Főoldal > PSZICHÉ > 4 férfitípus – Így kezeld őket!

4 férfitípus – Így kezeld őket!

0

Írta: and

Párkapcsolatodban különbözőségeitek színesítik hétköznapjaitokat, közben pedig megoldandó helyzeteket is teremtenek. Fogadjátok el, hogy mások vagytok, mivel személyiségetek sajátosságai, neveltetésetek, családotokból hozott viselkedésmintáitok eltérnek. Bizonyos neveltetéssel összefüggő dolgok, szokások alakíthatóak, például hogy valaki kimondja-e érzéseit, vagy meghallgatja-e partnerét, ám a temperamentum sajátosságai, például hogy valaki mennyire újdonságkereső, aggodalmaskodó, vagy fáradékony, csak bizonyos határok között változtatható. Ha […]

Párkapcsolatodban különbözőségeitek színesítik hétköznapjaitokat, közben pedig megoldandó helyzeteket is teremtenek. Fogadjátok el, hogy mások vagytok, mivel személyiségetek sajátosságai, neveltetésetek, családotokból hozott viselkedésmintáitok eltérnek. Bizonyos neveltetéssel összefüggő dolgok, szokások alakíthatóak, például hogy valaki kimondja-e érzéseit, vagy meghallgatja-e partnerét, ám a temperamentum sajátosságai, például hogy valaki mennyire újdonságkereső, aggodalmaskodó, vagy fáradékony, csak bizonyos határok között változtatható.

Ha úgy érzed, kedvesed különbözősége, ebből eredő viselkedése nehezen kezelhető számodra, azon is gondolkozz el, hogy partnerválasztásunk nem véletlen. Vajon miért vonzottak korábban azok a tulajdonságai, amik mostanság bosszantóak vagy terhesek számodra? Lehetséges, hogy szabadságvágyó párod korábban felbátorított, és kedvelted a vele átélt izgalmakat? Esetleg élvezted, hogy irányíthatod gyermeteg lelkű partneredet? Vonzottak az indulatos pasid szélsőséges érzelmei? Szívesen fogadtad, hogy zárkózott partnered nem telepszik rád?

Nos, mit tehetsz, hogy kapcsolatotok harmonikusabbá váljon?

1. A szabadságvágyó férfi

Amit a hétköznapokban szabadságvágynak hívunk, pszichológiai értelemben újdonságkeresést, kíváncsiságot, függetlenség iránti igényt, a szabályok kerülését jelenti, és temperamentumbeli sajátosságnak tekinthető, tehát csak bizonyos határok között alakítható. Jó, ha tudod, hogy fiatal férfiaknál általában nagyon erős az új ingerek felfedezésének vágya, az izgalmak keresése. Az életkor előrehaladtával ez kis mértékben csökken.

Tehát ha kedvesed habzsolja az életet, rajong az újdonságokért, az extrém sportokért, folytonos pörgésben él, és ha nyugalom van körülötte, akkor unatkozni kezd, bizony igazi újdonságkereső, szabadságvágyó férfivel van dolgod. Jellemző lehet az is, hogy nem tud a dolgokban elmélyedni, örülni, ettől mindig elégedetlen, kielégületlen, keresi az újabb izgalmat, élvezetet. A szabályok nyűgösek számára az élet minden területén. Úgy érezheted, kiszámíthatatlan, nem egyenletesen figyel rád és a kapcsolatra, egyszer nagyon intenzív a kapcsolatban való részvétele, máskor pedig bármi más fontosabb számára. Függetlenségre való törekvése gyakran akadályozza abban, hogy a te igényeidre megfelelően odafigyeljen.
Kapcsolatotok szabályai, a hűség, a veled való rendszeres törődés terhesek számára, úgy érzi, nem tud elköteleződni, saját akaratát, szabadságvágyát előnyben részesíti.

Mit tehetsz?

Ha kimerítő számodra kedvesed csapongása és kiszámíthatatlansága, segíts neki abban, hogy mederbe terelődhessen ez a szétszórtság. A szabadságvágyó férfi szívesen választ olyan nőt, aki stabil pont az életében, a nő pedig szenvedélyt, izgalmat élhet meg mellette. Ám ez csak akkor lehetséges, ha szélsőségeiteket közelíteni tudjátok. Ha ez nem sikerül, az állandó konfliktusok felőrlik a kapcsolatot.

4ffi2.jpg ()Próbálj egyeztetni partnereddel, milyen kapcsolatban éreznéd magad biztonságban s mi az, amit képes érted és a kapcsolatért megtenni anélkül, hogy szabadságát beáldozná. Fontos lehet jövőképetek, pl. a hűség, vagy az elköteleződés szempontjából. Figyelj arra, hogy szabadságvágyának hangoztatása ne a te kihasználásodat és a kapcsolat semmibevételét jelentse.

Érdemes egyezkedni abban is, mennyi együtt töltött időt igényeltek, és milyen programokat szerveztek egymás nélkül. Bizonyos kapcsolati szabályokban is meg kell állapodnotok. Érett, felnőtt ember képes a partner igényeit összeegyeztetni a sajátjával.

Megtarthatod szabadságvágyó partneredet, ha nélkülözhetetlenné teszed magad az életében, ám gondolkodj el azon, vajon jól érzed-e magad mellette. Gyakori ugyanis, hogy az ilyen típusú férfiak nem képesek igazából közel lenni partnerükhöz, a csapongás miatt nem tudnak intimitást átélni. Tanítgasd őt a dolgokban való elmélyedésre, a meghittség megélésére, egymás meghallgatására. Ügyelj, hogy ne laposodjon el a kapcsolat, mindig tartogass számára valamilyen újdonságot, izgalmat, lepd meg őt váratlan dolgokkal. Figyelj, hogy ez a törekvés ne jelentse egyéniséged feladását.

2. A zárkózott férfi

Ez a zárkózottság, öntörvényűség, valamiféle „belső szabadság”, egyedüllét iránti igényt jelent. Lehetséges, hogy kedvesed személyiségbeli sajátossága a befelé fordulás, egyedüllét iránti igény, ám az is lehet, hogy gyermekkori családjában nem tanult meg beszélgetni, érzelmeket kifejezni. Azt tapasztalod, kedvesed teljesen külön világban él, ritkán nyílik meg neked, nagyrészt saját dolgai érdeklik, szívesen van egyedül? Néha azt érzed, bezárkózik, saját dolgaival való foglalkozása közben? Lehetséges, hogy közelségre, intimitásra való igénye is kevesebb, mint a tiéd, ritkán fejezi ki, hogy fontos vagy számára. Néhány barátja van csupán, a társasági életet gyötrelmesnek gondolja.

Mit tehetsz?

Lehetséges, hogy kezdetben vonzott partnered nyugalma, csendessége, megfejthetetlen rejtélyessége. Azok a nők, akik tartanak az indulatos, nagyhangú férfiaktól, gyakran választanak ilyen partnert. Később azonban hiányozni kezd az érzelmek áramlása, a meghittség az ilyen kapcsolatokból.
Óvatosan nyitogasd partnered zárkózottságát, megtanítva arra, milyen jólesik kitárulkozni, bízni egymásban. Jelezd neki, mennyire szükséged van közelségre, intimitásra, próbálj ilyen helyzeteket teremteni. Ha arról van szó, hogy gyermekkori családjában nem tanult meg érzelmeket kifejezni, közel lenni valakihez, akkor a jó párkapcsolatban ez tanulható, a pozitív élmények segítenek. Ugyanakkor tartsd tiszteletben egyedüllétre való igényét. Vedd tudomásul, hogy a túl sok ember, nyüzsgés, fárasztó lehet számára, és inkább kirándul, olvasgat, mint bulizik.

Ha visszajelzésekre, dicséretre van szükséged, figyelmeztesd erre. Ügyelj arra, hogy ne szigetelődjetek el a barátoktól, hiszen kapcsolataidat nem kell feladnod miatta.

3. A gyermeklelkű férfi

Inkább partnered anyukájának érzed magad, mint barátnőjének. Rád szorul, mindenben te döntesz, nem tud felelősséget vállalni, függ tőled? Te vezeted az autót, te kezeled a pénzügyeket, te szervezed a programokat? Lehetséges, hogy a szülői házból költözött hozzád, és soha nem volt még önálló élete…

Mit tehetsz?

Lehetséges, hogy kezdetben hízelgett önbizalmadnak, hogy ennyire szüksége van rád, most azonban úgy érzed, nem akarsz személyében egy felnőtt gyermeket. Talán rászorultsága azért is vonzott, mert teljes biztonságban érezted magad mellette. El kell döntened, partnered megerősödése kapcsán előkerülnek-e elhagyás miatti félelmeid. Lehetséges, hogy viselkedéseddel Te is konzerválod a helyzetet.
Növelheted önbizalmát és önállóságát, ha egy lépést hátrálsz, és nem oldasz meg mindent helyette. Beszéljetek nyíltan változtatás iránti igényedről, és döntsön ő, milyen feladatokat vállalna szívesen közös életetekben. Kérj tőle gyakrabban szívességet, legyen szó programszervezésről, vagy banki ügyekről. Mivel a kapcsolat kezdeti szakaszában több viselkedés rögzül, a változtatás akár 1-2 évet is igénybe vehet.  Igyekezz igazi nőként viselkedni, csak így tud melletted valódi férfivá érni, hisz ezek egymást kiegészítő szerepek.

4. Az indulatos férfi

Partnered nehezen kontrollálja indulatait, túl sokat megenged magának veled szemben. Dühét a te megfélemlítésedre, dominanciájának érvényesítésére használja. Azt is észrevehetted, hogy egy-egy dühkitörést megbánás követ, bocsánatot kér, kiengesztel, és a „tenyerén hordoz”. Lehetséges, hogy ezért a „mézes hetek” időszakért vagy vele. Ám ezt a mesébe illő időszakot újabb dühkitörés követi. Ha csak nem vagy valódi áldozat típus, bizony nagyon nehéz lehet vele lenned.

Mit tehetsz?

Az ilyen férfiak belső bizonytalanságukat ellensúlyozzák a partner megfélemlítésével, a kapcsolati dominanciával. Gyakran őket is bántalmazták gyermekkorukban.
Segíts neki a férfias viselkedés és a durvaság elkülönítésében. Jelezd felé, hogy nem vagy hajlandó ilyen kapcsolatban maradni, változtatnia kell hozzáállásán. Gyakran csak pszichoterápiával lehetséges viselkedésváltozást elérni, ehhez motiváltnak kell lennie.
Ha viselkedésével sikerült elbizonytalanítania téged, úgy érzed, nem állnál meg a lábadon nélküle, akkor érdemes családi, baráti segítséget igénybe venned. Bíztasd, hogy képes változtatni viselkedésén, ám hozd tudomására, ez csak külső segítséggel sikerülhet. Ha nem képes indulatvezérelt viselkedésén változtatni, akkor jobban teszed, ha kilépsz a kapcsolatból.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X