Főoldal > PSZICHÉ > Így tartson legalább 50 évig a szerelmetek!

Így tartson legalább 50 évig a szerelmetek!

házasságpárkapcsolatszerelem
0

Írta:

Tartsd életben! Már hogy magadat és a párodat: bár triviálisan hangzik, de mégiscsak igaz; ahhoz,

Tartsd életben!

Már hogy magadat és a párodat: bár triviálisan hangzik, de mégiscsak igaz; ahhoz, hogy sokáig együtt lehessetek, sokáig kell élnetek. Tény, hogy nem mindig leszel örökifjú 20 éves, épp ezért vigyáznod kell az egészségedre és a kedvesedére is! Az élet valamennyi területén olyan döntéseket hozz, amellyel a saját és a családod egészségét szolgálod.

Szánj időt a beszélgetésre!

Bizonyos életszakaszokban az élet meglehetősen pörgős, nincs idő még a pihenésre sem, ennek ellenére létfontosságú egy házasságban vagy egy kapcsolatban, hogy minden egyes nap időt szakíts a társadra. Már akár napi fél óra beszélgetés is elegendő, de ha ez nagyon nehezen jön össze, akkor oszd fel két negyedórás diskurzusra, a lényeg, hogy ebben a 15 percben csak és kizárólag egymásra figyeljetek.

Ellenőrizz!

Szinte mindent ellenőriztetni és karban kell tartani: az autónkat, a fogainkat, de még az elektronikus berendezéseinket is időnként felül kell vizsgálni. Miért ne tehetnénk meg ugyanezt egy házassággal, párkapcsolattal? Egy amerikai pszichológus professzor azt tanácsolja a pároknak, hogy rendszeres időközönként vegyenek részt tanácsadáson vagy éppen boldog párkapcsolatról szóló workshopokon. Az itt elsajátítható gyakorlatokon keresztül a párok megtanulják, mi számít normálisnak egy kapcsolatban, olyan dolgokat tanulhatnak, amelynek hála a kapcsolatuk erősebb alapokon nyugszik majd. Akár arra vonatkozólag is kaphatnak tippeket, hogyan érezzék még jobban magukat egymás társaságában, hogy szórakozhatnak igazán önfeledten.

parkapcs2.jpg ()Tudd, hogy mikor kell megszólalni, és mikor kell csöndben maradni!

Yvonne Chase, amerikai párkapcsolat coach azt mondja, hogy a szülei hosszantartó házasságának egyetlen titka volt csupán: tudták, mikor kell szavakkal és mikor kell csenddel válaszolni. A szakértő édesanyja azt javasolta a lányának, hogy hagyjon fel a jelentéktelen dolgok bolygatásával. Mi van akkor, ha nem tette rá a kupakot a fogkrémre? Egyszerűen nem éri meg, hogy ebből egy balhé kerekedjen ki. Tudd, mikor kell beszélni és mikor érdemes inkább hallgatni! A másik pedig a változás kérdése. Gandhi egyszer azt mondta, hogy „mi magunk legyünk az a változás, amelyet látni szeretnénk a világban”, és ez különösen igaz a kapcsolatokra: te változz, és ne arra fecséreld az időt, hogy a másikat próbálod minden áron megváltoztatni.

Állj ki az igazadért!

Az igazán boldog párok képesek megbeszélni és felszínre hozni a sérelmeiket, nem söprik azt minden alkalommal a szőnyeg alá. A kiegyensúlyozott párkapcsolatban a felek rájöttek arra, hogyan tudják megvitatni a problémáikat egymással úgy, hogy közben végig megadják a tiszteletet a másiknak. Hogy ezt ti is meg tudjátok tenni, ismernetek kell a szabályokat. Ez magában foglalja azt, hogy a beszélgetést mindig megfontoltan kell kezdeni, nem szabad azonnal „kardot rántani”. Jó azt is időben felismerni, mikor érdemes szünetet tartani, főleg abban az esetben, ha valaki érzelmileg túlterhelt. Egy félórás veszekedés, vagy egy picit hevesebb társalgás nagyon is fárasztó lehet, ilyenkor nyugodtan élj az időkérés lehetőségével, és csak azután térj vissza a ringbe, ha vettél pár mély lélegzetet és már lehiggadtál. Végezetül, ne ess felesleges túlzásokba a veszekedés során, de ne is légy túlságosan engedékeny; állj ki az igazadért az érvelés során!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X