Főoldal > PSZICHÉ > Hogyan szabadulj meg az exedtől?

Hogyan szabadulj meg az exedtől?

exkötődéslezáráspárkapcsolatszakítás
0

Írta: and

Miért nehéz a végleges lezárás? Bár kimondtátok a szakítást, mégis mindig ugyanazokat a „köröket” futjátok. Beszéltek telefonon, keresitek a találkozás lehetőségét. Netán néha még szeretkeztek is. A hosszabb kapcsolatok jellemzője, hogy bár megérett a szakítási döntés, nem működött a kapcsolat, mégis több szakaszban zajlik a lezárás. Ennek oka, hogy a két ember közti érzelmi kötődés, […]

Miért nehéz a végleges lezárás?

Bár kimondtátok a szakítást, mégis mindig ugyanazokat a „köröket” futjátok. Beszéltek telefonon, keresitek a találkozás lehetőségét. Netán néha még szeretkeztek is.

A hosszabb kapcsolatok jellemzője, hogy bár megérett a szakítási döntés, nem működött a kapcsolat, mégis több szakaszban zajlik a lezárás.

Ennek oka, hogy a két ember közti érzelmi kötődés, ez a különleges kapcsolati szál, nem szűnik meg automatikusan a kapcsolat lezártával. Tenni kell a változásért, ami sokszor fájdalommal jár.
Különösen a szakítást követő időszakban, amikor még a megváltozott élethelyzetet sem sikerült igazán elfogadni, a kezdeti megkönnyebbülést követően fájdalmas lehet az ex hiánya, így hajlamosak a felek visszalépve, újból egymás társaságát keresni. A többszöri helyreállítási próbálkozás, tovább erősíti a kezdeti tagadás lehetőségét: „nem lehet, hogy elmúlt, tönkrement”, ami miatt nem sikerül továbblépni a tényleges lezárás felé.

A kapcsolatok többsége nem éppen kölcsönös szakítással ér véget. A nők által lezárt kapcsolatok ritkán folytatódnak barátsággal, mivel az elhagyott férfiakat önértékelési szempontból érzékenyebben érinti a visszautasítás.

Ezzel szemben, az elhagyott nők, a szakítás után, hajlamosabbak a kapcsolatot a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva barátságként újraértékelni. Lehet, hogy te is így vagy ezzel.

shutterstock_15035263.jpg ()Miért nem sikerül a végleges lezárás?

Érzelmi zűrzavar. Mivel nem hagyjátok egymást továbblépni, az érzelmi zűrzavar akadályozza az érett, felelősségteljes viselkedést. A régi, közös emlékek felülírják a tényt, miszerint nem működött a kapcsolat.

Mit tehetsz? Jól teszed, ha szünetelteted a kapcsolatot, hiszen az ex jelenléte akadályoz az újrakezdésben.

Alárendeltség. A korábbi párkapcsolati egyensúly még mindig jelen van köztetek. Lehetséges, hogy továbbra is érzelmileg alárendelt és kiszolgáltatott vagy exednek.

Mit tehetsz? Attól függően, hogy ki szakított, biztos, hogy a másik fél, „jobban szeret”. Felesleges illúziókat kergetni. Csak az önálló élet elkezdésével tudtok talpra állni.

Az egyik legfontosabb kapcsolatod. A szakítás ténye ellenére, az exeddel való kapcsolat még mindig az egyik legfontosabb kapcsolatot jelenti életében.

Mit tehetsz? Nyiss a barátok felé, és próbálj új ismerősöket szerezni.

Kompromisszumra törekvés. Nem mersz neki nemet mondani, nehogy elveszítsd.
Mit tehetsz? Fogadd el, hogy kapcsolatotok korábbi minőségéhez képest, ez a helyzet visszalépés.

Bűntudat. Lehetséges, hogy a kapcsolattartás gondolatát a bűntudat táplálja. Úgy érzitek, felelősséggel tartoztok egymás iránt.

Mit tehetsz? Nem vagytok egymás tulajdonai. Mindkettőtöknek joga van az önálló élethez.

Hiányérzet. A szakítás jellegzetessége ez az érzelmi kettősség. Harag és bűntudat, ugyanakkor a partner távozásából eredő hiányérzet.

Mit tehetsz? Hiányérzetedet csökkentheted, ha egészen új időbeosztást vezetsz be. Az exeddel korábban együtt töltött időt most fordítsd hobbira, sportra vagy tanulásra, kerüld az üresjáratokat.

Hogyan tedd egyértelművé a szakítást?

Ha kimondtátok a szakítást, viselkedj is eszerint. Ha nemet mondasz, akkor magatartásod is legyen egyértelmű, ne találkozz vele! Dönts te, ne tőle várd a helyzet megoldását.

Az, hogy ki a párunk, valamilyen szinten az önmagunkról kialakított kép részévé válik. Úgy érezheted, el sem tudod magadat képzelni az exed nélkül. Ezzel együtt azonban meg kell próbálnod erősíteni a saját életeddel kapcsolatos célokat és újrafogalmazni az önmagadról kialakított elképzelésedet.

Az idő sok mindent megszépít, lehet, hogy ezért nem tudtok elszakadni egymástól. Emlékeztesd exed, miért nem működött kapcsolatotok. Ne legyen tovább helye az életedben. Ha mindig ráérsz, azt félreértelmezheti, ezért tedd egyértelművé, hogy már nem vagytok együtt.

Ha a korábbi években, akár gyermekkorban valamelyikőtöket veszteség érte, ez befolyásolja a szakításhoz való hozzáállást. Aki extrém szorongást vagy súlyos depressziós tüneteket él át, annak célszerű pszichoterápiás segítséget igénybe venni.

Nem oldhatod meg a volt párod érzelmi problémáit, ha gyámolítod, ezzel mindkettőtök helyzetén ronthatsz. Tedd egyértelművé, hogy nem rá vársz, esetleg már van is új társad.

Mit javasolhatsz exednek?

Vegye komolyan a döntést! Sok felesleges kínlódástól óvja meg magát, ha komolyan veszi az elhatározást.

Fogadja el, hogy nem lehet másként! Gondolkodjon a jelenben, és nézzen előre. Ha folyamatosan a szakításon elmélkedik, újrajátszva, hogy mit hogyan kellett volna tenned, egy fantáziavilágba kerül és képtelenné válik élete alakítására.

Szakítson a rutinnal, ne fussa ugyanazokat a köröket! Pakolja el a közös képeket, rakja össze maradék holmit, hiszen nincs tovább helyetek egymás életében.

Mondjatok nemet a találkozókra! Ha tényleg lezártátok a kapcsolatot, ne egymáshoz meneküljetek vigasztalásért, mert így csak meghosszabbítjátok a fájdalmas időszakot.

Építse újjá önértékelését! A szakításban nem kell tönkremenni. Sok ember kimondottan ambiciózussá válik a tény feldolgozása után. Gyűjtse össze pozitív tulajdonságait! Emlékezzen vissza találkozásotok előtt hogyan élt.

Ne uralja ez élete minden területét! Szerencsére a párkapcsolat csupán egy szelete – bár igen fontos szelete – életünknek. A barátaival való viszonyban, a munkában vagy egy élvezetes hobbiban próbáljon továbbra is teljes életet élni. Ha képes rövidebb, hosszabb távra tervezni, ez kiutat jelent a kilátástalanság érzésből.

Keressen új közösségeket! Erősítsd abban, hogy joga van saját életét élni, nélküled.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X