Főoldal > PSZICHÉ > Van értelme újrakezdeni?

Van értelme újrakezdeni?

0

Írta:

Nem könnyű ilyenkor eldönteni, hogy az ember az érzelmeire, vagy a józan eszére hallgasson: az egymás utáni vágyakozás a közös emlékeknek köszönhetően erősebb lehet, mint valaha, ugyanakkor még elevenen élnek a csalódás okozta fájdalmas emlékek is. Nincs bevált recept, hiszen nincs két egyforma ember, két egyforma szituáció és két egyforma kapcsolat. A döntést magadnak kell […]

Nem könnyű ilyenkor eldönteni, hogy az ember az érzelmeire, vagy a józan eszére hallgasson: az egymás utáni vágyakozás a közös emlékeknek köszönhetően erősebb lehet, mint valaha, ugyanakkor még elevenen élnek a csalódás okozta fájdalmas emlékek is.

Nincs bevált recept, hiszen nincs két egyforma ember, két egyforma szituáció és két egyforma kapcsolat. A döntést magadnak kell meghoznod, de van néhány szempont, amit átgondolva talán tisztábban látod a saját helyzetedet és könnyebben jutsz dűlőre is.

Miért lett vége?

Ha egyszer már különváltatok, az azt jelenti, hogy valami miatt a kapcsolatotok működésképtelenné vált. Próbáld meg őszintén felidézni, hogy mi volt ennek az oka! Lehet, hogy egyikőtök már komolyabb kapcsolatra vágyott, míg a másik inkább még szórakozott volna? Esetleg a karrier ált közétek? Vagy egyszerűen csak nem voltatok még megérve egy kompromisszumokat is igénylő kapcsolatra? Ezek mind olyan dolgok, amelyeket a külön töltött idő és a közben szerzett tapasztalatok orvosolhatnak, ha azonban az életcéljaitok, az értékrendetek különböznek, esetleg a párod egy káros szenvedélyét, alapvető tulajdonságát voltál képtelen elviselni, nem érdemes arra várni, hogy hátha megváltozik. Valószínű, hogy közös életetek ismét kudarcba fulladna, az eredmény pedig egy fájdalmas szakítás lenne – ismét.

ujrakezd2.jpg ()Mély érzelmek, vagy csak fellángolás?

Lehet, hogy amikor szakítottatok, a kapcsolatotok már teljesen kihűlt, most mégis újból izzik köztetek a levegő. Ha ennyi éven át lappangott bennetek az egymás iránt érzett vonzalom, biztosan valami komolyabbról van szó, mint a hormonok játékáról. Vagy mégsem?

Ne feledd, hogy az idő mindent megszépít, így az együtt töltött szenvedélyes percek is forróbbnak tűnhetnek néhány év távlatából, ráadásul ami akkor már unalmasnak tűnt, azt most ismét az újdonság varázsával fedezhetitek fel. Persze az újból felöltött rózsaszín szemüveg mögül vizsgálva nehéz objektíven megítélni az érzéseitek komolyságát. Talán segíthet, ha megpróbálod elképzelni a közös jövőtöket: ez az az ember, akivel közösen nevelnéd a gyermekeidet? Akkor is őt szeretnéd magad mellett tudni, ha éppen egy komolyabb betegség után lábadoznál? El tudod képzelni, hogy közösen öregedtek meg? Ha bármelyik kérdéssel kapcsolatban is vannak kétségeid, akkor könnyen lehet, hogy csak az érzelmeid játszanak veled, és ennek a kapcsolatnak továbbra sincs jövője.

Mit mondanak a barátaid?

Bár ezt a döntést végül is csak neked kell meghoznod, nem árt meghallgatnod néhány olyan barátodat, akikben feltétlenül megbízol. Azon túl, hogy minden bizonnyal ők is a legjobbat akarják neked, képesek kívülállóként szemlélni a helyzeteteket, ráadásul ők voltak azok, akik az egykori kapcsolatotokat és az azt követő szakítást végigasszisztálták.

Nem kell feltétlenül rájuk hallgatnod – egy igazi barát úgyis ki áll melletted, akárhogy is döntesz – de a mérlegeléskor mindenképpen tanácsos figyelembe venni az ő meglátásaikat is. Azt azonban tudnod kell, hogy a végső döntés, és így a felelősség is csak rajtad, pontosabban szólva kettőtökön áll. Akár megpróbáljátok újraéleszteni a kapcsolatotokat, akár úgy döntötök, hogy közös utakon haladtok tovább, mindkét lehetőség magában rejti a későbbi megbánás és a lelki sérülések veszélyét. Az élet azonban tele van választásokkal, és előbb-utóbb dönteni kell, hogy tovább léphessetek – együtt, vagy külön.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X