Főoldal > PSZICHÉ > Munkahelyi terror – így védekezz ellene!

Munkahelyi terror – így védekezz ellene!

munkahelystresszterror
0

Írta: and

A dolgozó emberek nagy része több időt tölt a munkahelyén, mint otthon, ezért elengedhetetlen, hogy ott is kiegyensúlyozottnak és boldognak érezzük magunkat. Sajnos több olyan esetről hallani, mikor a szigorú főnökök kegyetlen lelki terrort alkalmaznak a munkavállalóknál, akik gyakran állásukat féltve csak nyelnek, pedig ennek komoly mentális következményei lehetnek. Ekkor nagy esély van arra, hogy […]

A dolgozó emberek nagy része több időt tölt a munkahelyén, mint otthon, ezért elengedhetetlen, hogy ott is kiegyensúlyozottnak és boldognak érezzük magunkat. Sajnos több olyan esetről hallani, mikor a szigorú főnökök kegyetlen lelki terrort alkalmaznak a munkavállalóknál, akik gyakran állásukat féltve csak nyelnek, pedig ennek komoly mentális következményei lehetnek. Ekkor nagy esély van arra, hogy a családunkon töltjük ki a feszültséget, sőt, nem egy válás, vagy szenvedélybetegség hátterében munkahelyi konfliktusok húzódnak, ezért fontos, hogy mihamarabb tegyünk ellene!

Kiből lehet áldozat?

Egyszóval: bárkiből. Való igaz, az alacsony önbecsülésű, konfliktuskerülő, a saját érdekeit háttérbe szorító emberek könnyebben válhatnak a munkahelyi terror áldozataivá, mégis leginkább az adott helyzet, szituáció hozza, kiből lesz a fekete bárány. A baj az, hogy sajnos ez egy ördögi kör, mivel a fokozott stressz miatt a munkavállaló gyakran hibázik, újabb támadási felületet adva ezzel. Érdekes, hogy a mobbing (munkahelyi terror) az esetek nagy részében nem egy konkrét konfliktus eredménye, hanem az ott dolgozók – vagy a főnökök – a felgyülemlett agressziójukat próbálják valakin levezetni, amit nem ritkán élveznek is.

Ki és mit tehet ellene?

A legfontosabb az, hogy a vezetőség idejében ismerje fel a problémát, és különböző programokkal, megbeszélésekkel, tréningekkel próbálja meg még csírájában elfojtani a bajt. Sajnos, a valóságban nem lépnek fel határozottan a munkahelyi terror ellen, ezért legtöbbször az áldozatra marad a megoldás.

Tanulj meg nemet mondani!

Ha azt akarod, hogy tiszteljenek, állj ki bátran magadért! A gyengeséget az agresszorok rögtön felismerik, így könnyen céltáblává válhatsz. Ha azt veszik észre rajtad, hogy rádsózhatják a legalantasabb munkát is, akkor ezt bizony  ki is használják majd. Természetesen nem azt mondjuk, hogy sose tégy másoknak szívességet, de maradj bizonyos határokon belül, és mondj néha nemet!

terror2.jpg ()Erősítsd az önbizalmad!

Már több szakember szájából elhangzott a következő mondat: „Mindig csak a gyenge sérül bennünk.” A munkahelyi terror legtöbbször az önbizalmat ássa alá, de ha lelkileg megerősödsz, nem fognak annyira zavarni a bántó megjegyzések. Amennyiben úgy érzed, munkádat a képességeidhez igazítva 100%-osan elvégezted, akkor ne törődj a kritikákkal. Igaz, ez egy hosszú út, de különböző tréningekkel, például asszertív kommunikációval elsajátíthatod azt is, hogyan maradj higgadt, illetve hogyan állj ki magadért.

Szemtől szembe

A leggyorsabb és a legegyenesebb út az, ha félrehívod azokat, akikkel konfliktusaid vannak, és világosan, nyugodtan elmondod nekik, amik zavarnak. Meglehet, öntudatlanul bántottak téged, és a jövőben odafigyelnek arra, mit tesznek, vagy mondanak. Viszont amennyiben úgy látod, szándékosan ártanak neked, húzd ki magad, nézz a szemükbe, és érvekkel magyarázd el nekik, hogy a munka miatt közös érdeketek, hogy ne tegyetek keresztbe egymásnak.

Maradj higgadt!

Próbáld érzelmeidet kordában tartani, mert az agresszorok a te elkeseredésedből, esetleg robbanékonyságodból táplálkoznak, tehát a legrosszabb, ha jelenetet rendezel. Ez ugyanolyan, mint az iskolában: ha látták valakin, hogy könnyen ingerelhető, azt gyakran célkeresztbe vették. Azonban ha higgadt maradsz a támadásokkor, már ebből a szempontból sem leszel nekik többé érdekes, és leállnak azzal, hogy ártsanak neked.

Mosolyogj!

Bármennyire is nehéz, próbálj meg mosolyogni a munkahelyeden, azokra is, akik történetesen az életed megkeserítői. Ezzel egyrészt azt éred el, hogy kedvességed miatt barátokra teszel szert, másrészt kutatások bizonyítják, hogy ha mosolyogsz, akkor előbb-utóbb valóban jó kedved lesz. Persze, a kedvességet ne keverd össze az alárendeltséggel: egyszerűen légy derűs, és programozd be magadnak: „az égvilágon senkitől nem függhet az, hogy én boldog legyek-e, vagy sem!”

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X