Főoldal > PSZICHÉ > Manipuláció mesterfokon: alakítsd kedved szerint a világot!

Manipuláció mesterfokon: alakítsd kedved szerint a világot!

0

Írta: and

Létezik néhány alapvető reakció, amely már akkor is működött, amikor még kőkorszaki csajok voltunk. Ezeket az evolúciós mechanizmusokat a pszichológia „katt és berr reakcióknak” hívja, vagyis annyira automatikusak, mintha gombnyomásra beindíthatók lennének. Akkor még a túlélésünket szolgálták, mostanra azonban önkéntelen, sztereotip viselkedési mintákká váltak. Ha szeretnéd, hogy úgy alakuljanak körülötted a dolgok, ahogy te elképzeled, […]

Létezik néhány alapvető reakció, amely már akkor is működött, amikor még kőkorszaki csajok voltunk. Ezeket az evolúciós mechanizmusokat a pszichológia „katt és berr reakcióknak” hívja, vagyis annyira automatikusak, mintha gombnyomásra beindíthatók lennének. Akkor még a túlélésünket szolgálták, mostanra azonban önkéntelen, sztereotip viselkedési mintákká váltak. Ha szeretnéd, hogy úgy alakuljanak körülötted a dolgok, ahogy te elképzeled, használd fel ezeket az automatizmusokat, hívd elő őket azokból, akiket befolyásolni szeretnél, és a siker garantált!

Harcold ki az igent!

Szívességet szeretnél, és fontos, hogy a kérésedre mindenképp igen legyen a válasz? Kérj profin! Mindig indokolj, hiszen az emberek szeretik tudni, mit és miért csinálnak, persze ez a mechanizmus nem tudatos. Egy pszichológiai kísérlet során egy lány a könyvtári fénymásológépnél sorban állóktól kért szívességet: „Elnézést, csak öt oldalam van, kérem, engedje meg, hogy előremenjek és lefénymásoljam, mert nagyon sietek” – mondta, és 94 százalékban előreengedték. Ha viszont nem tette, hozzá, hogy mindezt azért kéri, mert siet, csak a várakozók 60 százaléka engedte előre.

Katt és berr reakció: A vicc az egészben, hogy a kutatók rájöttek, nem is annyira az indoklás, hanem a mert szócska a siker titka. A lányt akkor is ugyanennyien előreengedték, amikor tényleges okot nem is mondott: „Elnézést, csak öt oldalam van, engedje meg, hogy előremenjek és lefénymásoljam, mert le kell fénymásolnom”. Tehát a MERT-et sose felejtsd el, ha kérsz valamit!

manipulacio2.jpg ()Szerettesd meg magad!

Ha van egy munkatársad, aki ok nélkül rosszindulatú veled, vagy épp új a főnököd, és szeretnél bevágódni nála, kezdj el hasonlóan öltözködni, mint ő. Nem kell utánoznod, elég, ha csak hasonló színű vagy stílusú ruhákban jelensz meg. A csel tudat alatt hat, és hidd el, az illető hamarosan meg fog kedvelni. Egy kísérlet során hippistílusban öltözött lány kéregetett 10 centet egy egyetemi kampuszon. A hasonló külsejűek 75 százaléka adott pénzt neki, míg azok, akik teljesen eltérő cuccokat viseltek, csak 50 százalékban döntöttek így.

Katt és berr reakció: A hasonlóság elve kimondottan eredményes: a pszichológusok nem is vitatják, hogy általában rokonszenvet táplálunk azok iránt, akik stílusban, társadalmi háttérben vagy életmódban hasonlítanak hozzánk.

Adj, és bármit megkaphatsz!

Megtörtént már veled, hogy váratlanul ajándékot kaptál egy barátnődtől, majd a lány pár nap múlva szívességet kért, és igent mondtál, még ha semmi kedved sem volt hozzá? Szeretnéd kölcsönkérni egy évfolyamtársadtól a jegyzeteit? Hívd meg egy teára, lepd meg a kedvenc csokijával, majd pár nap múlva hozakodj elő a kéréseddel. Nem tud majd nemet mondani. Ja, és nyugodtan kérj nagyobbat, mint amekkorát adtál.

Katt és berr reakció: A pszichológusok szerint ha valaki ad nekünk valamit, vagy segített nekünk valamiben, úgy érezzük, tartozunk neki – ez a kölcsönösség elve. A kutatások alapján egy vadidegennek is segítünk, ha előtte meglepett minket valamivel. Így programozott minket a természet: kölcsönösen segítenünk kell egymást ahhoz, hogy túléljünk.

A cikk folytatását elolvashatod a Maxima magazin legfrissebb számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X