Főoldal > PSZICHÉ > Ezeket ne tedd szakítás után!

Ezeket ne tedd szakítás után!

barátságexgyászpárkapcsolatszakítás
0

Írta: and

A barátság mindig két ember döntése „A párkapcsolat utáni barátságot leginkább az befolyásolhatja, hogy a két résztvevő mennyire tudja magában visszaszorítani a valaha kettejük közt kialakult szexuális vonzalmat” – mondja szakértőnk, Futaki Lilla pszichológus. A barátságban a bajtársiasság van előtérben, ennek értelemben egy másfajta lelki minőség, míg a szexuális együttlétekkel fűszerezett párkapcsolatban, a szerelemben jócskán […]

A barátság mindig két ember döntése

„A párkapcsolat utáni barátságot leginkább az befolyásolhatja, hogy a két résztvevő mennyire tudja magában visszaszorítani a valaha kettejük közt kialakult szexuális vonzalmat” – mondja szakértőnk, Futaki Lilla pszichológus. A barátságban a bajtársiasság van előtérben, ennek értelemben egy másfajta lelki minőség, míg a szexuális együttlétekkel fűszerezett párkapcsolatban, a szerelemben jócskán benne van az összefonódás.

Abban az esetben, ha a szakítás után problémamentesen szét tudjátok választani a „mi” identitást „te” és „én”-re, több mindenre jó odafigyelni. Egyrészt szükséges lehet időről időre megvizsgálni önmagadban, hogy is állsz az exeddel. A vágy gyakran észrevétlenül alakul át barátsággá, melyről azt hitted, csupán érzelmi támasz a nehéz időszakokban.

Másrészt, ha volt kedvesednél kilátásban van a következő szerelem, fontos tisztázni, hogy ilyenkor az új kedves előnyt élvez az exszel való barátsággal szemben, mert könnyen torkollhat romboló féltékenységi jelenetekbe a lopakodó múlt jelenléte. Amíg az új párkapcsolat nem stabilizálódik, érdemes háttérbe vonulnod, hogy ne állj kettejük útjába.

Töltött káposzta felmelegítve?

Futaki Lilla véleménye szerint az identitás időben létező fogalom, melyet a régi kapcsolatok megtartásával is őrzünk, ezért ragaszkodhatunk sokszor életünk előző figuráihoz. Minden alkalommal, amikor régi ismerősökkel találkozol, múltbéli önmagadra is rátalálsz, mely biztonságot ad. Ha ragaszkodsz egy régi kapcsolathoz, olyan, mintha hómezőn vadásznál, és amíg nincs új vad, visszatérsz a kályhához melegedni. Ebben nincs is semmi elítélendő.

A gyásznak útjában állhat, ha nem egyértelmű a kapcsolat vége. Ilyenkor jó, ha fel tudod vállalni a kijelentést: ennek nincs köztünk értelme. Ne kapaszkodj illúziókba, és lásd be, hogy a dolgoknak így kellett történnie.

Wellness Cafe tipp: Tisztázzátok, mit szeretnétek egymástól, és van-e jövője az újrakezdésnek. Kössetek „lélektani szerződést”, egyezzetek meg, mire használjátok a kapcsolatot, így egyikőtöknek sem lesznek illúziói a kapcsolat lehetőségeit illetően.

shutterstock_59331214(2).jpg ()Kutyaharapást szőrivel?

„A szakítás utáni pasizás olyan, mint a mandulaműtét utáni fagyi” – mondja szakértőnk. Hűti a fájó sebeket, elhiteti, hogy érdemes tovább élni, ezért egy mély kapcsolat után bölcs dolog időt adni magadnak a gyászra.

Vannak olyan emberek, akik egyik kapcsolatból a másikba rohannak, ám ennek hátterében függőségi igény lapulhat. Ha tisztában vagy vele, mi zajlik benned az őrült élvhajhászás közepette, és mire használod mindezt, jót tehet a lelkeddel. Erősítheti megtépázott önbecsülésedet, és igazolást nyerhetsz arról, hogy mások számára értékes, kívánatos vagy.

A potenciális kiszemeltet azonban érdemes tájékoztatnod arról, hogy frissen léptél ki egy kapcsolatból. Egyrészt azért, hogy az illető az esetleges érzelmi hullámzásaidra magyarázatot kapjon, másrészt te magad is könnyebben kötődhetsz, ha bevonod a másik felet érzelmi világodba. Ezen túl az is fontos szempont, hogy így ő is eldöntheti, szeretne-e belemenni ebbe a viszonyba.

Sírj, ha jól esik!

A gyász nagyon fontos, és ha nem engeded meg, hogy fájjon, nem kerülnek helyükre a dolgok. A fájdalmak oldásában sokat segíthet, ha kibeszéld magad. Amikor szavakba öntöd gondolataidat, több folyamat zajlik egy időben: egyrészt társas támogatást kapsz, így a kapcsolati érzés és a baráti kapcsolat megtartó ereje segít újra felépíteni önmagad.

Másrészt nézőpontot válthatsz, és anélkül, hogy barátod bármit is mondana, a történtek más megvilágításba kerülnek. Harmadrészt visszajelzést kaphatsz a számodra fontos emberektől. Ha ráébredsz, hogy te is tehetsz a szakításról, már nem érzed magad olyan kiszolgáltatottnak, kontrollt szerzel az események felett, ami növeli a biztonságérzetedet.

Wellness Cafe tipp: Válaszd ki azokat, akik szívesen meghallgatnak! Mesélj nekik bátran fájdalmaidról, ám időnként kérdezd meg, nem terheled-e őket túlságosan.

Ne hívogasd, ne kutakodj!

„Különválás után gyakran csinálunk olyan dolgokat, melyeket később megbánunk. Ha elkezdjük hívogatni a volt párunkat, csak azt bizonyítjuk magunknak, hogy nem tudunk nélküle élni” – vélekedik Futaki Lilla. Ez az érzés napok múlva elhalványulhat, ha hagysz gondolkodási és alkalmazkodási időt önmagadnak.

A közösségi oldalakon történő csekkolás személytelen, egyoldalú kommunikáció és valójában csapda, hisz teret ad fantáziád szárnyalásának, és reménnyel kecsegtet, hogy volt pasid még mindig elérhető. A gyászfolyamat megkezdődéséhez el kell fogadnod, hogy vége! Amíg az interneten figyeled őt, fenntartod az illúziót, hogy a szakítás nem is végleges.

Ha zaklatod, és folyamatosan nézegeted új képeit, hozzászólásait, saját önbizalmadat ásod alá, így ördögi körbe kerülhetsz, melyből egyre nehezebb a kijutás.

Ne büntesd a közös barátokat!

A közös barátok általában nehezen viselik, ha az általuk szeretett emberek közül választani kell, ezért ne kényszerítsd őket ilyen helyzetbe.

Jelezd feléjük, hogy nem vársz tőlük állásfoglalást, ám hangulatváltozásaidat tartsák tiszteletben. Ha volt párod nem szeretne részt venni azokon a találkozókon, ahol ott vagy, el kell fogadnod, ám megegyezhettek valamilyen kompromisszumban is, amíg begyógyulnak a sebek.

Tanulj a hibákból!

Ha a szétválásból levont következtetéseket megfelelően illeszted élettörténetedbe, komoly önismereti hozadékot nyerhetsz. Kiderülhet az is, hogy alkalmanként ok nélkül voltál féltékeny. Világossá válhat, hogy feladtad határaidat, vagy sokszor megalázkodtál ahelyett, hogy kiálltál volna önmagadért. Előfordulhat, hogy nem voltál eléggé csapatjátékos, illetve nem mindig kommunikáltál őszintén.

Az utólag megvizsgált párkapcsolat olyan, mint egy tükör: megmutatja az elkövetett hibákat, a különféle kapcsolati nehézségeket, a változtatás jövőbeli lehetőségével.

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: www.futakililla.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X