Főoldal > PSZICHÉ > Így tartsd meg őt!

Így tartsd meg őt!

dícséretférfipárkapcsolat
0

Írta: and

Miért szükséges a dicséret? A dicséret, a pozitív megerősítés a „szociális jutalom” egyik formája. Ideális esetben dicséretet fogadni és adni gyermekkori otthonunk pozitív légkörében tanulunk meg. Kezdetben a szülő mosolya, érintése, szavai és hangsúlya jutalmazó hatású. Így tanuljuk, alakítjuk viselkedésünket aszerint, hogy ezt környezetünk, hogyan erősíti meg: jutalmazza vagy bünteti. Sajnos a büntetésre épülő nevelői […]

Miért szükséges a dicséret?

A dicséret, a pozitív megerősítés a „szociális jutalom” egyik formája. Ideális esetben dicséretet fogadni és adni gyermekkori otthonunk pozitív légkörében tanulunk meg. Kezdetben a szülő mosolya, érintése, szavai és hangsúlya jutalmazó hatású. Így tanuljuk, alakítjuk viselkedésünket aszerint, hogy ezt környezetünk, hogyan erősíti meg: jutalmazza vagy bünteti. Sajnos a büntetésre épülő nevelői légkörben, ahol csak a negatív viselkedést nyugtázzák, a jót pedig figyelmen kívül hagyják, nem tanul meg a felnövő gyermek dicsérni. Bizonyos családokban pedig csupán a tárgyi jutalmazás a nevelőeszköz, legyen az ajándék vagy pénz.

A legértékesebb, önbecsülést építő dicséretek mindig a számunkra érzelmileg fontos személyektől származnak. Ezért felnőttkorban a párkapcsolat az elismerések legfontosabb színtere.

Hogyan dicsérj?

Kutatások szerint a legtöbb párkapcsolatban a hétköznapi eszmecsere egy idő után eltolódik a napi bosszúságok, megoldandó gondok felé, miközben egyre kevesebb pozitív dolog hangzik el. Olyan magától értetődővé válik az együttlét, hogy a meglévő jót már észre sem veszik a pár tagjai, míg a bosszúságokat felemlegetik. Kölcsönös negatív megjegyzések uralják a kapcsolatot.

Tehát nem kell mást tenned, mint észrevenni a meglévő jót, és ennek hangot is adni. Ez nem szirupos édelgést vagy rózsaszín mázzal leöntött, hazugságot jelent, ez utóbbitól menekülne is a pasid. Úgy dicsérj, hogy hiteles légy és akkor, amikor tényleg adott a helyzet. Szavaid és viselkedésed legyen összhangban. Hisz a legtöbb férfi számára a mosoly, a felszabadultságot tükröző testtartás többet jelent minden szónál.
Tudnod kell, hogy bizonyos emberek fogékonyabbak a külső megerősítésre, dicséretre, mások azonban kevésbé nyitottak erre. Próba,szerencse alapon, tapasztald meg, partnered hogyan reagál, mennyi dicséretet és milyen fajtát fogad jól, halld meg őt igazán.

szerelemcikk.jpg ()A kölcsönös dicséret a párkapcsolat egyik védőfaktora

Egymás megdicsérése javítja a légkört, így a viták is kezelhetőbbé válnak, a teherbírás javul. Sok szakítás, megcsalás származik abból, ha a felek nem érzik „elég jó nőnek / pasinak„ önmagukat partnerük mellett. Önkéntelenül elkezdenek vonzódni valaki máshoz, aki megadja az elismerést, figyelmet számukra. Még pozitív önértékelésű, érett felnőtt ember számára is szükséges a szeretett társtól jövő elismerés.

Fejezd ki a kapcsolat és kedvesed viselkedése, értékei felett érzett örömöd! Így partnered érezni fogja, hogy megbecsülöd, értékeled őt és a kapcsolatot. Legjobb, ha kölcsönösen meg tudjátok erősíteni egymást.

Wellness Cafe tipp: Lepd meg őt dicsérő cetlivel vagy üzenettel! Csempészd a zsebébe, asztalára, iratai közé. Még ma is meghittebb, személyesebb a kézírásos üzenet, mint az sms.

C-vitaminnal az immunrendszerünkért

Curver Grand Chef ételtartó (x)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X