Főoldal > PSZICHÉ > Hogy akadályozzuk meg a munkahelyi kiégést?

Hogy akadályozzuk meg a munkahelyi kiégést?

munkahelystressz
0

Írta: and

Alapul véve az új felmérés eredményeit kiderült, egyre nő a munkahelyi kiégésben szenvedők sz&

Alapul véve az új felmérés eredményeit kiderült, egyre nő a munkahelyi kiégésben szenvedők száma, ami már a termelékenységre is negatívan hat. Mintha ez nem lenne önmagában is elég rossz hír, arra is fény derült, hogy a stressz fokozza az egészségügyi problémák kialakulásának esélyét is, mint amilyen a szívbetegségek különböző fajtái, a depresszió és az elhízás – állítják a Mayo Klinika szakemberei. A jó hír azonban az, hogy ha dolgozol rajta, visszaszerezheted a munkakedved.

1. Csak lélegezz!

Amikor úgy érzed, képtelen vagy utolérni magad, egy gyors légzőgyakorlat segít megnyugodni és folytatni a munkát. Próbáld ki Jim Malloy, floridai meditációs tanácsadó gyors, 5 perces gyakorlatsorát: ülj le egy csendes helyre, egyenes háttal, és lélegezz mélyen és egyenletesen. Ne aggódj azon, hogy jól csinálod-e egyszerűen csak arra koncentrálj, hogy tisztuljon ki a fejed. Lazíts!

2. Hívd anyát!

Egy tanulmány szerint az anya hangja olyan nyugtatóan hat az emberre felnőttként, mint annak idején, gyerekkorában. Az ezt igazoló felmérés során a résztvevők közül azoknak, akik beszéltek édesanyjukkal telefonon egy-egy stresszes feladat befejezése után, azonnal csökkent a kortizol, azaz a stresszhormon szintjük a nyálban, míg a jó hormonnak titulált oxytocin szintjük nőtt.

burnout2.jpg ()3. Szükséges a pletyka

Bár nem szép dolog pletykálkodni, egy Berkeley-tanulmány szerint, azok a pletykák igen hasznosak és érzelmi egészségünkre jótékonyan hatnak, amelyek arról szólnak, hogy ki mennyire megbízható vagy megbízhatatlan a munkahelyen. A munkatársakkal való pletyi kimutathatóan csökkenti a pulzusszámot és a stresszt.

4. Kényeztesd magad csokival!

Vizsgálatok támasztják alá azt a tényt is, hogy két hétig naponta körülbelül 30,5 gramm étcsokoládét fogyasztva, jelentősen csökkentette a stressz-hormon szintet, ezzel legalább részben enyhítve a metabolikus stressz hatásait. Ráadásul korábbi kutatások már azt is kimutatták, hogy a csokoládé fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kockázatát, mivel tartalmazza az anandamid-A nevű vegyületet, amely ugyanazokat az agyi receptorokat motiválja, mint a marihuána. Nem csoda tehát, hogy sokan úgy gondolják, hogy egy falat csoki boldogságot ad.

5. Húzd ki a telefont

A Kaliforniai Egyetem tanulmánya megállapította, hogy a munkahelyen váltott e-mailek csökkenthetik a stresszt és javíthatják a koncentrációt. Sőt, ha a hétvégére kikapcsolod a mobilod és nem olvasod el az e-mailjeidet sem, az segíthet abban, hogy feltöltődj és a következő héten örömtelibben menj a munkahelyedre.

6. Nevess!

Egy jó nevetés először növeli, majd lecsökkenti a stresszre adott választ, közben pedig emeli a pulzusszámot és a vérnyomást – jelentették ki a Mayo Klinikán. És hogy ennek mi a következménye? Egy megnyugtató, ellazító érzés, amely segít feltölteni magad.

7. Menj szabadságra!

Ha úgy érzed, hogy több időre van szükséged ahhoz, hogy újra lelkesedj a munkádért, ne habozz szabadságot kivenni, mert ha nem teszed, azzal súlyos egészségügyi kockázatot vállalsz! A Wisconsin-i Marshfield Klinika kutatói azt találták ugyanis, hogy azoknak a nőknek a körében, akik nem mennek rendszeresen vakációra, akár háromszorosára nőhet a depresszió és a szívinfarktus veszélye, mint azoknál, akik rendszeresen vakációznak. Ne feledd tehát: csak egy életed van!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X