Főoldal > PSZICHÉ > Így dolgozz a kapcsolatodért!

Így dolgozz a kapcsolatodért!

barátságházasságkötődéspárkapcsolatszakaszszerelemszeretet
0

Írta: and

Biztosan te is elgondolkodtál már azon, hogy vajon a kapcsolatod elején miért tűnt minden tökéletesnek, és egy idő után miért láttad a kedvesedet más fényben.  Ha szeretnéd jobban megérteni a saját és másik érzéseit, tisztában kell lenned azzal, hogy egy párkapcsolatnak konkrét és meghatározott szakaszai vannak, amelyek új kihívásokat és új lehetőségeket rejtenek. A legtöbb […]

Biztosan te is elgondolkodtál már azon, hogy vajon a kapcsolatod elején miért tűnt minden tökéletesnek, és egy idő után miért láttad a kedvesedet más fényben.  Ha szeretnéd jobban megérteni a saját és másik érzéseit, tisztában kell lenned azzal, hogy egy párkapcsolatnak konkrét és meghatározott szakaszai vannak, amelyek új kihívásokat és új lehetőségeket rejtenek. A legtöbb partnerkapcsolat bizonyos fejlődési szakaszokon megy keresztül, ami hosszútávon csak akkor működhet sikeresen, ha közösen alakítjátok ki a célokat, a szabályokat, és együtt tanuljátok meg az új szerepeket. Ugyanakkor fontos tudnod, hogy ezekben a szakaszokban különböző sebességekkel mozoghatsz a pároddal, és könnyen ingadozhattok egyikből a másikba.

A fantázia fázisa

Az udvarlás és a rajongás időszakát minden pár megtapasztalhatja, ami akkor történik, amikor találkoznak egymással.  A romantikus szerelem fázisában valósággal idealizálod a másikat, a róla alkotott kép szinte tökéletesnek tűnik, és minden idődet vele szeretnéd tölteni. Ebben a szakaszban a másik gyengeségeit észre sem veszed, vagy épp ezek azok a tulajdonságai, amelyek a legjobban szeretsz benne. A szenvedély és fellángolás korszakában biológiai tényezők is megjelennek: a szerelem mámorában felszabaduló endorfinok boldogságérzetet okoznak, ami még magasabbra emeli az eufórikus érzést. Ez a lépcső teremti meg a kapcsolat stabil alapjait, és alakítja ki az erős érzelmi kötődést, ám a valódi szeretet itt még nem kezdődhet el. Ugyanakkor a párok közül sokan érzelmi éretlenség vagy összeférhetetlenség miatt soha nem lépnek  feljebb.

kapcsolat2.jpg ()A csalódás fázisa

Ez a kritikus szakasz minden átmenet nélkül bekövetkezhet. Itt hirtelen ráeszmélsz arra, hogy a választottad mégsem tökéletes, ennek eredményeként pedig látni fogod azokat a hibáit és hiányosságait, amelyeket a romantikus szakaszban esetleg figyelmen kívül hagytál. A szervezeted sem tud ugyanolyan mennyiségű endorfint termelni, mint az elején, emiatt is csökkenhet a kellemes eufória és a felfokozott érzelmi állapot. Az új (vagy negatív) tapasztalatok kiábrándultságot és szomorúságot idézhetnek elő, amin nem könnyű felülkerekedni. Ezért ebben a fázisban a legfontosabb feladat a helyes kommunikáció és a hatékony konfliktusmegoldás elsajátítása, ami elengedhetetlen készség a kapcsolat továbbfejlődése érdekében. A csalódás szakasza fontos előfeltétele annak is, hogy képesek és hajlandóak legyetek egymáshoz viszonyulni.

A krízis fázisa

Az első két korszak lezárása sokszor nehezen kezelhető konfliktushelyzeteket eredményezhet. Egyre gyakrabban gondolod úgy, hogy a párod nem ért meg téged, önző módon csak magával törődik, vagy ami még ennél is rosszabb, úgy véled, hogy egyszerűen nem bízhatsz meg benne.  Az állandó viták és feszültségek miatt kezdesz eltávolodni tőle, és emiatt úgy érezheted, hogy a kapcsolatod halálra van ítélve. Ha a problémákat nem vagytok képesek tisztelettel és kölcsönösen elfogadható módon megoldani, mindkettőtökben kialakulhat mély harag, szomorúság vagy gyűlölet. Ebben az átmeneti szakaszban történik a legtöbb szakítás, de ha újra megtalálod a saját egyéniségedet, megtanulod tisztelni a másik különbözőségeit, illetve csapatjátékosként dolgoztok együtt, a kapcsolat sikeresen léphet át egy magasabb szintre.

A stabilitás fázisa

Ez a lépcsőfok a szeretetről, a bizalomról és a toleranciáról szól, ahová csak akkor juthattok el, ha mindkettőtökben kialakultak mélyebb érzelmek. Amint belépsz a barátság és megbékélés fázisába, ráébredsz majd arra, hogy a párod valóban nem tökéletes, ám a személyes különbségeket már nem érzed annyira ijesztőnek, mint régen. Itt már képesek vagytok kölcsönösen kielégítő módon rendezni a vitákat, és egyre jobban megbíztok egymásban. A kezdeti fellángolást felváltja a barátság, az elkötelezettség érzete a másik iránt, mindketten sokat dolgoztatok a kapcsolat fenntartása érdekében, és egészséges kompromisszumokat kötöttetek. Összességében ez az a szakasz, amikor sikerült elfogadni a másik hibáit, így következhet a kapcsolat emocionális elmélyítése.

Az elköteleződés fázisa

Az elfogadás vagy az „Igaz szerelem” állomásához csak kevés pár jut el. Ebben a szakaszban mindkét fél világosan látja a másik gyengeségeit és negatívumait, mindezek ellenére tudatosan dönt arról, hogy jövőjét a partnere mellett képzeli el. A párkapcsolat résztvevői egyenrangú társakká válnak, akik képesek felelősséget vállalni önmagukért, és tudják, illetve akarják is támogatni egymást. Az érett és reális szeretet fázisa a kölcsönös tiszteletről, a megértésről, a kötődésről és az autonómiáról szól. Már pontosan tudjátok, hogyan oldjátok meg gyorsan és hatékonyan a konfliktusokat, elfogadtátok a férfi és nő közötti alapvető különbségeket, illetve minden élethelyzetben erős csapatként funkcionáltok. Ebben a fázisban az egymás iránti hűséges elköteleződés és az önzetlen szeretet jele a házasságkötés.

Íme 2012 legszuperebb futócipője!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X