Főoldal > PSZICHÉ > Forever Friends – amíg az esküvő el nem választ?

Forever Friends – amíg az esküvő el nem választ?

barátságpárkapcsolat
0

Írta:

Aztán belép a képbe a srác, megtörténik a lánykérés. A menyasszony hiperboldog, a bar&

Aztán belép a képbe a srác, megtörténik a lánykérés. A menyasszony hiperboldog, a barátnő pedig gyászolja az egykor kötött szingliszövetséget. De vajon minden esküvős szituban előre fixált a barátságbomlasztó forgatókönyv? A világért sem!

Bár most talán úgy tűnik, hogy a lánybúcsúval nemcsak a szinglilétnek intesz bye-bye-t, de a barátság is meglazulhat, nézz vissza picit a múltba: valójában nem a házasság az első erőpróbája a csajkoalíciónak! „Már maga a szerelem is próbatétel. Ha az egyik fél bepasizik, a baráti viszony kétségtelenül átalakul, a párkapcsolat miatt leszűkülhet, ami teljesen természetes” – magyarázza Modok Ágnes pszichológus. Ha viszont ennek ellenére megmaradt a kötelék, akkor megnyugodhattok: elég erős lesz ahhoz is, hogy túlélje a házasságparát! Persze megváltoznak a dolgok, átalakul a régi szerepkör, már nem a csajos esték lesznek a Nr.1 programok, viszont az új rendszerben is meg kell találnotok a helyeteket! De vajon a face to face összecsapás vagy a furfangos manőverezés lesz az összegabalyodott baráti szálak megoldókulcsa?

Osztozni az örömömben?

Amikor Anna bejelentette barátnőjének, hogy ideje menyasszonyiruha-keresésbe kezdeni, ugyanis kitűzték a vágyott dátumot, a lány arcára fagyott a mosoly. „Réka ősidők óta a legjobb barátnőm, nem is tudom elképzelni nélküle a mindennapokat, de mióta szervezzük az esküvőt, falat vont maga köré – meséli Anna. – Úgy viselkedik, mintha csak az ő bosszantására akarnék férjhez menni. Tudom, hogy nincs pasija, de attól még nem kell ellenséget látnia mindenkiben, aki kikötött egy srác mellett. Ez a pár hónap felkészülés életem nagy napjára, és ezt szeretném vele megosztani, elvégre erről is szól a barátság. Ehhez képest a ruhapróbákon olyan ábrázattal jelenik meg, mintha gyászszertartásra készülne, a kísérőkre pedig, akiket igyekszem összehozni neki, lemondó fintorral reagál. Tényleg a boldogságomba fog belebukni a barátságunk?”

friends2.jpg ()Így lehetsz igazi barátnő:

– Mindenekelőtt azt tartsd észben, hogy nem csak a hasonló élethelyzetek fűtik a barátságot: a sulis évek után akár radikálisan más irányt vehet az életetek, amit a felszínes haverkodás tényleg nem él túl. Ahelyett, hogy teljes azonosulást vársz, értékeld, hogy a barátnőd még mindig kitart melletted!

– Egy kis időre lépj ki a boldogságbuborékból, és képzeld magad a barátnőd helyébe: amit te keserűségnek vagy esetleg irigységnek gondolsz, az Modok Ági pszichológus szerint valójában félelem. „A házasságod a barátnőd szemében veszélyt jelent a barátságotokra, így a te dolgod, hogy biztosítsd őt: továbbra is lesz szerepe az életedben.”

– Ha észreveszed, hogy a pokolba kívánja a ruhapróbákat és a tizedik vacsivariációt, amiről dönteni kell, ne sértődj meg, hanem bízz rá egy testhezállóbb feladatot! Kérdezd meg, mihez lenne kedve, talán a zenék válogatását vagy a dekoráció megtervezését izgalmasabb melónak tartja.

– Ne akard mindenáron párban látni az esküvőn (sem): lehet, hogy most éppen egyedül érzi teljesnek az életét, és csak teher számára a potenciális pasik csekkolása. Fogadd el, hogy nem párhuzamosan fut az utatok, és neki most más céljai vannak!

– Mielőtt rád sütnék, hogy önző banya lettél, engedélyezz magadnak a héten egyetlen szabadnapot a szervezésből, amikor csajos napot tartotok, és a fókusz a barátságotokra kerül. Hallgasd meg az aktuális sztoriját, és elemezzétek együtt, mint régen!

A cikk folytatását elolvashatod a legújabb Maxima magazinban!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X