Főoldal > PSZICHÉ > 4 tipp a felhőtlen barátságért

4 tipp a felhőtlen barátságért

barátnőbarátságbizalomkapcsolat
0

Írta: and

A női és férfi barátság eltérő természetű A férfiak génjeikben hordozzák a csapathoz való tartozás vágyát, barátságaikat jellemzi az együttes tevékenység, híven a régi vadászatok szelleméhez. A férfi vágyik rá, hogy időnként maga mögött hagyva a párkapcsolat, család kötelékét csapatával együtt lehessen. A női barátságok intimebbek, meghittebbek és a női lélek sajátosságaiból adódóan több bennük […]

A női és férfi barátság eltérő természetű

A férfiak génjeikben hordozzák a csapathoz való tartozás vágyát, barátságaikat jellemzi az együttes tevékenység, híven a régi vadászatok szelleméhez. A férfi vágyik rá, hogy időnként maga mögött hagyva a párkapcsolat, család kötelékét csapatával együtt lehessen.

A női barátságok intimebbek, meghittebbek és a női lélek sajátosságaiból adódóan több bennük az önfeltárás, érzelmekről való beszélgetés. A legtöbb nő számára partnere, gyermekei foglalják el az első helyet, így a jó barátnő kénytelen elviselni, hogy gyakran második vagy harmadik a sorban.

A nőket a ház körüli munkák, gyűjtögetés, gyakran a múltban egyedüllétre kárhoztatták. Sőt, a gyűjtögetésben egymás riválisai voltak, mint ahogy a legerősebb hím kegyeiért is versengeniük kellett. A női barátságokat manapság is gyakran mérgezi a versengés, a csoportos barátságokat pedig a rivalizálás és a pletyka.

baratokcikk2.jpg ()Hogyan építs felhőtlen barátságot barátnőddel?

1.  Egyenrangú kapcsolat, rivalizálás nélkül

Ha jó viszonyban akarsz maradni barátnőiddel, jól teszitek, ha tudatosan kontrolláljátok a rivalizálásra való törekvéseteket. Nem élsz már az ősidőkben, hogy a másik nőt „le kellene nyomnod” valamely küzdelemben. Miért kellene ugyanarra a pasira vadásznotok, mikor ízlésetek különböző? Attól, hogy a másik nő csinos, még te is lehetsz vonzó!

Bizony, a versengésnek hormonális okai is vannak. Vizsgálatok bizonyítják, hogy menopauza után csökken a rivalizálásra való hajlam. Hormonok hatása ide vagy oda, ha tudatosan figyelsz önmagadra, versengési törekvésed sem fogja tönkre tenni barátnőiddel való kapcsolatod.

Wellness Cafe tipp: Ha kapcsolataidat megmérgezi rivalizálási törekvésed, érdemes ennek mélyebb, gyermekkori gyökereit feltárni. Talán szüleid teremtettek komoly versengési helyzetet közted és testvére(i)d között?

2.  Bizalmas barátság, pletykálkodás nélkül

A női barátság sajátossága a meghittség, érzelmekről való beszélgetés, „lelkizés”. Csak akkor bízhattok egymásban maradéktalanul, ha senki nem él vissza a feltárulkozás során szerzett információkkal. Nem attól leszel népszerű, ha visszaélsz a rád bízott közléssel. A barátnők bizalmát elég egyszer elveszíteni.

Wellness Cafe tipp: Mielőtt visszaélnél a neked elmondott titokkal, gondold végig, hogy fordított esetben neked hogyan esne a magánszférádat érő támadás!

baratokcikk.jpg ()3.  Szánj időt barátnődre!

Ha valódi meghitt barátságot szeretnél, akkor szánj időt az odafigyelésre, beszélgetésre. Nyilván fontos a partnereddel töltött idő, ez mégsem ok arra, hogy korábbi tartalmas barátságaidat elhanyagold. A hű barátnő megérti helyzeted, mégis próbálj józan egyensúlyt teremteni. Ha sosem érsz rá, barátnőd emiatt úgy érezheti, hogy nem fontos már számodra.

Wellness Cafe tipp: Próbáld pároddal összehangolni a barátokkal, barátnőkkel töltött szabadidőt. Így senki sem sértődhet meg.

4.  Kölcsönös figyelem

A kölcsönös figyelem azt jelenti, hogy mindenki érvényesül a barátságban. Ha azon kapod magad, hogy mindig csak te beszélsz, a te életedet „oldjátok meg” az együttlétek során, mindig csak te javasolsz programot, akkor barátnőd háttérbe szorult.

Wellness Cafe tipp: Figyelj arra, hogy dominanciád, erőszakosságod, akár versengésed nevében, ne nyomd el alkalmazkodó barátnődet. Tartsd tiszteletben az ő igényeit is!

Fotók: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X