Főoldal > PSZICHÉ > Megnehezíti a szakítást a Facebook

Megnehezíti a szakítást a Facebook

facebookpárkapcsolatszakítás
0

Írta: and

Sokan épp azért kedvelik az egyik legismertebb és legnépszerűbb közösségi oldalt, mert megkönny&

Sokan épp azért kedvelik az egyik legismertebb és legnépszerűbb közösségi oldalt, mert megkönnyíti az ismerkedést, sőt akár a pártalálást is. Sokan tűnődtek már azon, hogy miért is van ez így. Talán azért, mert így könnyebben és hamarabb oldódunk fel, kezdünk olyan témákról „beszélgetni” a másikkal, amelyeken keresztül hamar kiderül, hogy egymásnak vagyunk teremtve. Ilyenkor persze nem gondolunk az árnyoldalra, hogy mi lesz akkor, ha kenyértörésre kerül a sor. Arra, hogy akkor szembesülnünk kell azzal, hogy nehezebb a végleges szakítás, hiszen ott a kísértés, közvetlen közelünkben a szobánkban, a számítógépen keresztül, akár a nap 24 órájában.

Áldás és átok

A Facebook kiválóan alkalmas a számítógépen keresztüli, akár állandó közelségérzet biztosítására, amit igen kedvelnek a párok. Igen ám, de egy szakítást követően ugyanez a lehetőség az, ami ugyanakkor meg is nehezíti a valódi elválást is a másiktól – állítja legfrissebb tanulmányában a brit uxbridge-i Brunel Egyetem Társadalomtudományi Karának pszichológusa. Tara Marshall úgy látja, hogy azzal, hogy valaki a szakítást követően állandóan figyelemmel kíséri volt párja aktivitását a közösségi oldalakon keresztül, azzal megnehezíti a saját dolgát, azt, hogy továbblépjen és véglegesen lezárja a kapcsolatot.

facebook2.jpg ()A pszichológus egyszerűen bizonyította feltevését: online felmérésében kért válaszadásra összesen 450 Facebook – felhasználót, akiknek csaknem 90 százaléka amerikai állampolgár, és többségében nő volt. S bár valamennyi, a kísérletben résztvevő személy legalább egy szakításon már túl volt egy olyan partnerrel, akinek volt profilja a közösségi oldalon, a felmérés időszakában résztvevők közel fele egyedülálló volt. Az online kérdőívre adott válaszok alapján aztán Tara Marshall úgy találta, hogy azok, akik folyamatosan nyomon követik volt párjuk tevékenységét a közösségi oldalon, egyértelműen nehezebben dolgozzák fel érzelmileg a szakítást.

A múltnak hátat fordítva

Ez az egyszerű felmérés is elegendő bizonyítékot szolgáltat arra, hogy szembe kell néznünk a valós helyzetekkel. Szakítást követően persze nem kell rögvest hátat fordítnunk exünknek, de csak akkor, ha úgy véljük, úgy érezzük, van még esély a békülésre. Akkor ne habozzunk, tegyünk meg mindent, hogy visszaszerezzük. Ám, ha végleges a szakítás, törődjünk bele és tudatosítsuk, hogy az élet megy tovább: tovább kell lépni, újra kell kezdeni. Márpedig gondolj bele, mennyire nehéz véglegesen lezárni úgy egy megromlott szerelmi viszonyt, hogy közben folyamatosan nyomon követed az ex partner minden megnyilvánulását, amellett, hogy látod új ismerőseit is egy közösségi oldalon keresztül. Ezt támasztja alá ez a Tara Marshall tanulmány is, egyértelműen megmutatva azt, hogy érzelmileg sokkal lassabban dolgozzák fel a szakítást azok, akik figyelemmel követik volt párjuk Facebook oldalát, mint azok, akik nem nyomoznak az interneten volt párjuk után.

„A Facebook közösségi oldalt jelenleg több mint 900 millió ember használja világszerte, és korábbi felmérések alapján már az is kiderült, hogy a felhasználók közel egyharmada rendszeresen figyelemmel követi exe aktivitását. Ám most már, e tanulmánynak köszönhetően az is nyilvánvaló, hogy ezeknek az úgy nevezett meghosszabbított barátságoknak köszönhetően az emberek sokkal nehezebben tudnak véglegesen elszakadni a másiktól, és új életet kezdeni a lezárt korábbi kapcsolat után, ami a párkeresés rovására megy” figyelmeztet Tara Marshall.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X