában jelentős javulás vagy tünetmentesség érhető el. A szorongásos zavarok gyógyításában a kognitív-viselkedésterápia a leghatékonyabb módszer, melyet különféle relaxációs módszerekkel kombinálnak a szakemberek.

Sajnos a betegek felénél minimum 5 év a gyógyulási idő, és az is előfordulhat, hogy a lassú lefolyás miatt a páciensben újabb szorongások ébrednek, és abbahagyja a kezelést.
A pszichoterápia gyógyszeres és lelki munkával a szervezet finom szabályozási folyamatait változtatja meg. A célzott, segítő beszélgetések életmód tanácsokat adnak, a szakértők egyénre szabott technikákat alkalmaznak, és sokszor mozgásos, művészeti elemeket is beépítenek a terápiába.

A gyógyulás hosszú folyamat, általában heti 1-3 alkalmas beszélgetést jelent azzal a céllal, hogy a páciens gondolkodásában, érzelmi világában számára kedvező változás történjen, mely érinti a tünetek csökkenését, és a háttérben zajló konfliktushelyzetek, önértékelési vagy identitászavarok javítását.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X