Főoldal > PSZICHÉ > Kétezer év bölcsességei – kövesd őket ma is!

Kétezer év bölcsességei – kövesd őket ma is!

0

Írta:

„Semmi sem rombol annyira, mint a tétlenség.” (Arisztotelész) A lustaság nemcsak a testet, hanem a lelket és a szellemet is tönkreteszi. Ha életed irányítása kicsúszik a kezed közül, változtass! A lehangoltság oka nem más, mint a szellemi és a testi tunyaság. Ha közömbösen állsz az életedhez, az fizikailag is leterhel és megbetegít. Mit tanácsol a […]

„Semmi sem rombol annyira, mint a tétlenség.” (Arisztotelész)

A lustaság nemcsak a testet, hanem a lelket és a szellemet is tönkreteszi. Ha életed irányítása kicsúszik a kezed közül, változtass! A lehangoltság oka nem más, mint a szellemi és a testi tunyaság. Ha közömbösen állsz az életedhez, az fizikailag is leterhel és megbetegít.

Mit tanácsol a filozófus? Arisztotelész (i.e. 384 – i.e. 322) nevének jelentése annyit tesz: erő. Az egykori filozófus mindennél jobban hitt az emberi erőben és úgy vélte, mindent meg kell adni a testnek, amire szüksége van. Ha tehát nem táplálkozol megfelelően, nincs elég életenergiát adó tápanyag a szervezetedben, akkor ne csodálkozz, ha levert, ingerült és kedvtelen leszel.

A szakértő tippje: „Természetes, hogy egyszerűbb egy kimerítő nap után lerogyni a kanapéra és kekszet rágcsálva filmet nézni, mint felvenni a futócipőt. Pedig ha erőt veszünk magunkon, a testmozgás energiával tölt fel, száműzi az unalmat és a stresszt, valamint erősíti az immunrendszert” – mondja dr. Battonyai Tünde pszichiáter szakértőnk.

shutterstock_67157350.jpg ()„Minden javak közül a barátság a legértékesebb.” (Epikurosz)

A barátság a tökéletes szerelem, mert a barátunkat nemcsak szívvel, hanem ésszel is szeretjük. Gondolj a barátaidra és tedd fel magadban a kérdést: Mikor érdeklődtem őszintén afelől, milyen problémákkal küzdenek mostanában? Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a saját gondjaink megosztása mellett mi is meghallgassuk a barátainkat.

Mit tanácsol a filozófus? Epikurosz (i.e. 341 – i.e. 270) ókori görög filozófus tanítványaival kötetlenül, a szabadban beszélgetett, hogy közösséget kovácsoljon belőlük. A filozófus úgy vélte, a barátság a legszebb, legtisztább emberi érzés a világon.

A szakértő tippje: „Ne feledkezz meg a barátaidról! Ha rengeteg a dolgod, vagy egyszerűen csak rossz passzban vagy és nincs kedved senkihez, akkor se hanyagold őket! Egy pár perces telefonhívás bearanyozhatja valakinek a napját, hiszen társas lények vagyunk, és a napi rohanásban észre sem vesszük, hogy eltávolodtunk egymástól, csak azt érezzük, nagyon hiányzik valami” – mondja szakértőnk.

„Ha tükröt tartasz mások elé, ne felejts magad is tükörbe pillantani!” (Platón)

Légy őszinte! Ugye, veled is előfordult már, hogy összevesztél a pasiddal valami olyasmi miatt, amit te magad is megteszel? Vagy haragudtál a főnöködre, holott tudtad, hogy valójában te nem végezted el megfelelően a munkádat. A helyes önismeret kincset érő erény, hiszen segítségével megláthatod másokban a jót, és megtanít nevetni saját magadon. A jó önismeret szabad döntéseink egyik alapköve.

Mit tanácsol a filozófus? Platón (i.e. 427 – i.e. 347) ókori görög filozófus kortársaival ellentétben nagy értéknek tartotta az önkritikát. Szerinte meg kell ismerned saját gondolataidat, érzéseidet, vágyaidat és képességeidet. Ne arra légy kíváncsi, hogyan látnak a többiek, hanem lásd meg, milyen vagy valójában.

A szakértő tippje: „Sokan panaszkodnak arra, hogy bár akarják, mégsem tudják másképp élni az életüket. Ahhoz, hogy változtatni és változni tudjunk, meg kell ismernünk belső mozgatórugóinkat” – tanácsolja dr. Battonyai Tünde. Ehhez nagy segítséget nyújthatnak az önismereti könyvek, illetve a különböző önismereti csoportok és tréningek.

A cikk folytatását elolvashatod a Wellness magazin legfrissebb számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X