Főoldal > PSZICHÉ > Az anyaság nem zárja ki a karriert!

Az anyaság nem zárja ki a karriert!

anyaságcsaládkarrierönmegvalósításszervezőkészség
0

Írta: and

Szükséged van saját élettérre A kérdésnek senki számára nem szabadna vagylagosnak lennie, hiszen a gyermekvállalás egyáltalán nem zárja ki a karrierterveket – mondja Bencsik Andrea, pszichológus. Napjainkban egyre több sikeres nőt látunk, akik mind édesanyaként, mind a munkájukban megállják a helyüket. Természetesen, amíg a baba pici, addig fokozottan szüksége van az édesanyjára, ám a későbbiekben […]

Szükséged van saját élettérre

A kérdésnek senki számára nem szabadna vagylagosnak lennie, hiszen a gyermekvállalás egyáltalán nem zárja ki a karrierterveket – mondja Bencsik Andrea, pszichológus. Napjainkban egyre több sikeres nőt látunk, akik mind édesanyaként, mind a munkájukban megállják a helyüket. Természetesen, amíg a baba pici, addig fokozottan szüksége van az édesanyjára, ám a későbbiekben mindkettejüknek sokkal jobb, ha kibővítik a kapcsolataikat.

Egy nőnek óhatatlanul szüksége lehet arra, hogy más területen is megvalósítsa önmagát, a gyereknek pedig fontos, hogy legyen kapcsolata a kortársaival és más felnőttekkel, ám hogy mikor jön el ennek az ideje, egyénenként nagyon változó.

baba2.jpg ()Sok nőben felmerül a kétely, hogy jó anya-e, ha másra bízza a gyermekét. Szakértőnk véleménye szerint lényeges, hogy ne bűntudat kísérje ezt a helyzetet, hanem annak elfogadása, hogy ha más területen is kiteljesedsz, akkor anyaként is kiegyensúlyozottabb, harmonikusabb lehetsz.

Fejleszd szervezőkészségedet!

Az anyaság elsősorban jó időbeosztást és a rendelkezésre álló lehetőségekkel való optimális gazdálkodást igényel. Annak érdekében, hogy minden szerepednek meg tudj felelni, nem csupán anyának, munkavállalónak, hanem feleségnek és nőnek is, racionalizálnod kell a mindennapi tennivalókat– vélekedik szakértőnk.

Szerencsére a technika hatalmas segítséget nyújt mindehhez. Gondolj arra, hogy ma már nem kell órákig a teknő fölött hajladozva mosni a család szennyesét, hanem a mosógép bepakolása lehet közös tevékenység, hiszen ez egyfajta játék akár a legkisebb, alig totyogó gyerek számára is. És amíg a gép dolgozik helyetted, addig bármi mást elvégezhetsz, mesélhetsz a gyereknek vagy sétálhattok együtt. Természetesen a kiegyensúlyozottsághoz nélkülözhetetlen, hogy a családon belül kialakuljon egy egészséges munkamegosztás, és ne a nőre háruljon minden feladat.

Légy őszinte az állásinterjún

Ha egy új munkahelyre pályázol, érdemes, sőt beszélned is kell hátteredről, jövőbeli terveidről, különösen akkor, ha anyuka vagy, és esetleg egyedül neveled a csemetédet. Az őszinte viselkedés miatt sem a munkáltatót, sem téged nem érhet a későbbiekben csalódás.

A babatervezés időszaka már nehezebb kérdés – mondja szakértőnk. Nem igazán szerencsés, ha valaki ezzel egyidejűleg keres új munkát, noha adódhat olyan élethelyzet, amikor párhuzamosan alakulnak a dolgok.

Az anyaság és a karrier tervezése tudatos döntést feltételez, és szükséges elgondolkodnod, hogyan alakítod az elkövetkezendő hónapokat, éveket. Akkor lehetsz hiteles igazán, ha a várható kérdésekre előre megfogalmazott válaszokkal készülsz.
Szerencsére ma már sok olyan munkakör van, amelyekben a feladatok egy része elvégezhető számítógépen, így akár távmunka, akár részmunkaidős állás betöltésével nem esel ki a munka világából.

Növeld esélyeidet a munkaerőpiacon

Érdemes tudatosan odafigyelned arra, hogy ha gyesen vagy, ne szűkülj bele a mindennapokba és érdeklődésed ne korlátozódjon a gyerek gondozására, fejlődésére.
Tartsd meg és ápold korábbi kapcsolataidat a munkatársakkal, a barátokkal és a tágabb rokonsággal. Kövesd nyomon, mi zajlik a „nagyvilágban”, mi történik a munkahelyeden és milyen változás, fejlődés folyik saját szakmai területeden. Érdeklődj és hallgasd meg, hogyan alakul mások élete, milyen tapasztalatokat szereznek és próbáld meg levonni a tanulságokat belőle.

Miközben az anyaság kétségtelenül egy napi 24 órás „állapot”, semmiképp ne váljon kizárólagossá és ne zárd el önmagad. Maradj nyitott az információkra, a külvilág történéseire valamint a környezetedben zajló eseményekre egyaránt.

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: www.onlinepszichologus.com


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X