Főoldal > PSZICHÉ > Találd meg az ideális fogamzásgátló módszert!

Találd meg az ideális fogamzásgátló módszert!

0

Írta: and

Fogamzásgátló tabletta Nők milliói esküsznek rá, nem alaptalanul, hiszen a mai napig ez a leghatékonyabb fogamzásgátlási módszer, és már számos különféle tabletta áll a nők rendelkezésére. A gyógyszer amellett, hogy véd a nem kívánt terhességtől, más pozitív hatásokkal is bír. Többek közt helyre teszi a rendszertelen menstruációt, csökkenti több méhhel és petefészekkel kapcsolatos betegség kockázatát, […]

Fogamzásgátló tabletta

Nők milliói esküsznek rá, nem alaptalanul, hiszen a mai napig ez a leghatékonyabb fogamzásgátlási módszer, és már számos különféle tabletta áll a nők rendelkezésére. A gyógyszer amellett, hogy véd a nem kívánt terhességtől, más pozitív hatásokkal is bír. Többek közt helyre teszi a rendszertelen menstruációt, csökkenti több méhhel és petefészekkel kapcsolatos betegség kockázatát, valamint a bőrre is jótékony hatással van. Mindemellett természetesen negatív hatásai is lehetnek, például trombózishajlam, libidócsökkenés, nem megfelelő tabletta szedése esetén hízás. A számodra megfelelő fogamzásgátló tabletta kiválasztásához konzultálj nőgyógyászoddal, ő írhatja fel a tablettát neked.

Minipill

Ez a tabletta csak sárgatest hormont tartalmaz, ezért, bár kevésbé hatékony, mint a kombinált készítmények, szoptatás esetén szinte 100 százalékos biztonságot nyújt terhesség ellen, és 40 éves kor fölött is bátran alkalmazható. A minipillnél nem áll fenn trombózisveszély, viszont ügyelni kell arra, hogy szinte percre pontosan szedjük be minden nap.

fogamzas2.jpg ()Sürgősségi tabletta

Ha netán úgy kapott el benneteket a vágy, hogy elfelejtettetek védekezni, még ezután is van lehetőséged korrigálni a dolgot a sürgősségi tablettával, amit az aktus után 72 órán belül kell bevenni. A sürgősségi tablettát minden esetben nőgyógyásznak kell javasolnia, amit jó esetben egy vizsgálat előz meg. A sürgősségi tabletta viszont sose váljon bevett fogamzásgátlási módszerré, ugyanis amellett, hogy szervezeted egy erős hormonlökést kap, aminek sok mellékhatása lehet, még igen drága is.

Fogamzásgátló injekció

A minipillhez hasonlóan az injekció is csak sárgatest hormont tartalmaz. Ez a módszer igen praktikus, mivel csak 3 havonta kell beadatni az injekciót. Számíts arra, hogy, ha az injekció mellett döntesz, a havi vérzésed ezalatt az időszak alatt megszűnik, de az első adag beadása után felléphetnek átmeneti vérzések. Ez a módszer hosszú távra ajánlott, ugyanis az injekciózás befejezése után kb. 6 hónappal áll vissza a fogamzóképesség.

Hormonkibocsátó hurok

Egy igencsak új fogamzásgátlási eszközről van szó, ami egy T alakú műanyag eszköz, és egy kis rekeszből folyamatosan hormonokat bocsát ki. A hurkot a méhen belül  helyezi el a nőgyógyás, az eszköz pedig megakadályozza a petesejt beágyazódását a méhbe. A fogamzásgátló tablettákhoz képest is csak minimális mennyiségű hormont bocsát ki. Mivel itt nem a véráramon keresztül ér célba a hormon, a vér hormonszintje alacsony marad, így a hormonális jellegű mellékhatások ritkán fordulnak elő.

Hüvelygyűrű

Ez a rugalmas, átlátszó gyűrű kétféle női nemi hormont bocsát ki magából a hormonkibocsátó hurokhoz hasonlóan.
A gyűrűt három hétre a hüvelybe kell felhelyezni, amit aztán egy hét gyűrűmentes periódus követ. A vérzés rendszerint ezen a héten szokott bekövetkezni. A hüvelygyűrűt mindenkinek saját magának kell felhelyeznie hüvelyébe, illetve eltávolítania onnan. Ennek mikéntjéről érdemes megkérdezned a nőgyógyászodat.

Óvszer

Az egyik legelterjedtebb fogamzásgátló eszköz, mely különösen akkor a legpraktikusabb, ha nem rendelkezel állandó partnerrel, hiszen nemcsak a nem kívánt terhességtől, hanem különböző nemi betegségektől is megvéd. Fontos, hogy a partnered a hímvesszőjét a magömlés után hamarosan húzza ki a hüvelyedből, mert a merevség megszűnésével lecsúszhat az óvszer, és így ondó kerülhet a hüvelybe. Az óvszernek létezik női változata is, aminek két gyűrűje van, és gyakorlatilag kibéleli az egész hüvelyt, viszont használata körülményesebb, mint a férfi óvszeré, és kevésbé hatékony.

Spermicidek

A spermicidek előnye, hogy nem tartalmaznak semmiféle hormont. Szeretkezés előtt a hüvelybe kell juttatni a spermaölő szert, – ez lehet kúp,krém gél – mely aztán elpusztítja a spermiumokat, így azok nem érik el a petesejtet. Ezeket a készítményeket érdemes kombinálni más védekezési módszerrel, például óvszerrel, mert önmagukban nem túl megbízhatóak.

Naptármódszer

Lényege, hogy menstruációs ciklus hossza alapján kiszámítható a fogamzás szempontjából legkritikusabb időszak. Ehhez szükséges, hogy egy évre visszamenőleg rendelkezésre álljon a ciklusok hossza összegyűjtve. Ez alapján meghatározható a legrövidebb és leghosszabb ciklus hossza. A peteérés legvalószínűbben a 28 napos ciklus 14-16. napján történik, mely előtt és után 3-4 nappal kerülni kell a szeretkezést. A korábban tapasztalt legrövidebb ciklusból 18, a leghosszabból 11 napot levonva megkapjuk a „kritikus” időszakot. Ám ha teljes, és megbízhatóbb védelmet szeretnél, akkor nem a naptármódszer a legmegfelelőbb, különösen, ha rendszertelen a ciklusod. Ha viszont kisbabát szeretnél, akkor érdemes figyelni a “termékeny” napokat.

Hőmérőzés

A naptár módszer kiegészítője, mely növeli a módszer hatékonyságát. A ciklus második felében a petefészekben termelődő progeszteron hatására a test alaphőmérséklete néhány tized fokkal megemelkedik és ez az emelkedés egészen a menstruációig (vagy az előtte lévő 1-2 napig) fennáll. A módszer lényege, hogy ébredés után a végbélben megméred a testhőmérsékleted, amit aztán egy táblázatban rögzítesz. Ezzel a módszerrel meghatározható a peteérés ideje, viszont ugyanúgy, ahogyan a naptármódszernél, a hőmérőzés is akkor hatékony, ha a ciklusod szabályos.

Megszakított közösülés

Az egyik legmegbízhatatlanabb módszerek egyike. A partnered még a magömlés előtt kiveszi a hímvesszőjét a hüvelyedből, de sajnos már az előváladékkal is juthat ondósejt a hüvelyedbe, nem beszélve arról, hogy a pasi nem biztos, hogy képes időben kapcsolni, és kicsusszanni belőled. Nem mellesleg mindez csökkenti az egész szeretkezés élvezeti értékét.

Irrigálás

Ezt a módszert mindenképpen kerüld, hiszen nem, hogy nem csökkenti, hanem akár növelheti is a teherbeesés kockázatát, ugyanis a hüvelyedbe juttatott vízsugár segítségével az ondósejtek a méhbe juthatnak. Valamint hiába rohansz szeretkezés után azonnal öblíteni, a spermiumokat nem tudod megelőzni, hiszen azok pár másodperc alatt is képesek felkúszni, így az irrigálásnak gyakorlatilag semmi haszna.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X