Főoldal > PSZICHÉ > Piszkálódó kérdések az állásinterjún? Így vágd ki magad!

Piszkálódó kérdések az állásinterjún? Így vágd ki magad!

állásinterjúkérdéskihívásválasz
0

Írta: and

Íme néhány kemény kérdés, ami kreatív választ kíván: Meséljen magáról! Ez a kérdés nem feltétlenül tűnik kihívást jelentőnek, ám az, aki azzal kezdi a választ, hogy milyen volt reggel beállni a zuhany alá, és érezni a vízcseppeket legördülni a bőrén, hamar elveszítheti az interjúztató érdeklődését, aki bár látszólag átengedi a kommunikáció irányításának lehetőségét, mégis közben […]

Íme néhány kemény kérdés, ami kreatív választ kíván:

Meséljen magáról!

Ez a kérdés nem feltétlenül tűnik kihívást jelentőnek, ám az, aki azzal kezdi a választ, hogy milyen volt reggel beállni a zuhany alá, és érezni a vízcseppeket legördülni a bőrén, hamar elveszítheti az interjúztató érdeklődését, aki bár látszólag átengedi a kommunikáció irányításának lehetőségét, mégis közben azt kutatja, hogy megfelelünk-e a cég által elvártaknak.

interjucikkegy.jpg ()Legyen tehát előre felépített mondanivalónk erre az esetre is! Készüljünk fel az alapján, amit az álláshirdetésben a munkáltató elvárásként felsorolt, vagy az interjú bevezetőjében elmondott. Fogalmazzunk meg konkrét példákat, amik bizonyítják, hogy rendelkezünk a felsorolt képességekkel, készségekkel. Ezeket építsük bele a bemutatkozásba. Ha az elvárások között szerepel a csapatjáték, akkor kezdhetjük saját önjellemzésünket akár ezzel is: „Imádom a csapatjátékot, jelenleg is tagja vagyok egy amatőr kézilabda csapatnak.”

Miért szűnt meg az előző munkaviszonya?

Lehetséges, hogy saját hibánkból szűnt meg a munkaviszonyunk, de az is, hogy csoportos leépítés hatálya alá estünk, ami miatt neheztelünk előző munkaadónkra. Ami mindenképp kerülendő: hogy bármi rosszat mondjunk előző munkahelyünkről, vagy főnökünkről, hisz akkor joggal gondolhatja az interjúztató, hogy az általa képviselt cégről is hasonlóan nyilatkoznánk hasonló körülmények között. E helyett mondjuk azt, hogy hálásak vagyunk mindazért, amit tanultunk az előző munkahelyen, és hogy mindezt kamatoztathatjuk az új állásunkban. Itt is említsünk konkrét példákat! Ez akkor is működhet, ha mi hibáztunk, de sose felejtsük el bebizonyítani, hogy ezt a hibát többé nem követjük el.

interjucikkketto.jpg ()Mik a gyengeségei?

Amennyiben egyértelmű képzési szükségletünk van, azt nem érdemes titkolni, hisz nagyon rövid időn belül kiderül. Ha például adott számítógépes program kezelésében nincs tapasztalatunk, nyugodtan valljuk be, mint fejlődési szükségletet, és tegyük hozzá, hogy milyen programokhoz értünk, és mennyi idő alatt tudtuk elsajátítani mindezt.  Azt is hozzáfűzhetjük mindehhez, hogy nyitottak vagyunk a tanulásra.
Egy másik lehetséges megoldás az, ha múltbeli fejlődési igényünket taglaljuk, amit a jelenre nézve már megoldottunk.

Mit szeret, és mit nem szeret a munkájában?

Érdemes jó néhány olyan elemet felsorolnunk, amit szeretünk jelenlegi pozíciónkban, és amennyiben magasabb pozícióra pályázunk, hozzátehetjük, hogy jelenlegi munkánkban nem kedveljük azt, hogy kevés a kihívás, vagyis megértünk egy magasabb pozícióra, ezért is pályázunk most.

Miért volt ilyen sok munkahelye?

Már az önéletrajz megírása során is érdemes szelektálnunk, és csak az adott pályázat szempontjából fontos munkahelyeket és munkaköröket taglalni. Amennyiben ezek száma is jelentős, akkor válaszunk lehet a következő: „Fontos volt, hogy karrierem kezdeti szakaszában minél több gyakorlati tapasztalatot gyűjtsek, de már pontosan tudom, mit szeretnék, és milyen munkahelyen tudom elképzelni magam hosszú távon. Ezért is jelentkeztem az önök álláshirdetésére.” Innentől kezdve áttehetjük a hangsúlyt annak a taglalására, hogy mit tudunk az adott cégről és miért tartjuk vonzónak. Ehhez természetesen érdemes jól utánanézni a cégnek és piaci környezetének, hogy állításaink helytállóak legyenek.

Győzzön meg arról, hogy ön a legalkalmasabb pályázó erre az állásra!

Ez remek felütés ahhoz, hogy párbeszédet kezdeményezzünk az interjúztatóval, és megkérdezzük, milyennek képzeli az ideális jelöltet erre a pozícióra. Majd minden egyes elvárásra egyenként reagálhatunk múltbeli példák felsorolásával.

Interjúhelyzetben fontos tehát, hogy tudatában legyünk annak, hogy mik a velünk szemben felállított elvárások, és gondoljuk át jó előre azt, hogy milyen konkrét példákkal tudjuk alátámasztani, hogy megfelelünk ezeknek. Soha ne állítsunk olyat, ami nem igaz, de mindig úgy vezessük a beszélgetés fonalát, hogy az előnyös jellemzőinket hangsúlyozhassuk még a nehéz kérdések megválaszolása során is!

Fotó: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X