Főoldal > PSZICHÉ > Slow and the City – Lassíts, bébi!

Slow and the City – Lassíts, bébi!

0

Írta:

Gyorsétterem, rapidrandi, instant tea vagy meghitt kávézó, ráérős beszélgetés, igazi kapucs&

Gyorsétterem, rapidrandi, instant tea vagy meghitt kávézó, ráérős beszélgetés, igazi kapucsínó… – melyikre voksolsz? Jogos, ha úgy érzed, mindkettőnek megvan a helye az életedben, viszont nem mindegy, milyen arányban. Egyre többen vannak ugyanis, akik inkább az utóbbira szavaznak! Ők a slow life mozgalom követői. Ismertetőjegyük: tudatosan vesznek vissza a tempóból, és a mennyiségi élvezetek helyett a minőségre fókuszálnak. Vagyis a slow life nem a lusták divatja, és nem is arról szól, hogy csigatempót diktálva éld az életedet. Sokkal inkább arról, hogy ne csak rohanj, hanem éld is át, ami veled történik!
 
Érezd az ízeket – ez a slow food!

Amikor sietve megebédelsz a sarki büfében, vagy esténként mikrózott mirelit pizzát majszolsz a tévé előtt, fényévek választanak el a lassú étkezés híveitől. Ők ugyanis nemcsak arra figyelnek, mit esznek, hanem arra is, hogyan. Menüjük elsősorban saját termesztésű (de legalábbis hazai) alapanyagokból áll, amelyek nem utaztak több száz, illetve ezer kilométert, mire a tányéron landoltak. Ha csak tehetik, maguk ütnek össze valamit friss és minőségi hozzávalókból, az evésnek pedig megadják a módját. Alap, hogy az ízekre fókuszálnak, nem tévéznek és neteznek evés közben, legfeljebb a vacsira hívott barátaik mondanivalójára figyelnek.

Maxima-tipp: Fedezd fel a piacolást, igen, a hidegben is! Próbáld meg a kedvenc receptjeidet felturbózni helyi alapanyagokkal, vagy a közelből beszerezni a tuti csemegéidet. Ha a mézek, sajtok vagy lekvárok szerelmese vagy, járj utána, a környéken ki készíti a legfinomabbakat belőlük. Ehhez kiváló terep a piac, ahol dúskálhatsz az egészséges, helyi portékákban, a termelőkkel is szóba elegyedhetsz – és a legtöbb helyen kóstolhatsz is.

slow2.jpg ()Láss csodát – ez a slow city!

Képzelj el egy városkát, ahol rengeteg a zöld, sok a hangulatos tér, behálózzák a bicikliutak, rendszeresek a kulturális programok, a piac hemzseg a helyiek portékáitól, és az autóforgalom is minimális. Ilyen városok nemcsak a mesében, hanem a valóságban is léteznek, ugyanis világszerte több száz település csatlakozott a slow city mozgalmához. Jelmondatuk: mindent a minőségi, városi életért! Ezért csak akkor bólintanak rá bármilyen fejlesztésre, ha az emberközpontúbbá, illetve élhetőbbé teszi a településüket. Céljuk az, hogy ápolják hagyományaikat, megteremtsék egyediségüket, és ez bónuszként kellemes és nyugodt városi élettel társul. Már Magyarország is büszkélkedhet egy slow cityvel, ugyanis Hódmezővásárhely 2009 óta hivatalosan is a mozgalom résztvevője. 

Maxima-tipp: Legyél turista a saját városodban! Nézz más szemmel azokra az útvonalakra, ahol nap mint nap végigmész: vedd észre a rejtett szépségeiket. De ha a telefonodra letöltöd a PocketGuide alkalmazást, azt is megtudhatod, hogy a közvetlen közeledben milyen turisztikai érdekességekre bukkanhatsz.

A cikk folytatását elolvashatod a legújabb Maxima magazinban!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X