Főoldal > PSZICHÉ > Így kezeld a párod munkanélküliségét!

Így kezeld a párod munkanélküliségét!

munkanélküliségpárkapcsolatválság
0

Írta: and

Az érzelmi és pénzügyi nehézségeket ketten összefogva hatékonyabban oldhatjátok meg, miközben összetartozásotok megerősödik, és újra sikeresnek érezhetitek szövetségeteket. Hogyan zajlik az állásvesztés feldolgozása? A munkanélküliség minden ember életében érzelmi és anyagi veszteséget jelent és egyben a pár életét, a családot érintő válság is. Ugyanúgy, mint életünk során bármilyen veszteséget, az állásvesztést is fel kell dolgoznunk […]

Az érzelmi és pénzügyi nehézségeket ketten összefogva hatékonyabban oldhatjátok meg, miközben összetartozásotok megerősödik, és újra sikeresnek érezhetitek szövetségeteket.

Hogyan zajlik az állásvesztés feldolgozása?

A munkanélküliség minden ember életében érzelmi és anyagi veszteséget jelent és egyben a pár életét, a családot érintő válság is. Ugyanúgy, mint életünk során bármilyen veszteséget, az állásvesztést is fel kell dolgoznunk érzelmileg.

Az állásvesztés feldolgozásának érzelmi fázisai a következők: 1. elkeseredés, tagadás 2. düh 3. depresszió, szorongás 4. lassú beletörődés 5. újrakezdés, kreatív megoldások.

A heves érzelmektől nem kell kétségbeesnetek, hiszen ezek a veszteség feldolgozásának természetes velejárói. Bátorítsd ilyenkor párodat, hogy beszéljen nyíltan gondolatairól, érzéseiről, még ha negatívak is, és biztasd, segítsd őt egy pozitív jövőkép elképzelésében. Természetesen gondjait nem vállalhatod át, de segítheted őt a küzdésben.

Mivel a végzett munka a legtöbb ember számára az önmagáról kialakított kép meghatározó részévé válik, ezért az állásvesztés gyakran vezet önértékelési problémákhoz, önbizalomhiányhoz. Férfiak esetében ez hatványozottan érvényes, hiszen a munka a tradicionális férfiszerep része. Ennek ellensúlyozására dicsérd párod, mondd el neki, hogy az állásvesztés ellenére jó társnak, értékes embernek tartod őt, becsülöd és elismered.

Kérd fel valódi, férfias feladatokra, így érezheti, hogy fontos és hatékony társ az életedben. Erősítsd pozícióját apró gesztusokkal, hogy igazi férfi lehessen melletted.
Ügyelj kapcsolatotok korábbi egyensúlyára. Valószínűleg a takarítástól és a főzési feladatoktól nem fogja férfiasabbnak érezni magát életed párja, ám a pénzügyi feladatokat, szervezést szívesen végzi majd.

A romantika és a szexualitás megőrzése és fenntartása továbbra is támogatja, hogy “igazi férfinak” és “igazi nőnek” érezzétek magatokat a kapcsolatban. A szexuális elutasítás azonban fokozza az állásvesztés miatt amúgy is fennálló kudarc és elbizonytalanodottság érzését.

allas2.jpg ()Mivel a veszteség feldolgozása több időt vesz igénybe az említett érzelmi fázisok miatt, fontos, hogy ne zargasd partnered az azonnali álláskereséssel. Engedd, hogy benne érjen meg a kezdeményezés, de adj meg minden segítséget, ha kéri.

Próbáld őt a megfelelő stresszoldás, feszültség-levezetés felé terelni. Hallgasd meg, de ne válj áldozattá. Világosítsd fel, hogy dühe a veszteségélmény velejárója, és ne hibáztasd ezért. Ugyanakkor mondd el, hogy semmiféle élethelyzet nem jogosít fel a partnerrel szembeni durva hangnemre. Óvatosan tarts tükröt aktuális lelki állapotáról, és javasolj sportot, hobbit, szórakozást stressz-levezetésként. Az esti séta, egy jó könyv olvasása, a játék a gyerekekkel nem pénzigényes tevékenységek.

Lehetőleg ne “bezzegelj”, ne sorold fel, hogy melyik ismerős, milyen előnyös munkaszerződést kötött.

Továbbá vedd tudomásul, hogy statisztikai adatok szerint manapság fél évig állás nélkül lenni, egyáltalán nem meglepő! 40 év felett ehhez még nyugodtan hozzáadhatunk plusz 6 hónapot. Nyáron, illetve a karácsonyi, év eleji időszakban nehezebb munkát találni. Szakemberek szerint a tavasz és kora ősz az álláskeresés idénye.

Mit tehetsz, hogy ne tegye tönkre a kapcsolatodat a pénzhiány?

Kapcsolatod életképességét, erejét jelzi az a rugalmasság, amivel a megváltozott élethelyzetekhez, új kihívásokhoz alkalmazkodtok. Szükséges, hogy egy kapcsolatban lehetőleg körülírt férfi, illetve női szerepek legyenek, hogy mindenki tudja a dolgát. Ám ha az adott élethelyzet úgy kívánja, ezt át kell szervezni az alkalmazkodás jegyében – ezt jelenti a rugalmasság. Tehát egyáltalán nem törvényszerű a hagyományos férfi “vadászik”, a nő a “tűzhelyet őrzi” felállás.

Igazi párkapcsolati feszültség származik abból, ha mereven ragaszkodtok eddigi életviteletekhez és nem vagytok képesek változtatni az új helyzetnek megfelelően. Tehát nem dől össze a világ, ha nő dolgozik, akár ő tartja el a családot és ideiglenesen a férfi látja el a gyermekeket és a háztartás egy részét.  Nyilván közös megegyezés és kompromisszumkészség szükséges ilyenkor, nem egyszerűen a feladatok “leosztása”.
Ha üresebb a kassza, érdemes ismét átgondolni, mik a szükséges kiadások és mikről lehet lemondani a pénzügyi krízis átvészelése céljából. Semmi jóra nem vezet, ha párunkat vádoljuk az elmaradt javakért, bűntudatot keltve ezzel.

Gazdagságban, szegénységben összekovácsolódva?

Ha képesek vagytok megtenni az intézkedéseket, változtatásokat egy pénzügyi krízis átvészelésére, akkor ezt a nehéz időszakot is sikeresen megoldhatjátok. A kreatív megoldások azt az érzést keltik bennetek, hogy erősek, életrevalóak vagytok, így méltán lehettek büszkék önmagatokra.

Ilyenkor is érdemes és kell is tervezni. Nem szabad, hogy szem elől tévesszétek a jövőképeteket. Ennek hiánya a kapcsolatotok végét is jelentheti. A veszteség, a munkanélküliség hatására sokan beleragadnak a múltba és a jelen kilátástalanságába. A fókuszt igyekezzetek előre, a pozitívabb jövőkép felé irányítani.

Ha túl merész terveket szövögetsz, azzal csak ellenállást váltasz ki állástalan párodból, bűntudatot, feszültséget keltve benne. Érdemes beszélgetni új, közös otthonról, netán gyermekvállalásról (ez reális terv), azonban a hatalmas ház és a sok gyermek tervezgetését jobb, ha elnapolod. A mértékletesség és belátható célok építő jellegűek.

TEDD és NE TEDD párod munkanélkülisége idején

TEDD:

Segítsd őt abban, hogy a munkanélküliség ellenére tartalmas hétköznapokat éljen:
Legyenek feladatai,
Hódoljon hobbijának,
Képezze magát,
Járjon emberek közé,

Ne zárkózzatok be, fontos a baráti kör.
Dicsérd őt, férfiasságát, eszét.
Mondj le a “luxuskiadásokról”, és ne elégedetlenkedj.
Ha morgósabb, rosszkedvűbb, viseld el józan határok között.
Próbáld őt a stresszoldás, feszültség-levezetés felé terelni.

NE TEDD:

Ne kritizáld, ne hibáztasd, ne kelts benne bűntudatot az állásvesztés, pénzhiány miatt.
Ne ragaszkodj mereven a megszokott életviteledhez, extra kiadásaidhoz.
Lehetőleg ne “huhogj”, ne mondd, hogy már sose lesz munkája. Hangsúlyozd, hogy ez a rossz helyzet, nem egy végtelenített alagút.
Lehetőleg ne hasonlítgasd össze azokkal, akik már találtak munkát.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X