Főoldal > PSZICHÉ > Hogyan győzd le mentális szörnyeidet?

Hogyan győzd le mentális szörnyeidet?

félelemhumánpszichológia
0

Írta: and

Vajon arra a gondolatra, hogy egy repülőgép fedélzetén ülsz, vagy egy új munkát kell megkezdjél,

Vajon arra a gondolatra, hogy egy repülőgép fedélzetén ülsz, vagy egy új munkát kell megkezdjél, vagy épp előadást kell tartsál egy fontos találkozón, elkezd izzadni a tenyered, vagy görcsbe rándul a gyomrod? Nem vagy egyedül: az aggódás mindannyiunkat gyötör valamilyen formában, de egy új kutatás szerint ezeket könnyebben legyőzhetjük, ha hagyjuk felszínre törni az ezzel kapcsolatos érzéseinket.
 
A Kaliforniai Egyetem kutatói felmérésük során csaknem 90 olyan ember reakcióit vizsgálták, akik féltek megközelíteni a fogságban tartott tarantulát. Amikor aztán mutattak nekik egy másik pókot, egy részüket arra utasították, hogy öntsék szavakba a rovarral kapcsolatos negatív érzéseiket, míg a másik részüket arra kérték, hogy semlegesen jellemezzék. A harmadik társaságnak pedig úgy kellett tennie, mintha észre sem vették volna a pókot és teljesen másról kellett beszélgetniük. Egy hét után aztán mindenkinek újra meg kellett közelítenie a tarantulát. A vizsgálat során azt tapasztalták, mondta el Dr. Katharina Kircanski, hogy azoknál, akik kibeszélhették rossz érzeteiket, érzéseiket, csökkent a póktól való fizikai félelem. Közülük is azoknál enyhült legnagyobb mértékben az ijedtség, akik megfogalmazhatták, milyen rémület töltötte el őket a pók látványától és mennyire izzadt közben például a tenyerük – tette hozzá a kutatás vezető.     

Hogy miért? „Azzal, hogy az emberek beazonosítják a rájuk ható negatív vagy pozitív megtapasztalásaikat, azzal időt adnak a maguknak annak érzelmi-értelmi feldolgozására, ezt követően aztán kontrollálni is jobban képesek azokat” – magyarázza a szorongásszakértő Dr. Douig Mennin, a New York-i Hunter Egyetem pszichológusa.   

pok2.jpg ()Trükkök az aggódás megszelídítésére

1. Légy jelen!

„Élj a mának, tanulj meg jelen lenni! Ne hagyd, hogy az aggodalom a bizonytalan jövő érzetét keltse benned. Minél inkább tudatában vagy az érzékeidnek és érzelmeidnek a jelenben, annál kevesebb energiád lesz arra, hogy szorongani kezdj – állítja Menning doktor. (Keress utána, léteznek már egyszerű tippek arra, hogy kell megtanulni a jelen levést.)

2. Légy tisztában érzéseiddel!

Értsd meg, az emócióidról való tudás nem végzet, sokkal inkább távlatokat nyithat számodra. „Nagyon fontos, hogy megértsd, amit érzel, de ez persze nem jelenti azt, hogy ezek az érzések valódiak is” – mondja Mennin. A legjobb, ha teljes tárházát ismered érzelmi palettádnak, mert ez egyszerűen minden pillanatban több erőt biztosít neked ahhoz, hogy megfelelőképp tudj cselekedni.
 
3. Nevezd nevén a gyereket!

Azaz, adj hangot a félelmeidnek! Egyszerűen nevezd meg és érezd át az érzéseidet, majd hozz létre számukra egy olyan polcot a tudatodban, ahova el tudod őket távolítani, és ahová, amikor bármilyen közvetlen benyomás ér, vissza tudsz nyúlni, hogy megfelelően tudj cselekedni – javasolja Mennin. Ehhez gyakorolj meditációs technikákat, melyek segítségével nagyszerűen tudod majd az érzelmeidet kezelni.

4. Adj arcot neki!

Hozz létre az érzelmeidre szabott karaktereket, mint amilyen a sárga szörnyetegnek mondott szorongás, vagy a zöld szemű szörnyként elhíresült féltékenység. Azzal ugyanis, hogy formába öntöd érzelmeidet és szinte láthatóvá teszed, ezáltal jól elképzelhetővé válnak. Ez pedig megkönnyíti a velük való szembesülést, és nem tudnak többé lelkileg sem túlterhelni többé. 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X