Főoldal > PSZICHÉ > Köss békét zsúfolt időbeosztásoddal!

Köss békét zsúfolt időbeosztásoddal!

éberfigyelemrelaxációstressz
0

Írta: and

Mielőtt újabb tudományosan alátámasztott érveket sorolnánk fel amellett, hogy lelassulj, és nö

Mielőtt újabb tudományosan alátámasztott érveket sorolnánk fel amellett, hogy lelassulj, és növeld az éber jelenléted a mindennapi életben, már tudjuk, milyen kifogásaid lesznek ez ellen. A „túl elfoglalt vagyok” után gyorsan azzal folytatod majd: „nem is tudom, hol kezdjem”.

A legújabb kutatások szerint egy napközbeni, rövid meditációnyi szünet növeli az eredményességet, és segít, hogy jobban be tudd osztani a rendelkezésre álló idődet. Ha úgy érzed, arra sincs időd, hogy ezt kipróbáld, vedd figyelembe az alábbiakat: ugyanúgy szánj időt arra, hogy elolvasd ezt a cikket, mint hogy naponta 35-ször is megnézed az e-mail-jeidet. Ugyanúgy van időd rá, mint minden este megnézni a kedvenc sorozatod, késő este nassolni vagy éppen a sógornőddel csevegni. Azaz arra van időd, amit épp fontosnak tartasz.

Ha nem éber jelenléttel élsz, akkor valójában csak ködös elképzeléseid lehetnek arról, hogy mi is az, ami valójában számít. Danny Penmann, a „Mindfulness” című könyv szerzője szerint a tudatos figyelem megvilágosítja az elmét. Általa képes leszel arra, hogy eldöntsd, mit az, amit nagyon fontos azonnal elvégezni, és mi az, ami ráér holnap is.

ido2.jpg ()Mindehhez nem szükséges elérned a nirvana állapotát, elég apró szüneteket tartani, amely alatt tudatosítod: mi zajlik le benned és körülötted. Ha nem tudod, mindezt hogyan kezdd el, mi most megmutatjuk neked. Tippeket adjunk ahhoz, hogy ne az elfoglaltság irányítsa mindennapjaidat.

Tekintsd át alaposan az időbeosztásodat!

Készíts listát mindenről, amit egy átlagos nap során csinálsz! Majd nézd át, hogy ezek közül mely feladatok adnak neked “táplálékot” és energiát, illetve melyek azok, amelyek csak kimerítenek és elszívják az erődet. Azáltal, hogy a valóságot látod magad előtt a papíron, le tudod vonni a következtetéseket, hogy mi az, amire valóban szükséged van az életben, és mire nincs.

Ne aprólékoskodj azokkal a dolgokkal, amelyek nem olyan fontosak!

A legtöbben félbe hagyjuk azokat a dolgokat, amelyeket nincs kedvünk megcsinálni (visszatérünk e-mail-ekhez, váratlan megbízásokat bonyolítunk le), és hirtelen elveszünk a ránk nehezedő feladatok súlya alatt. Biztos neked is ismerős ez, de mi a megoldás? Rangsorold a feladatokat a napi tennivalóid listájában. Limitáld 10-12 feladatra, csak nagyon kevés olyan maradjon benne, aminek elvégzése gyötrelmet okoz számodra.

Használd a nap közbeni szüneteket!

Ahelyett, hogy tovább gyötörnéd magad feladatról feladatra, tarts egy rövid szünetet közöttük, hogy valóban észleld a környezeted. A munkahelyeden állj fel az asztalodtól egy pohár vízért, kortyold el lassan, és “ízleld meg” az összes benyomásod. Ahelyett, hogy éjszaka folyamatosan váltogatnád a tévécsatornákat, kapcsold ki a készüléked a műsorok szüneteiben, és gondold át, hogyan is érzed valójában magad.

Ürítsd ki a fejed pár percre!

Ha azt veszed észre, hogy a napod csak úgy elrohan, tarts pár lélegzetnyi szünetet, vagy egy ötperces meditációt. Ülj le egy csöndes sarokba egyenes háttal, a szemeid hunyd le kényelmesen (ne legyen benne leszorítás) és hagyd, hogy a lélegzeted méllyé és ütemessé váljon. Ne agyalj azon, hogy jól csinálod-e, csak ürítsd ki a fejed és relaxálj.

Végezetül: csak merülj el!

A kutatók arra is rájöttek, hogy a stresszes emberek hajlamosabbak arra, hogy rögtön befejezzenek egy feladatot, épp amint elkezdték csinálni. Vegyél egy mély levegőt, és utána folytasd a feladatod, természetesen, csak éber figyelemmel.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X