Főoldal > PSZICHÉ > Őszinte vagy? 20 másodperc alatt megmondjuk!

Őszinte vagy? 20 másodperc alatt megmondjuk!

dadoghazugságjelmosolyőszinte
0

Írta: and

Az amerikai Berkeley Egyetem kutatási eredményei azt mutatják, hogy akár 20 másodperc elég ahhoz, hogy egy vadidegenről is el tudjuk dönteni, megbízható-e a vagy sem. Márpedig ez a kapcsolatépítés világában elengedhetetlenül fontos lehet. Hazugságvadászat A kutatás során 24 szerelmespár tagjait kérték meg arra, hogy számoljanak be egy nehéz, vagy kellemetlen élethelyzetről, miközben kamerával rögzítették a […]

Az amerikai Berkeley Egyetem kutatási eredményei azt mutatják, hogy akár 20 másodperc elég ahhoz, hogy egy vadidegenről is el tudjuk dönteni, megbízható-e a vagy sem. Márpedig ez a kapcsolatépítés világában elengedhetetlenül fontos lehet.

Hazugságvadászat

A kutatás során 24 szerelmespár tagjait kérték meg arra, hogy számoljanak be egy nehéz, vagy kellemetlen élethelyzetről, miközben kamerával rögzítették a beszélő partnerének reakcióit. A vizsgálat során kiderült, hogy a felvételeket megtekintő másik csoport tagjai kevesebb, mint fél perc alatt el tudták dönteni, hogy a hallgató reakciói mennyire voltak őszinték. Ezt követően a résztvevőktől DNS mintát vettek, melyből kiderült, hogy a legkevésbé megbízhatók szervezetéből hiányzott egy bizonyos GG genotípusú receptorgén, ami az empátia és a részvét kialakulásáért felelős, míg a legmegbízhatóbbnak tartottak 90 százaléka hordozta ezt a gént.

Ám a kutatás során azt is kimutatták, hogy a receptor hiánya miatt nem lesz feltétlenül antipatikus valaki, ugyanis vannak olyan viselkedésformák, amelyek őszinteséget és megbízhatóságot sugároznak. A tudósok szerint bárkivel is van dolgunk, hamar ki tudjuk szűrni az őszintétlenséget, amennyiben szemtől szemben vagyunk egymással (mivel az is tény, hogy sokkal könnyebben hazudunk egy idegennek, ha csak e-mailezünk), és az sem árt, ha tudjuk, mire kell odafigyelni beszélgetés közben.

oszinte2.jpg ()Négy fontos árulkodó jel

1. Következetlen viselkedés

A normálistól való eltérésre mindig figyeljünk oda. Az mindenképp gyanút kelthet, ha valaki általában nyugodt, ám hirtelen nyugtalanná válik, vagy épp fordítva. Hasonlóképpen az is, ha valaki először gyorsan és tisztán beszél, majd elkezd dadogni.

2. Merev tekintet 

Az őszinteség hiányát jelentheti, ha valaki túl mereven bámul minket. Az ugyanis vagy nem figyel arra, amit mondunk, vagy tudatosan el akarja nyerni bizalmunkat, hiszen beszélgetés közben teljesen normális, ha el-elpillantunk másfelé és nem tartunk fenn állandó szemkontaktust.

3. Elrejtett száj, görnyedt ülés

A gyakori torokköszörülés, a köhécselés, vagy egyéb a szájat eltakaró gesztus is árulkodó lehet. Ám az is őszintétlenségről árulkodhat, ha beszélgetőpartnerünk púposan, lehúzott vállal ül – ez az óvatosság jele. A gerincproblémák megelőzése mellett ezért is hasznos, ha kiegyenesített háttal ülünk.

4. Az álmosoly

A gyorsan fel- és eltűnő hamis mosoly is árulkodó lehet. Az őszinte mosoly ugyanis az egész arcot megszépíti. Felderül a szem, az arc, a szemöldök, a szájszélek felhúzódnak, és idő kell ezek elmúlásához is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X