Főoldal > PSZICHÉ > Honnan tudod, hogy készen állsz az anyaságra?

Honnan tudod, hogy készen állsz az anyaságra?

anyaságcsaládgyerekterhes
0

Írta: and

Az ember életének talán a legnehezebb kérdése az, hogy vajon mikor áll készen arra, hogy gyereket vállaljon.  Egy szigorúan megtervezett lista egyik lépcsőfoka, amelyet muszáj minden körülmény közt betartani, vagy bízzuk rá magunkat egyszerűen a sorsra, mondván, a baba úgyis akkor jön, amikor akar? Anyagiak Amíg nincs meg az egzisztenciális biztonságunk, addig – jobb esetben […]

Az ember életének talán a legnehezebb kérdése az, hogy vajon mikor áll készen arra, hogy gyereket vállaljon.  Egy szigorúan megtervezett lista egyik lépcsőfoka, amelyet muszáj minden körülmény közt betartani, vagy bízzuk rá magunkat egyszerűen a sorsra, mondván, a baba úgyis akkor jön, amikor akar?

Anyagiak

Amíg nincs meg az egzisztenciális biztonságunk, addig – jobb esetben – nem is jut eszünkbe az, hogy elérkezett az idő. Egy gyerek felnevelése nem kis költségekkel jár: pelenkák, tápszerek, ruhák, törlőkendők stb. folyamatos beszerzése igencsak lecsapolja a pénztárcánk tartalmát.
Éppen ezért a fiataloknak azt szokták javasolni, hogy várják meg azt, míg befejezik a tanulmányaikat és dolgoztak már pár évet. Tapasztalat híján egy családanya csak nehézkesen talál magának állást, sőt, ha nem munkából megy szülni, akkor a támogatásoktól is elesik.

anyasagcikk.jpg ()Lelki érettség

Ha gyereket szeretnék, akkor bizony, mi magunk is felnőtté kell válnunk. Egy baba hatalmas felelősséget jelent, nem lehet csak úgy félretenni, ha meguntuk. Éjszakánként fel kell hozzá kelni, hallgatni akár órákig a sírását, bizonyos időközönként tisztába tenni és megpróbálni óvni, amennyire csak lehet. Amíg vonakodunk ezektől a dolgoktól, és nem örömmel tennénk, akkor érdemesebb várni még egy ideig. Kicsit el kell szakadnunk régebbi énünktől, nem lehet már gyerekként tekinteni magunkra. Az élettempónkból vissza kell venni, nem járhatunk el mindig a barátokkal, nem lehetnek annyira spontán ötletek a hétvégével kapcsolatban, amíg pici a baba. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy végérvényesen le kell mondanunk a szórakozásról, csak már nem a mi érdekünk lesz az első. Amennyiben mindezt szívvel tesszük, azt jelenti, megértünk az anyaságra.

Életkor

Ez az a kérdés, amibe senkinek semmi joga beleszólni. Megvetik a fiatal anyukákat, mivel még tapasztalatlanok, és ugyanúgy a középkorúakat, mert az milyen rossz lesz később a gyereknek. Mindegyiknek megvan a jó és a rossz oldala is, de nem lehet egyértelműen eldönteni, mégis melyik a jobb. A nők érzik, mikor jön el az idő, lehet az 20 és 40 évesen is. Bírálni egyik tábort sem szabad, mivel különbözőek vagyunk, más-más életszemlélettel.

Érvek a fiatal anyukák mellett:

– huszonévesen vannak a nők fizikailag a csúcson
– energikusak, lendületesek
– baráti viszonyt tudnak kialakítani a gyerekkel
– jobban átérzik a gyerek vágyait

Érvek a késői gyermekvállaláshoz:

– bölcsebbek, tapasztaltabbak
– megalapozottabb anyagi háttér
– fő céljaikat elérték már
– nem érzik úgy, hogy lemaradtak valamiről

Tökéletes élet?

Amennyiben mindenki arra várna, hogy legyen jó keresete, háza, szerető férje, kocsija, egyszóval tökéletes élete, akkor kihalna az emberiség. Sokan mondják, hogy nincs ideális időpont a gyerekvállalásra, mivel az ember természeténél fogva sohasem elégedett, ezért mindig csak tologatná a dolgot.  Mindig lesz egy fontos project, politikai, társadalmi széthúzás, tervek, utazás, ami miatt inkább lemondanak a babáról. Végül kifutva az időből tanácskoznak az orvosi rendelőben az alternatív megoldásokról…

Hogy mégis akkor mikor az ideális? Szakemberek erre azt mondják, amikor folyton a terhességre, a gyerekekre gondolunk, direkt a játszótér felé kerülünk munkából hazamenet, és folyton megállunk a bababoltok kirakata előtt. Tehát ha feléled egy erős vágy bennünk, és nem tudunk tőle szabadulni – akkor már nincs értelme várni, elérkezett az idő!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X