Főoldal > PSZICHÉ > 4 tipp, hogyan éld túl a munkahelyi stresszt

4 tipp, hogyan éld túl a munkahelyi stresszt

munkahelystressz
0

Írta: and

1. Billenj helyre! Amikor legközelebb úgy érzed, összecsaptak a fejed fölött a hullámok, állj meg egy pillanatra és csináld a következőt: egy stabil széken ülve nyomd a talpad a padlóhoz, amilyen erősen csak tudod, tartsd így pár másodpercig, majd lazítsd el a lábaidat! Ezzel a testeden keresztül tudatosíthatod magadban, hogy biztos alapokon állsz, és máris […]

1. Billenj helyre!

Amikor legközelebb úgy érzed, összecsaptak a fejed fölött a hullámok, állj meg egy pillanatra és csináld a következőt: egy stabil széken ülve nyomd a talpad a padlóhoz, amilyen erősen csak tudod, tartsd így pár másodpercig, majd lazítsd el a lábaidat! Ezzel a testeden keresztül tudatosíthatod magadban, hogy biztos alapokon állsz, és máris visszanyered magabiztonságod és egyensúlyod. Ha jól esik, ismételd meg többször is a gyakorlatot!

munka2.jpg ()2. Légy te a kezdeményező!

Ha egy heves vita közepén találod magad a kollégákkal vagy egy tárgyaláson, ne állj be a sorba! Kiabálás és hangos érvelés helyett maradj nyugodt, és kezdj el kérdéseket feltenni! Azzal, hogy odafigyelsz a másikra és igyekszel megérteni az álláspontját, új megvilágításba helyezheted az eredeti problémát is, amit így már könnyedén megoldhattok.

3. Nézz szembe velük!

Nem biztos, hogy a munkahelyed az oka, ha estére teljesen kimerültnek és nyúzottnak érzed magad. Sokkal inkább az, hogy napközben nincs időd a saját érzéseiddel foglalkozni, így az összes feszültség egyszerre szakad a nyakadba, ahogy felállsz az íróasztaltól. Mostantól iktass be pár perc szünetet napközben, amikor csak magaddal törődsz! Próbáld ki, hogy minden órában egyszer leírod azt a szót, ami adott pillanatban leginkább jellemzi a lelkiállapotod. Így szembesülsz a negatív gondolataiddal, és rögtön meg is szabadulhatsz tőlük. Este, ha visszaolvasod a listád, látni fogod, hogy már nyoma sincs azoknak a rossz érzéseknek, amik munka közben gyötörtek.

4. Engedd el!

Végre otthon vagy, kikapcsolódhatnál, de akármit is csinálsz, az agyad pörög tovább az irodai dolgokon, még aludni sem tudsz tőlük? Ismerős érzés? Erre is van megoldás! Mielőtt elindulnál haza, ülj le és csukd be a szemed! Képzelj el egy dobozt, és „pakold” bele az összes dolgot, ami aznap történt veled, majd engedd el! Hagyd, hogy elússzon a távolba, és gondolj arra, hogy csak holnap látod viszont a pakkot! El is köszönhetsz tőle, még hatásosabb lesz. Az ilyen vizualizációs gyakorlatok azért nagyon jók, mert segítenek, hogy ne cipelj magaddal felesleges terheket, és bármikor, bárhol alkalmazhatod őket.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X