Főoldal > PSZICHÉ > Számolj le a munkahelyi zaklatással!

Számolj le a munkahelyi zaklatással!

0

Írta:

Hiába a civilizált társadalom és a kikiáltott egyenlőség, a statisztikák megdöbbentőek. Egyes felmérések szerint 18 éves koráig minden (!) nő átesik szexuális jellegű zaklatáson, legyen az konkrét ajánlattétel, kétértelmű megjegyzés, füttyögés vagy fogdosás. Ha egy nőnek mindezt egy kollégájától kell elviselnie, az különösen megalázó, hiszen az illető pontosan ismerheti szakmai képességeit, kompetenciáit és munkabírását, mégis […]

Hiába a civilizált társadalom és a kikiáltott egyenlőség, a statisztikák megdöbbentőek. Egyes felmérések szerint 18 éves koráig minden (!) nő átesik szexuális jellegű zaklatáson, legyen az konkrét ajánlattétel, kétértelmű megjegyzés, füttyögés vagy fogdosás.

Ha egy nőnek mindezt egy kollégájától kell elviselnie, az különösen megalázó, hiszen az illető pontosan ismerheti szakmai képességeit, kompetenciáit és munkabírását, mégis pusztán szexuális tárgynak tekinti őt. Ráadásul a zaklatóval nap mint nap kell találkoznunk, a kínos problémát pedig nagyon nehéz úgy megoldani, hogy közben ne sérüljön a szakmai jó hírünk, és ne is kergessük magunkat még kellemetlenebb szituációkba.

Sokszor maguk sem tudják, mit tesznek

mobbing2.jpg ()Talán megdöbbentően hangzik, de sok férfi bele sem gondol, hogy amit tesz, azzal kellemetlen helyzetbe hozhat téged. Ha a zaklatás abban merül ki, hogy férfi kollégád szexista vicceket mesél, vagy a magánéletedről kérdezget, talán az is elegendő lesz, ha négyszemközt elbeszélgetsz vele. Elképzelhető, hogy elvben ő is osztja a női egyenjogúság gondolatát, de képmutató világunkban szocializálódott, és magát a gyakorlatot nem nevelték belé. Mond el neki, hogy bár biztos vagy benne, hogy nem szeretne megbántani téged, mégis gyakran kellemetlen szituációba hoz, és örülnél, ha a jövőben a kapcsolatotokat inkább szakmai alapokra helyezné, hiszen te is legalább olyan keményen dolgozol, mint ő maga.

Vond be a főnököt!

Ha úgy ítéled meg, hogy egy egyszerű beszélgetés nem lesz képes orvosolni a helyzetet, kérj segítséget egy megbízható, magasabb beosztású kollégától. A nemi diszkrimináció és a szexuális zaklatás kényes témák, és egyetlen cég sem szeretné, ha az terjedne el róluk, megalázzák női munkatársaikat. Ügyelj arra, hogy tárgyilagos maradj, és hangsúlyozd, hogy nem megtorlásra vágysz. pusztán azt szeretnéd, ha a helyzet mielőbb megoldódna, és te emberi körülmények között végezhetnéd tovább a munkádat.

Merj jogi segítséget kérni!

Sajnos azok az esetek sem ritkák, amikor a zaklató olyan durva eszközökhöz folyamodik, amivel teljesen ellehetetleníti az áldozat életét. A teljes megaláztatás és a gyomorfekély után sok nő dönt úgy, hogy inkább munkahelyet vált, semmint tovább kelljen tűrnie a befeketítést. A jogi segítségkérés hallatán sokan csak legyintenek, mondván, hazánkban az ilyen jellegű pereket nem kezelik kellő komolysággal és a hosszas hercehurca csak további szenvedéshez vezetne.

Félelmük nem teljesen alaptalan, hiszen a szexuális zaklatásra vonatkozó jogszabálya még az önmagát emberi jogok élharcosának kikiáltó Európai Uniónak is csak 2002 óta van, ezt a jogszabályt pedig Magyarországon csak 2005 óta alkalmazzák. Mi mégis arra biztatnánk, fordulj bírósághoz, ha szükséges. Egyrészt azért, mert ha csak munkahelyet váltasz, te talán megszabadulsz a zaklatódtól, ő azonban változatlanul éli tovább az életét, és a helyedre jön majd valaki, akinek ezután megkeserítheti az életét. Másrészt azért fontos az áldozatnak felemelnie a szavát, mert minél többen állnak ki a jogaik mellett, annál hamarabb érhető el változás nem csak a joggyakorlat, de a társadalmi normák területén is. Fordulj a NaNE Egyesülethez, vagy a Habeas Corpus Munkacsoporthoz, akik akár jogi képviselettel is támogatnak.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X