Főoldal > PSZICHÉ > A Facebook hatása a párkapcsolatokra

A Facebook hatása a párkapcsolatokra

facebookismerkedéskapcsolatpárkapcsolat
0

Írta: and

Az online ismerkedés, kapcsolattatás lehetőségét egyre többen veszik igénybe, így egymástól távoli helyszíneken élő, időhiánnyal küzdő emberek is létesíthetnek egymással kapcsolatot. A közösségi oldalakon való jelenlét azonban a kapcsolattatás egészen új formáit teszi lehetővé gyakran a valós kapcsolatok rovására. Akik félénkek, vagy az önértékelésük alacsony, esetleg kevésbé bíznak önmagukban és másokban, azok számára az internetes […]

Az online ismerkedés, kapcsolattatás lehetőségét egyre többen veszik igénybe, így egymástól távoli helyszíneken élő, időhiánnyal küzdő emberek is létesíthetnek egymással kapcsolatot. A közösségi oldalakon való jelenlét azonban a kapcsolattatás egészen új formáit teszi lehetővé gyakran a valós kapcsolatok rovására.

Akik félénkek, vagy az önértékelésük alacsony, esetleg kevésbé bíznak önmagukban és másokban, azok számára az internetes ismerkedés biztonságos közeget jelent, hiszen nem kell azonnal személyes kapcsolatot létesíteni.

Gyakori tévhit az is, hogy a közösségi oldalak partnerkeresésre való használata a meglévő kapcsolatot nem veszélyezteti ténylegesen. Valójában, a meggyengült kapcsolatban fellépő hiányok kapcsán kerülnek a közösségi portál tagjai olyan helyzetbe, hogy partnerjelöltekkel ismerkednek a Facebook–on.  Később pedig öngerjesztő folyamatként, a megrongálódott kapcsolattól további időt, figyelmet von el a népszerű közösségi oldal használata.

facebookcikk1.jpg ()Intimitás, kapcsolat valódi közelség nélkül és a Facebook like

A legfőbb veszély, amire a szakemberek felhívják az interneten kapcsolatot építők figyelmét, hogy az online kapcsolattartás során, a kezdeti bizalmatlanság leküzdésével túl gyorsan teret kapnak az intim közlések. A dicsérethez, virtuális simogatáshoz, lájkoláshoz is könnyebben hozzá lehet jutni, mint a hétköznapi megerősítésekhez.

Mindezt anélkül, hogy mélyebben, közelebbről megismernék egymást a partnerek. Hiszen a virtuális ismerkedés nélkülözi a szemtől szemben kapcsolatok „forgatókönyvét”, ami egy másfajta “közelség” kialakulását teszi lehetővé két ember között. Még ha a partner ismerős is, a kapcsolat épüléséhez szükséges „finom” jelzések nem követhetők: pl. nem látszik, ha valaki csodálkozik, feszült, vagy kétkedve felhúzza a szemöldökét.

A valódi közelség elkerülése egy félénkebb ember számára előny lehet, ugyanakkor hátrány is. Bizalmatlanságra adhat okot, hogy nem vesszük észre, ha a partner hazudik, esetleg megpróbál minket „megvezetni”. Az is gyakran előfordul, hogy sokan annyira vágynak kapcsolatra, barátságra, szerelemre, hogy a partner „ártatlan” közlései alapján hamis fantáziavilágot építenek fel maguknak a másik emberről. Azt gondolják, kedvesebb, tökéletesebb, jobb érzéssel viseltetik irántuk, mint meglévő partnerük.

Gyakori, hogy Facebook-on kapcsolatot tartók a való életben fel sem ismerik egymást. A privát szféra félreértelmezése az is, ha életed valamennyi eseményéről értesíted ismerőseidet az üzenőfalon. Partnered számára ez is bántó lehet.

Magányossá tehet az internetes kapcsolat

Aki nem találja meg a helyes egyensúlyt személyes kapcsolatainak ápolása és internetes kapcsolatainak építése között, az könnyen elmagányosodhat, elveszítheti ismerőseit és barátait a klaviatúra mellett ücsörögve. Az online kapcsolatok hatására felépülhet egy olyan fantáziavilág az interneten elérhető partner(ek)ről, amely nemcsak a meghittséget nélkülözi, hanem a hétköznapok kapcsolati konfliktusait is – éppen ezért olyan csábító.

facebookcikk2.jpg ()A Facebook üzenetek nyelve

Az üzenőfal, illetve a chat nyelvezete bár fantáziával, humorral fűszerezett, mégis elsilányítja a hétköznapi párbeszédet. Egyszerűen felgyorsítja és felszínessé teszi a párbeszédet, hiszen teljesen idegen a hétköznapi, meghitt kommunikációtól.

Az online partner: “harmadik” a párkapcsolatban

A problémamentes, interneten elérhető, virtuális kapcsolat vezethet akár a valódi párkapcsolat „elárulásához” is. Ha valamelyik fél elégedetlen a párkapcsolatával, ez arra sarkallhatja, hogy a valós párkapcsolati elégedetlenségét internetes partnerével ossza meg. Ilyenkor a gondok megbeszélésének hiánya, az érzelmi távolság növekedése még tovább rontja a párkapcsolatot, miközben az interneten elérhető partnerrel egy hamis, hazug fantáziavilág épül fel.

Lehet, hogy kis időre megéri a meglévő párkapcsolat mellett online kapcsolat(ok)at kiépíteni – hiszen csökkenti a feszültséget és kielégít bizonyos igényeket -, ám hosszú távon a meglévő kapcsolat látja kárát annak, ha gondjaidat nem partnereddel osztod meg. Ha úgy érzed, kapcsolatod valóban működésképtelen, akkor a virtuális kapcsolat csak akadályozni fog abban, hogy szembenézz a problémával.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X