Főoldal > PSZICHÉ > A munkahelyi kapcsolat 5 alapszabálya

A munkahelyi kapcsolat 5 alapszabálya

párpárkapcsolatszerelem
0

Írta:

Egy, a Careerbuilder.com által készített felmérés szerint az amerikaiak 40%-a randizott már valamelyik munkatársával. Ez az arány feltehetően nem helyi sajátosság, hiszen az emberek többsége napjai jelentős részét tölti a munkahelyén, a világ majdnem minden pontján. Így nem is csoda, hogy a kollégák között szerelmek szövődnek, az viszont nem mindegy, hogy a felek miként kezelik […]

Egy, a Careerbuilder.com által készített felmérés szerint az amerikaiak 40%-a randizott már valamelyik munkatársával. Ez az arány feltehetően nem helyi sajátosság, hiszen az emberek többsége napjai jelentős részét tölti a munkahelyén, a világ majdnem minden pontján. Így nem is csoda, hogy a kollégák között szerelmek szövődnek, az viszont nem mindegy, hogy a felek miként kezelik ezt a kényes helyzetet. Stephanie Losee egy egész könyvet (Office Mate? Employee Handbook for Romance on the Job) szentelt a témának, lássuk, melyek a leghasznosabb tanácsai!

Mit tegyél, ha a szerelmed egyben a főnököd is?

Losee szerint ebben az esetben nincs mit tenni, muszáj tájékoztatni a kialakult helyzetről a főnököd – és egyben szerelmed – főnökét. A tálalás azonban nagyon fontos, nem ajánlatos együtt, kézenfogva bejelenteni a párkapcsolat tényét, hanem a magasabb beosztású félnek érdemes tájékoztatni a főnököt, a részletekbe pedig egyáltalán nem kell belemenni.
 
Érkezés, távozás a munkahelyről

Egy azonos cégnél folytatott kapcsolat olyan banális helyzeteket is kérdésessé tesz, mint a munkahelyre való érkezés vagy az onnan való távozás. Vajon, ha két ember úgyis együtt tölti az estét, szükséges-e külön érkezni vagy távozni? A könyv szerzője szerint jobb, ha a pár a kapcsolat elején még így tesz, mivel ekkor bármilyen kimenetele lehet a dolognak. Viszont némi idő elteltével, amikor már komolynak tekinthető a viszony és a kollégák is tudnak róla, ilyen stratégiai lépésekre nincs szükség.

munahelycikk.jpg ()Hogyan viselkedj a karácsonyi partin?

Akármennyire is csábító a részvétel lemondása, nem érdemes megfutamodni, hiszen az ilyen kötetlen alkalmak nagyon hasznosak a jövőre nézve. Az informális környezet megkönnyíti a kapcsolatépítést, legyen szó kollégákról, vagy a főnökről, tehát nincs értelme lemondani attól való félelmedben, hogy kitudódik a viszonyod. Nyugodtan vegyetek részt a karácsonyi buliban mind a ketten, viszont csak óvatosan az alkohollal, nehogy egy óvatlan pillanatban egymásba gabalyodjatok.

Mi van, ha a szerelmed a riválisoddá válik?

A versenyhelyzet nem feltétlen tesz jót egy kapcsolatnak, pláne nem egy olyan komoly téttel járó szituáció, mint az előléptetés. Lisa Mainiero párkapcsolati szekértő szerint ilyen esetben már az elején komoly döntést kell hozni a pár tagjainak: vagy a jobbik győz alapon egészséges versenyt folytatnak a felek, vagy valamelyikük visszalép, és megpróbál örülni a másik sikerének. Stephanie Losee szerint az a legcélszerűbb, ha a munkájával kevésbé elégedett személy lép vissza, hiszen ez a helyzet akár továbblépési lehetőségként is felfogható.

Mi a teendő szakítás esetén?

„Kezeljétek a helyzetet felnőttek módjára, és tartsátok meg a méltóságotokat” – tanácsolja Losee. Akármilyen egyszerű is ez elméleti síkon, van, hogy a gyakorlat más szituációt szül, és a volt partner nem együttműködő. Ez estben érdemes vele megbeszélni egy találkozót, és meggyőzni arról, hogy ha nem kezelitek profin a szakítást, az mindkettőtök karrierjére negatív hatással lehet.

Itt a Vitálkonyha, teszteld! 

C-vitaminnal az immunrendszerünkért

Curver Grand Chef ételtartó (x)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X