Főoldal > PSZICHÉ > Így tedd kellemessé a hideg, téli napokat!

Így tedd kellemessé a hideg, téli napokat!

0

Írta:

Elmore Leonard: Raylan – A törvény embere „Nincs nála nagyobb krimiíró” (The Guardian) Elmore

Elmore Leonard: Raylan – A törvény embere

„Nincs nála nagyobb krimiíró” (The Guardian)

Elmore Leonard neve hallatán a krimirajongók biztosan felkapják a fejüket, nem véletlenül. A 86 éves New Orleans-i születésű író számtalan sikerkönyvvel büszkélkedhet – The Bounty Hunters című első regénye 1953-ban jelent meg, és innentől kezdve nem volt megállás. Pályája elején főleg westerneket írt, később a krimi és a thrillerek világa felé fordult, és milyen jól is tette! Lélegzetelállítóan izgalmas sztorijaira a rendezők is felfigyeltek, és több mint huszonöt írását filmre adaptálták – ugye mindenki látta a Szóljatok a köpcösnek! (1995) vagy a Mint a kámfor (1998) című mozifilmeket? Nem kisebb nevek tanulták az általa írt szöveget, mint Clint Eastwood a Joe Kiddben (1972), Charles Bronson a Mr. Majestykben (1974) vagy Burt Reynolds a Stickben (1985).

raylan.JPG ()Sőt, a könyveire jellemző sziporkázó, olykor durva párbeszédek, lebilincselő cselekményszálak, a pattanásig feszült atmoszféra, valamint a sport és erőszak realisztikus bemutatása Tarantino érdeklődését is felkeltette. Ami nem is csoda, hiszen teljesen magáénak érezte Leonard világát – mintha csak tükörbe nézett volna. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Rum Punch című regény alapján született a méltán elismert Jackie Brown (1997)! Szögezzük is le tehát bátran: ha film, akkor Tarantino, ha könyv, akkor Leonard!

Ebben a szellemiségben hozza vissza az októberben megjelenő Raylan című könyvében korábbi regényeinek (Pronto, 1993; Riding The Rap, 1995) főhősét, egyben A törvény embere című TV-sorozat jóképű sztárját, a cowboy-kalapos Raylan Givens szövetségi rendőrbírót, akinek ezúttal is sok dolga akad. A szénbányák felszámolásával Harlanban ugyanis virágzik a kábítószer-kereskedelem, a hírhedt Crowe-testvérek emberi vesével üzletelnek, és a nőkkel is csak a baj van – Laylával, a transzplantációs nővérrel, Carollal, a szénbányavezetővel, no és a pókerjátékos Jackie-vel is.

Itt egyedül Raylan segíthet, aki amúgy sem hétköznapi figura – keveset beszél, de minden szava telitalálat; nem használja feleslegesen a fegyverét, de ha lő, akkor öl. Elmore Leonard új regénye valóban letehetetlen: sármos főhős, dögös nők, frappáns dialógusok és feszültség minden mennyiségben – akárcsak egy Tarantino-filmben, ugye?

Jaffa Kiadó, 262 oldal, 2940 Ft

varazslat.jpg ()Rhonda Byrne: A Varázslat

Egy szó megváltoztat mindent.
Több mint húsz évszázadon keresztül egy szent irat félreértett szavai majdnem mindenkit megtévesztettek és összezavartak. A történelem során csak nagyon kevesen ismerték föl, hogy ezek a szavak egy rejtvény alkotórészei. Amint fölfeded a rejtélyt, egy új világ tárul a szemed elé.
A Varázslatban Rhonda Byrne a világ elé tárja ezt az átalakító erejű tudást, majd egy 28 napos, varázslatos utazás során megtanítja, hogyan alkalmazd a mindennapjaidban.
Nem számít, ki vagy, nem számít, hol vagy, nem számít, milyenek a jelenlegi körülményeid, A Varázslat meg fogja változtatni az egész életedet!

Édesvíz Kiadó, 160 oldal, 2990 Ft

Harlan Coben: Végakarat

„Ismét egy Coben-krimi, melyet két nap alatt elolvastam. Egyszerűen nem tudtam tőle elszakadni” (Pop Culture)

Harlan Coben napjaink egyik legnépszerűbb krimiírója, regényeit a műfaj gyöngyszemeiként tartják számon. Mindez cseppet sem túlzás, ha hozzátesszük, hogy műveit eddig negyven különböző nyelvre fordították le, és közel 50 millió példány kelt el belőlük világszerte. Emellett számos díjjal büszkélkedhet (Anthony Award, Shamus Award, Edgar Award), sőt, a Tell No One című thrillerét Guillaume Canet francia rendező meg is filmesítette. Szó mi szó: az idén 50 éves amerikai író kétségtelenül pályája csúcsán van – no de hogy jutott idáig?

vegakarat.jpg ()Először politológiát tanult, majd a turizmusban dolgozott, de már a főiskolán ráébredt, hogy számára az írás az igazi szerelem. A felismerést tett követte: a 90-es évek elején meg is jelent két regénye (Play Dead, 1990; Miracle Dead, 1991). A kezdeti szárnypróbálgatások után rátalált saját hangjára, ami főként annak köszönhető, hogy megálmodta Myron Bolitar karakterét, aki számos regényének, így a most megjelenő Végakaratnak is a főhőse.

A magas, sármos Bolitar ígéretes kosárlabdázónak indult, de egy térdsérülés kettétörte karrierjét. Szerencsére nem búslakodott sokáig: elhatározta, hogy visszaül az iskolapadba, méghozzá nem is akárhová, egyenesen a Harvard jogi karára iratkozott be. A sikeres diplomázás óta pedig sportolókat és celebeket képviselő ügynökséget vezet – igen-igen, a sport mindig is a szíve csücske volt.

A Végakarat című krimiben egyik ügyfele, a korábbi teniszcsillag, Suzze T keresi fel, hogy kiöntse a lelkét: gyereket vár, ám egy rosszindulatú komment a Facebook-oldalán megkérdőjelezi az apa kilétét. A nő attól fél, hogy nem csak férjét, Lexet, a híres rockzenészt veszítheti el, de az egész élete romba dőlhet. No, és Myronnak is megvannak a saját problémái: menyasszonyától egy óceán választja el, apja pedig súlyos beteg, mégis a tőle megszokott lendülettel veti magát a nyomozásba. Hamarosan azonban nem várt akadályokba ütközik – kiderül, hogy az ügy szálai testvéréhez, Bradhez vezetnek, akivel több mint egy évtizede nem látták egymást, ráadásul felbukkan Herman Ache, a New York-i alvilág rettegett vezére is…

Jaffa Kiadó, 326 oldal, 2940 Ft

csondsarok.jpg ()Tich Nhat Hahn: Csöndsarok

Csak csönd. Csöndesség. Tiszta tudatosság. Semmi felesleges szó. Egy könyv a csöndről, a lélegzetről, elfogadásról, alvásról, az étel tiszteletéről, a belemerülésről. Legegyszerűbb mindennapos rutinjaink mélyebb megéléséről és soha fel nem kutatott belső igényeink megtalálásáról. THICH NHAT HANH vezet. Mester, példa és tanító. A meggyőzni akarás erőszakossága nélkül, életének hitelessége által. Folyton egyensúlyozva a nehezen megfejthető, spirituális üzenet közvetítése és a hétköznapokban gyakorolható cselekvések megtanítása között. Kevesen képesek úgy hatni, hogy közben szabadságot adnak; megérintenek, elindítanak, majd továbblibbennek. Ő igen. Legyek képes arra, hogy frissen, állhatatosan és szabadon éljek. Legyél képes arra, hogy frissen, állhatatosan és szabadon élj. Legyünk képesek arra, hogy frissen, állhatatosan és szabadon éljünk. Mantrák, meditáció, könnyed illusztrációk, kicsinyke forma. Zsebben hordható békesség.

Jaffa Kiadó, 124 oldal, 1990 Ft

KicsiLiliborito.jpg ()Karafiáth Orsolya: Kicsi Lili

Karafiáth Orsolya regényének főhőse a harmincéves Lia. Története két viharos szerelmi kapcsolatának szálán fut: a gimnáziumi tanárnőjéhez, Marihoz fűződő szerelmét későbbi főnöknőjéhez – az olykor elbűvölő, máskor végtelenül nyers és érzéketlen Lilihez – való viszonya tükrében fedi fel. Vajon ki tud-e törni Lia abból a bűvkörből, ami miatt mindig csak lelki hierarchiákban képes gondolkodni, és csak ennek függvényében tud bármiféle kapcsolatot elképzelni? Megtanul-e végre nemet mondani, és felvállalni önmaga vágyait?

Scolar Kiadó, 268 oldal, 3250 Ft

Müller Péter: Örömről, játékról, önfeledtségről

“Gyerekkoromban – öt-hat éves lehettem – fölfedeztem magamban valakit, aki nem hal meg soha. Ez a valaki midig vidám volt.mullerpeter.jpg () Mosolygott. Úgy hívtam: Bölcs Bohóc. Onnan kezdve kifejezetten élvezetessé vált számomra az élet. Főleg, ha megszólalt bennem. Bármilyen bajban voltam, földerült körülöttem minden. Viszont ha elfeledkeztem róla, riadt lettem, reménytelen és szomorú. Ha megkérdeztem tőle, mitévő legyek, ezt válaszolta: – Érezzél engem magadban! Vele írtam ezt a könyvet.” (Müller Péter)

Az Útravaló sorozat Müller Péter tanításainak legfontosabb gondolatait gyűjti össze. Ebben a kötetben a legnehezebbre vállalkozik: megtalálni a saját lelkében az örömteli, vidám, önfeledt gondolatokat, és átadni az olvasóinak. „Szikrát tudok adni – írja -, de lángolni már neked kell!” Ez az ajándékkönyv megbízható társunk lehet, ha utunkat rosszkedv, reménytelenség vagy levertség kíséri. Földerít.

Alexandra Kiadó, 135 oldal, 2699 Ft

Vámos Miklós: Szitakötő

“Kedves Barátaim – Levél Vámos Miklóstól

szitakoto.JPG ()Állítólag csak annak szólhatnak egy életre a barátságai, aki idejekorán meghal. Valóban? Engem – személyes érintettség okán – régóta izgat a kérdés. A szitakötő a barátság és a nemzedék regénye.

Kérdés, mire jutott a múlt század közepén (1950, plusz-mínusz valamennyi) született generáció. Nyolc főhősöm (és néhány “kültag”) a keményvonalas szocializmus éveiben volt gyerek. A puhább diktatúrában kamasz és ifjú felnőtt. Életük közepét találta telibe a rendszerváltozás. Már a (fapados) magyar kapitalizmusban is éltek huszonkét évet. Mire elég hat évtized? Mit értünk el, s miről maradtunk le? Mit tanultunk, s miből nem? Mit felejtettünk el, s mi vésődött belénk örökre? (Ha ugyan létezik olyasmi, hogy “örökre”.) Számba vehető a várható jövő is.

Sok a szitakötő-zizegés ebben a regényben. És, az egyik szereplő szavait idézve: sok a férfisírás. De nem több, mint a közös nevetés.” (Vámos Miklós)

Európa Könyvkiadó, 436 oldal, 3500 Ft


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X