Főoldal > PSZICHÉ > Baba-para?

Baba-para?

apasággyermekvállalás
0

Írta: and

Mit tehetsz, hogy ő is akarja?

Apának született?

Míg a nőkben evoluciósan kódolt az utód felnevelése iránti vágy, addig a férfiakban a magok elhintése, az utódnemzés iránti törekvés a meghatározó. Apává csak később, a megszületett gyermekkel való kapcsolat során válnak. Bonyolult idegrendszeri, hormonális hatások okozzák a férfiak agyában azokat a változásokat, melyek során apává érnek.

A gyermek megszületése után biokémiai kötődés alakul ki az apa és utódja között. A kutatók szerint ezért elsősorban a „ kötődés hormonjaként” is ismert oxitocin a felelős,  mely a csecsemő közelségének hatására az apában és a gyermekben kölcsönösen termelődik. Módosulnak a pici érkezésével az idegsejti kapcsolatok is az agyban, amelyek a gyermeke hangjára és illatára teszik fogékonnyá az apát. Tehát aggodalomra semmi ok. A család iránti vágy emberi természetünk velejárója, mely egy jó párkapcsolatban felerősödik. Akkor miért nem akar manapság a legtöbb férfi gyereket?

Külsőségek hálójában

Csak az a férfi képes meghallani a benne rejlő családalapítási ösztön hangját, amelyik képes befelé figyelni, és nem tereli el a figyelmét a fogyasztói társadalom. Napjainkban a külvilág mindig újabbat és jobbat kínál, ráadásul arra is ösztönöz, hogy szerezzük meg azt. Ez csak erősíti az egyéni öröm hajszolása utáni vágyat, a felelősségvállalástól mentes, olykor nárcisztikus életszemléletet. Ebbe az életvezetésbe ragadnak bele azok az örök kamasz férfiak, akik soha nem hajlandók felnőni, apává válni.

Legyen közös döntés!

A gyermekvállalás kérdése az első olyan döntés sok pár életében, amiben nem létezik kompromisszum. Egy gyermek felnevelése évtizedekre szóló szerep. Ráadásul visszafordíthatatlan elhatározás, mely egy életre szülővé avat. Tippjeinkkel azonban elkerülheted az esetleges konfliktusokat.

1. Akinek tartalmas, harmonikus gyermekkora volt, az beérik az apaságra, hiszen átélte, hogy lehet jó a gyermekkor. Ráadásul rendelkezik pozitív családfő, apa képpel. Ha kedvesed családi háttere nem megfelelő, az apaszerepről kialakított képe negatív, akkor beszéld át vele aggodalmait. Ha nagy a baj, érdemes egyéni pszichoterápiát igénybe venni.

2. Manapság sok férfi a leendő család megélhetéséért szorong, nem akarnak csupán „igavonók” lenni s „másokért dolgozni”, mikor azt a pénzt magukra is elkölthetik.
Ha a férfi érzi, hogy a nővel vállvetve viszik a terheket, és partnere nem várja tőle, hogy “megoldja az életét”, akkor szívesebben válik apává.

babapara2.jpg ()3. Ha létezik egy pozitív párkapcsolati kép, vagyis, hogy “mi ketten sikeres pár vagyunk”, jól oldunk meg élethelyzeteket, erősödik az elköteleződés a gyermekvállalás iránt. Üljetek le beszélgetni, hogyan képzelitek a közös kis családot. Nosztalgiázzatok, hogy ti milyen szokásokat mentenétek át otthonról a jövőbeli családotokba.

4. Ha párod azért fél a gyermekvállalástól, mert ez az első visszafordíthatatlan felelősség az életben, akkor érdemes a lehetséges hozadékokról, örömökről is beszélni vele. Bíztasd, hogy szuper apa lesz. Kedvesed olyan barátokkal is cseréljen tapasztalatot, akik már kisgyermekes apák és pozitív példák lehetnek.

Mikor jöjjön a baba?

Mivel a gyermek születése köztudottan előhozza a lappangó konfliktusokat, valamint új életciklust is jelent, célszerűbb az összecsiszolódás után, tervezetten gyermeket vállalni. Nagyjából. 2-3 év együttélés során alakul ki az az erősebb összetartozás érzés, a „MI” tudat, amely a családalapítás jó alapja lehet.
Ne vállaljatok gyermeket csupán azért, hogy összetartsa a kihűlőben lévő kapcsolatot.
Ha pedig nem érzed magad igazán biztonságban partnered mellett, akkor jobb, ha nem gondolsz családalapításra. Mellesleg a bizonytalanság érzés a teherbeesést is akadályozza.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X