Főoldal > PSZICHÉ > A hangmagasságod elárulja, hogy hűséges vagy-e!

A hangmagasságod elárulja, hogy hűséges vagy-e!

hűséghűtlenpárkapcsolatpárválasztásszerelem
0

Írta: and

Az nem kérdés, hogy mindannyiunk életének egyik fő mozgatórugója a párválasztás.

Az nem kérdés, hogy mindannyiunk életének egyik fő mozgatórugója a párválasztás. Mindannyian olyan párról álmodunk ugyanis, aki nem csak kimondja a „holtomiglan- holtodiglan” fogadalmát, de valóban meg is tartja. Ez pedig máig feladja a leckét a házasulandóknak. Pedig a partnerkeresés terén a kutatások azt már igazolták, hogy a nők a kevésbé jóképű férfiakat választják, ha az utódnemzésről van szó. Úgy vélik ugyanis, hogy a kevésbé elbűvölő férfi nagyobb valószínűséggel marad hűséges a közös utódhoz és hozzájuk. A mostani vizsgálatban most már azt is megállapították a kutatók, hogy a párválasztás során a nők önkéntelenül a magasabb hangszínű férfit választják. Ennek oka, hogy úgy vélik, minél mélyebb a partnerük hangja, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a férfi félre fog lépni. A férfiak ezzel szemben a mélyebb hangszínű nőket gondolják hűségesebbnek.

huseg2.jpg ()Az árulkodó jel

A vizsgálat eredményei azt igazolják a kutatók szerint, hogy az evolúciós fejlődés során, az ember kifejlesztett egy olyan védekezési mechanizmust, melynek segítségével elkerülheti a hűtlen partnereket – állítja a tanulmány vezetője. Jillian O’Connor a hangmagasság és a feltételezett hűtlenség közötti kapcsolatot kutatva és a szexuális stratégiákat vizsgálva azt állapította meg, hogy a férfiak és nők a hangmagasságukat jövőbeli hűtlenségük figyelmeztető jeleként használják. Így tehát, ha jól fülelünk, még akár időben rájöhetünk arra, ha párunk hűtlenkedésre készül.

Hangmagasság és a hűtlenség kapcsolata

A McMaster Egyetem tanulmány során a résztvevő alanyok olyan előre rögzített női és férfi hangfelvételeket hallgattak meg, melyeket elektronikusan manipulálták. Így az eredetinél mélyebbnek, vagy épp magasabbnak hangoztak. Ezt követően a résztvevőknek ki kellett választaniuk, hogy szerintük melyik hangok tulajdonosai hajlamosabb a hűtlenkedésre.

Kiderült, a nők annál kevésbé bíznak a hűség tartósságában, minél mélyebb a férfipartnerük hangszínének tónusa. A teremtés koronáinál ugyanakkor fordított a helyzet. Ők a magasabb hangszínű nőkkel kapcsolatban vélik úgy, hogy könnyebben csalják meg partnerüket, ha arra kerül a sor.

A jelenségre a hormonok adhatnak választ. David Freiberg úgy látja ugyanis, hogy a magasabb tesztoszteronszinttel rendelkező férfiaknak mélyebb, míg a magas ösztrogénszintű nőknek magasabb a hangjuk. Márpedig a magasabb nemi hormonszintet az emberek általában összekapcsolják a hűtlen, megbízhatatlan viselkedéssel – vélekedik a professzor.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X