Főoldal > PSZICHÉ > Így győzd le a félelmeidet!

Így győzd le a félelmeidet!

esküvőfélelemizgalomizgul
0

Írta: and

Mindenki fél valamitől: a magasságtól, a pókoktól, vagy éppen Christian Bale-től, aki csontsoványan,

Mindenki fél valamitől: a magasságtól, a pókoktól, vagy éppen Christian Bale-től, aki csontsoványan, egy fűrésszel a kezében közelít a szoba sarkából. A félelem az agy normális védekező reakciója – csak akkor válik kórossá, ha nem tudsz túllépni rajta.

Védekezz a képzeleteddel

Tegyük fel, hogy közeleg a barátnőd esküvője, és felkértek, mondj tósztot az ifjú pár tiszteletére. Halálosan rettegsz a feladattól, mivel utálsz sok ember előtt beszélni. Ilyenkor képzeld el a legrosszabbat, ami történhet: beleborítod a pezsgőt a szomszédod nyakába, nem veszed észre, hogy tele van a fogad salátával, hirtelen áramszünet lesz – minél nevetségesebbre gondolsz, annál jobb. Aztán vetítsd le magad előtt, ahogyan áthidalod a problémát, és sikert aratsz. Ha látod az utat, a félelmed is csökkenni fog.

Védekezz szavakkal

Tudod, a kimondott szó hatalommal bír, tehát változtasd meg azt, ahogyan beszélsz. Minden alkalommal, amikor azt mondod: „nem tudom megcsinálni”, „nem vagyok képes rá”, csak erősíted magadban a félelmet. Tehát ha begörcsölsz, és felmerül benned, hogy „nem vagyok képes sok ember előtt beszélni” – állj le. Meg tudod csinálni. Hiszen már senki sem mondja, hogy nem, igaz?

felelem2jo.jpg ()Védekezz körültekintéssel

Aggódsz, hogy elfelejted a szép gondolatokat, idézeteket, amiket meg szeretnél osztani az ifjú párral? Légy felkészült! A legfontosabb dolgokat írd fel egy cetlire, amit nyugodtan a kezedben tarthatsz a beszéd alatt is, hiszen ez nem szavalóverseny, nem kell fejből mondanod a köszöntődet. Ha egyik lényeges ponttól a másikig építed fel a mondanivalódat, nyugodtabb leszel, hiszen nem az izgalomra koncentrálsz. És már itt is van a következő módszer:

Védekezz eltereléssel

Fókuszálj másra! A szakértők szerint a félelem egy tudati illúzió, és ha rákoncentrálsz, annál erősebbé teszed, nem csupán érzelmi, de fizikai szinten is: a szíved gyorsabban kezd verni, a lélegzeted felgyorsul. Maradva az esküvős példánál: ne arra a 300 emberre figyelj, aki néz, inkább válassz ki két ismerős és megnyugtató arcot a tömegből – mondjuk két barátnődét -, és őket nézd beszéd közben.

Védekezz a tudatoddal

Nézz szembe a félelemmel! Tudod, mint amikor egy arachnofóbiásnak a kezébe tesznek egy madárpókot. Hiszen a félelem mindig ott bujkál benned valahol, mindig lesznek dolgok, amik rettegéssel töltenek el, ezért nem azt kell megtanulnod, hogyan szüntesd meg, hanem hogy hogyan kezeld. A kérdés az: hagyod, hogy a félelem megbénítson és uralkodjon rajtad? Persze, hogy nem! Higgy a saját bátorságodban, és emlékezz az első pontra: mégis mi a legrosszabb, ami történhet?

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X