Főoldal > PSZICHÉ > Így stabilizáld gyengülő kapcsolatod!

Így stabilizáld gyengülő kapcsolatod!

együttműködésharmóniakommunikációminőségpárkapcsolat
0

Írta: and

Semmi sem állandó A párkapcsolatok egymástól jelentősen eltérő ciklusokból állnak, ahol az elején általában nagyon intenzív és romantikus szakaszt élnek át a felek. Ekkor még a partner minden gondolata, mondata és érintése új, és általában előre nem kiszámíthatóak a reakciói, az érzései – mondja Füredi Krisztián, pszichológus. Kezdetekben mindenki szeretné magából a legjobbat mutatni, ám […]

Semmi sem állandó

A párkapcsolatok egymástól jelentősen eltérő ciklusokból állnak, ahol az elején általában nagyon intenzív és romantikus szakaszt élnek át a felek. Ekkor még a partner minden gondolata, mondata és érintése új, és általában előre nem kiszámíthatóak a reakciói, az érzései – mondja Füredi Krisztián, pszichológus.

Kezdetekben mindenki szeretné magából a legjobbat mutatni, ám ezzel együtt gyakran elfelejtjük igazán felfedni igényeinket, amit később egyre nehezebb megtennünk. A szenvedély, a lendület hanyatlása egy idő után szinte törvényszerű, hisz hónapok, évek múltán ismerőssé válik a másik minden cselekedete, és sok esetben ekkor derülhet ki, hogy a két fél valóban képes-e egymással tartós viszonyt kialakítani, vagy csupán fellángolás volt a szerelem.

Ha mindkét fél komolyan gondolja a folytatást, az újdonság varázsa helyett tevékenyen kell dolgozniuk azon, hogy a további együttműködés kellemes és motiváló legyen, ugyanakkor más szemmel nézve, a szenvedély elmúlásával nem unalmasabbá, hanem elmélyültebbé is válhat a kapcsolat.
Érdemes tehát kölcsönösen törekednetek arra, hogy őszintén beszélgessetek a tervekről, a célokról és megosszátok egymással igényeiteket, hisz csak így lehetséges kielégítő módon együtt lennetek minden téren – fűzi hozzá szakértőnk.

park2.jpg ()Figyelj a másikra

A harmonikus működéshez, a közös motivációhoz és az összhanghoz fontos felismerned, hogy ha már túl vagy a kezdeti időszakon, a következő fázisban tudatosan kell tenned a kapcsolat sikeréért. A párkapcsolat dinamikájához elengedhetetlen az érdekek érvényesítése is. Ha nem képviseled megfelelően saját magadat, egyértelműen nem lesz számodra megfelelő a kapcsolat. Ugyanakkor a saját érdekek érvényesítése mellett az is fontos, hogy a másik igényeire is nyitott légy.

Sok esetben a kommunikáció hiánya gátolja a feleket abban, hogy jobb legyen a kapcsolat, és amennyiben valaki nem kommunikál oly módon, hogy a másik is ki tudja fejezni igényeit, akkor nem tudja azt nyújtani a párjának, amitől ő boldog lehet, mely szintén a párkapcsolat rovására mehet.

Az érdekérvényesítés, a másikra való odafigyelés és a kommunikáció tehát kulcsfontosságúak a párkapcsolat jó működésében és folyamatos megújulásában – vélekedik Füredi Krisztián.

Legyenek reális elvárásaid

Ha tisztában vagy azzal, mit szeretnél elérni, mire vágysz, a párkapcsolat fejlődését pozitív irányba tudod befolyásolni, ám ha ezek nem teljesíthető elvárások, mindkét fél számára frusztrációt okozhat, ezért szükséges önmagad és társad megfelelő ismerete.

Törekedj a minőségre

A kapcsolatban az együtt töltött minőségi idő mellett lényeges, hogy külön-külön is jól tudja magát érezni a két fél, és az így nyert lendülettel tudjon részt venni a kapcsolatban, – vélekedik szakértőnk – ám a külön programok nem kerülhetnek túl nagy arányban a párkapcsolattal szemben.

Az elképzelések, a vágyak tisztázása nem csak általánosságban fontos, hanem a szexualitás területén is. Merj őszintén viselkedni és nyíltan kommunikálni, hiszen akkor formálhatod egyre élvezhetőbbé a párkapcsolat szexuális oldalát, ha rugalmas vagy a partnered kívánságaihoz és megosztod vele saját igényeidet is.

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: www.furedi.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X